Χειμερινή φροντίδα αυτοκινήτου: 10 συμβουλές για να προετοιμαστείτε για το κρύο

 

Οι κρύες μέρες του χειμώνα μπορούν να ταλαιπωρήσουν το αυτοκίνητο σας, ενώ οι δύσκολες οδηγικές συνθήκες είναι ικανές να σας αιφνιδιάσουν. Μπορείτε ωστόσο να προνοήσετε και να σιγουρευτείτε ότι το αυτοκίνητο σας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το χειμώνα. Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα από βασικές συμβουλές για τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας. 

1. Ελέγξτε τα επίπεδα λιπαντικών και μην παίζετε με το λαμπάκι της βενζίνης

Ελέγξτε κατά πόσο η στάθμη του λιπαντικού βρίσκεται ανάμεσα στο ελάχιστο και το μέγιστο όριο. Αποτελεί συχνό φαινόμενο για τις εταιρίες οδικής βοήθειας να συναντούν οχήματα όπου η στάθμη του λιπαντικού ήταν επικίνδυνα χαμηλή, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ή ακόμα και καταστροφή του κινητήρα. Ελέγξτε την ποσότητα του λιπαντικού με τον κινητήρα σε κανονικές θερμοκρασίες λειτουργίας, μια και ένας κρύος κινητήρας εμφανίζει χαμηλότερη στάθμη. Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική ποσότητα λιπαντικoύ μπορεί επίσης να κάνει κακό.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι έχετε αρκετά καύσιμα στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας. Μην προσπαθείτε να διανύσετε και το τελευταίο δυνατό χιλιόμετρο με αναμμένη την ένδειξη προειδοποίησης. Μπορεί να νιώθετε ζεστά και όμορφα μέσα στο αυτοκίνητο σας, αλλά είναι προτιμότερο να βγείτε στο κρύο σε ένα πρατήριο καυσίμων, παρά να μείνετε στη μέση του δρόμου. Ακόμα κι αν καταφέρετε να φτάσετε στον προορισμό σας, η υπερβολικά χαμηλή ποσότητα καυσίμου δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αντλία καυσίμου του αυτοκινήτου σας.

 

2. Κρατήστε τα φώτα σας καθαρά

Τα αυτοκίνητα μαζεύουν πολλή βρωμιά τους χειμερινούς μήνες, όπου ανάμεσα σε όλα τα άλλα, συμβάλλουν και τα άλατα που συσσωρεύονται στους δρόμους. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε να διατηρείτε τα φώτα σας καθαρά. Μπορείτε απλά να τα σκουπίσετε με ένα πανί, εφόσον το αυτοκίνητο δε διαθέτει σύστημα καθαρισμού τους.

Η φωτεινότητα των φώτων σας έπειτα από 30 χιλιόμετρα σε συνθήκες βροχής στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να μειωθεί μέχρι και 40%.

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε την πινακίδα σας, αφού οφείλετε να τη διατηρείτε ευανάγνωστη. Σιγουρευτείτε επίσης ότι τα φώτα σας λειτουργούν σωστά πριν ξεκινήσετε. 

 

3. Ελέγξτε τη μπαταρία σας

Μία άδεια, ή προβληματική μπαταρία αποτελεί τον πιο συνηθισμένο λόγο να σταματήσει ένα αυτοκίνητο. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται με το κρύο, τη βροχή, ή τον παγετό.

Η μπαταρία σας ενδέχεται να χρειαστεί αντικατάσταση κάθε τρία χρόνια περίπου, αν η λειτουργία της είναι ικανοποιητική μέχρι τότε, αλλά μπορεί να χρειαστεί και συντομότερα, αν αρχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η μπαταρία σας πρόκειται να πάψει να λειτουργεί είναι ότι ο κινητήρας αργεί να πάρει εμπρός. Επίσης, η κόκκινη προειδοποιητική ένδειξη μπαταρίας στον πίνακα οργάνων θα μπορούσε να αρχίσει να αναβοσβήνει καθώς οδηγείτε, ή να αργεί να σβήσει περισσότερη ώρα από τη συνηθισμένη όταν ξεκινάτε τον κινητήρα.

 

4. Δώστε προσοχή στις προειδοποιητικές ενδείξεις του ταμπλό

Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετοί άνθρωποι δε γνωρίζουν τη σημασία των προειδοποιητικών ενδείξεων στο ταμπλό τους.

Καθώς ο χειμώνας έρχεται, είναι μία καλή στιγμή για να εξοικειωθεί κανείς με τη σημασία τους. Σε περίπτωση που θα δείτε κάποια από αυτές να ανάβει στο ταμπλό σας, πηγαίνετε το αυτοκίνητο σας για έλεγχο όσο συντομότερα γίνεται.

