Το VW ID.3 και άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθιστούν «πράσινο» ένα ελληνικό νησί

Ο κατασκευαστής παραδίδει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, καθώς ανακυκλώνει τα παλαιότερα αυτοκίνητα του νησιού.

 

  • Η Volkswagen ξεκινά την παράδοση ηλεκτρικών οχημάτων στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, σε μία προσπάθεια να μετατρέψει το σύνολο των μέσων μετακίνησης του νησιού σε ηλεκτροκίνητα.
  • Ο κατασκευαστής σκοπεύει να αντικαταστήσει 1500 βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα στο νησί με 1000 ηλεκτρικά.
  • Η VW λανσάρει επίσης υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων στο νησί των 114 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παράλληλα με ηλεκτρικά ποδήλατα και scooters.

Η Volkswagen παρέδωσε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ιδιώτες πελάτες της Αστυπάλαιας, στα πλαίσια μίας μελέτης για τη μεταμόρφωση του ελληνικού νησιού σε μία όαση αποκλειστικά ηλεκτρικών μετακινήσεων. Τα πρώτα μοντέλα ID.4 και VW e-up! παραδόθηκαν σε κατοίκους του νησιού, παράλληλα με το νέο ID.3 και το Seat MÓ eScooter 125.

 

Το πρόγραμμα «Smart & Sustainable Island» που ο κατασκευαστής διεξάγει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει σταδιακά στην αντικατάσταση 1500 βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από 1000 ηλεκτροκίνητα που βρίσκονται στο νησί, με ηλεκτρικά ποδήλατα και scooters να αποτελούν επίσης μέρος του στόλου. Τα επαγγελματικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης θα αντικατασταθούν επίσης από ηλεκτρικά στο προσεχές μέλλον, με τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να κάνουν τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών ρύπων από την πλευρά τους.

«Η Αστυπάλαια αποτελεί ένα εργαστήριο για την κινητικότητα του μέλλοντος. Το νησί βιώνει την ίδια αλλαγή με κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης, αλλά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Με τους πρώτους ιδιώτες πελάτες να οδηγούν πλέον ηλεκτρικά οχήματα, πολύ σύντομα θα γίνει γνωστό πόσο συναρπαστική είναι η ηλεκτρική κινητικότητα» δήλωσε ο Maik Stephan, υπεύθυνος του προγράμματος και επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Ομίλου  Volkswagen.

 

Η δουλειά της VW δεν περιορίζεται στο να εισάγει νέα ηλεκτρικά οχήματα. Εργάζεται παράλληλα για να απομακρύνει τα μη-λειτουργικά οχήματα που αυτή τη στιγμή μολύνουν το νησί, παραμένοντας συχνά σε ρεματιές αντί να ανακυκλωθούν – πράγμα που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου. Ο κατασκευαστής συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τοπικό εισαγωγέα Kosmocar, συγκεντρώνοντας χαλασμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες από το νησί, τα οποία μεταφέρονται στην Αθήνα για να ανακυκλωθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά, τα οποία συχνά δε διαθέτουν μονάδες ανακύκλωσης. Συνέπεια αυτού είναι ότι τα παλιά αυτοκίνητα παραμένουν παρατημένα, ή δεν απομακρύνονται όπως πρέπει.

 

Όπως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, οι δυνατότητες των τοπικών βιομηχανιών να ανακυκλώσουν σωστά τα εγκαταλελειμμένα οχήματα είναι περιορισμένες, πράγμα που συχνά οδηγεί στο να παραμένουν παρκαρισμένα επ’ αόριστον από τη στιγμή που δεν είναι λειτουργικά, συχνά στο πλάι του δρόμου ή στην εξοχή, αφού η μετακίνηση τους στην ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει αρκετά.

 

Το επόμενο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύου διαμοιρασμού οχημάτων και μετακινήσεων, με στόχο να ολοκληρωθεί έγκαιρα για το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν.

 

«Η ηλεκτροκίνηση ταιριάζει απόλυτα στην Αστυπάλαια», δήλωσε ο Θάνος Παπαγιάννης, ο οποίος εικονίζεται παραπάνω και αποτελεί τον πρώτο ιδιοκτήτη ενός ID.3 στην Αστυπάλαια. «Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, η κατανάλωση ρεύματος είναι χαμηλή και το δίκτυο φόρτισης είναι πλέον πολύ ανεπτυγμένο. Ελπίζω πραγματικά ότι η Αστυπάλαια θα εμπνεύσει άλλες περιοχές να αυξήσουν τις προσπάθειες τους για την προστασία του κλίματος υιοθετώντας λύσεις ηλεκτροκίνησης».