 

5. Αξιολογήστε την κατάσταση των ελαστικών σας

Τα φθαρμένα ελαστικά είναι επικίνδυνα σε οποιαδήποτε εποχή, αλλά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στις βροχές, το χιόνι ή τον παγετό του χειμώνα.

Τα λάστιχα οφείλουν να διατηρούν αυλάκια βάθους τουλάχιστο 1,6 χιλιοστού, ενώ κάποιοι ειδικοί προτείνουν αντικατάσταση τους στα 3 χιλιοστά για ασφαλείς αποστάσεις φρεναρίσματος. Μην ξεχνάτε να ελέγξετε κατά πόσο η ρεζέρβα σας παραμένει σε καλή κατάσταση.

Αν οδηγείτε σε επαρχιακούς, ή ανώμαλους δρόμους, ίσως χρειαστείτε αλυσίδες, ή ίσως είναι καλή ιδέα να προμηθευτείτε χειμερινά ελαστικά.

 

6. Ελέγξτε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων και αναπληρώστε το υγρό καθαρισμού

Σιγουρευτείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς σκισίματα ή τρύπες, καθώς και ότι καθαρίζουν το παρμπρίζ σας σωστά. Μπορείτε να τους καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί κάθε τόσο. Ωστόσο, μην επιχειρήσετε να τους σηκώσετε από ένα παγωμένο, ή καλυμμένο με χιόνι τζάμι, αφού τα λάστιχα τους θα μπορούσαν να σκιστούν.

Θυμηθείτε επίσης να προμηθευτείτε υγρό καθαρισμού. Θα εκπλαγείτε από το ποσό συχνά εξαντλείται αυτό στη διάρκεια ενός βροχερού χειμώνα, όπου το παρμπρίζ σας λερώνεται συχνά. Το να μην έχετε υγρό καθαρισμού στο δοχείο του αυτοκινήτου σας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

 

7. Συμπληρώστε αντιψυκτικό

Το αντιψυκτικό που αποτελεί συστατικό του ψυκτικού υγρού εμποδίζει το πάγωμα του υγρού στο σύστημα ψύξης του κινητήρα σας και τις βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν, οπότε είναι καλό να γεμίσετε το δοχείο του.

Το ψυκτικό υγρό πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2 - 5 χρόνια, ανάλογα με τις οδηγίες του προϊόντος και το αυτοκίνητο.

 

8. Ελέγξτε αν πλησιάζει η ώρα του service

Όπως και άλλες συμβουλές αυτής της λίστας, ή συγκεκριμένη ισχύει όλο το χρόνο, όμως ο χειμώνας την κάνει πιο επιτακτική.

Συνήθως το service προτείνεται κάθε 20.000 χιλιόμετρα, ή μία φορά το χρόνο, ανάλογα με το ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο. Ωστόσο, κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναγράφει ο κατασκευαστής στο βιβλίο του ιδιοκτήτη. Σε μερικές περιπτώσεις το service των γκαράζ τηρεί λίστες αναμονής, οπότε είναι καλό να προνοήσετε και να κανονίσετε έγκαιρα το service του αυτοκινήτου σας.

 

9. Ελέγξτε τα φρένα σας

Τα φρένα σας πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, ειδικά μέσα στο χειμώνα.

Σε περίπτωση που τα φρένα σας στριγγλίζουν, ή ακούτε άλλους θορύβους, ή η αίσθηση τους δεν είναι η συνηθισμένη, θα χρειαστεί να γίνει έλεγχος. Αν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο σας μετά από μέρες όπου είχε παραμείνει ακίνητο στο κρύο, ξεκινήστε αργά, ώστε να σιγουρευτείτε ότι οι δίσκοι, οι δαγκάνες, ή το χειρόφρενο δεν έχουν παγώσει. 

 

10. Πάρτε μαζί σας το σωστό εξοπλισμό

Σιγουρευτείτε ότι έχετε στο αυτοκίνητο σας τα παρακάτω, για να τα χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης:

- Εργαλείο για ξύσιμο του πάγου

- Τρίγωνο ασφαλείας 

- Ζεστά ρούχα, κουβέρτα, ή υπνόσακο

- Πρακτικά παπούτσια, όπως πχ γαλότσες

- Φακό και μπαταρίες

- Το κινητό σας τηλέφωνο και φορτιστή αυτοκινήτου με αντίστοιχο βύσμα

- Φτυάρι (σε περίπτωση χιονιού)