Ταξίδι σε ορεινές διαδρομές: 8 συμβουλές για τους οδηγούς

 

Η οδήγηση στα βουνά αποτελεί μία εκπληκτική εμπειρία. Αν είναι κάτι που έχετε ξανακάνει, ίσως να συμφωνήσετε ότι διαφέρει αρκετά από την οδήγηση σε επίπεδο έδαφος, αφού απαιτεί ελιγμούς με τους οποίους κάποιοι οδηγοί δεν έχουν εξοικειωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μερικές προκλήσεις που οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όταν οδηγούν σε μεγάλο υψόμετρο: στενοί και απότομοι δρόμοι, άγρια ζωή και άλλες αναποδιές που απαιτούν κάποια προετοιμασία, ώστε να είστε σίγουροι όχι μόνο ότι παραμένετε ασφαλείς, αλλά και ότι θα είστε σε θέση να απολαύσετε τη διαδρομή.

Πριν κατευθυνθείτε λοιπόν προς τα ορεινά, έχετε υπόψη σας τις παρακάτω οδηγικές συμβουλές:

 

     1. Γεμίστε το ρεζερβουάρ σας πριν ξεκινήσετε

Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας συμβεί καθώς οδηγείτε σε έναν ορεινό δρόμο είναι να αρχίσετε να μένετε από καύσιμα, αφού είναι μικρή η πιθανότητα να βρείτε κάποιο βενζινάδικο σε μικρή απόσταση. Και όταν καταφέρετε να βρείτε ένα, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε ανάλογα – είναι γνωστό ότι τα καύσιμα σε απομακρυσμένες διαδρομές τείνουν να είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Δεν είναι κακή ιδέα να μεταφέρετε πρόσθετη βενζίνη σε ένα δοχείο στο χώρο αποσκευών σας για την περίπτωση όπου θα σας χρειαστεί.

 

     2. Να υπολογίζετε ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου

Ο σεβασμός προς τους άλλους οδηγούς εξασφαλίζει ότι είστε σε εγρήγορση και σε θέση να αποφύγετε το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. Οι ορεινοί δρόμοι είναι γεμάτοι στροφές και κάποιες φορές είναι δύσκολο να δει κανείς πέρα από την επόμενη γωνία.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς προσπερνάτε οχήματα, να τηρείτε το όριο ταχύτητας και να χαμηλώνετε την ένταση των φώτων σας όταν διασταυρώνεστε με κάποιο όχημα.

 

     3. Διατηρήστε τον κινητήρα σας δροσερό

Το αυτοκίνητο σας θα μπορούσε να υπερθερμανθεί καθώς οδηγείτε σε απόκρημνους δρόμους. Κάνοντας μία στάση όταν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, ώστε να κρατήσετε τον κινητήρα στο ρελαντί για μερικά λεπτά, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του.

Αν δεν είστε σε θέση να σταματήσετε αμέσως, ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης της καμπίνας σας στη μέγιστη ένταση. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε σε κάποιο βαθμό τη θερμότητα από τον κινητήρα, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης αφού σταματήσετε το αυτοκίνητο.

 

     4. Κάντε συχνά διαλείμματα

Όχι μόνο για το καλό του κινητήρα σας, αλλά και για το δικό σας: η οδήγηση σε ορεινούς δρόμους απαιτεί να είστε σε συνεχή ετοιμότητα, πράγμα που μπορεί να σας εξαντλήσει.

Δεν είναι κακό να κάνετε μια στάση και να χαρίσετε στο μυαλό και στο σώμα σας μερικά λεπτά ξεκούρασης και ανασύνταξης. Είναι εξάλλου και μια καλή ευκαιρία να χαρείτε το τοπίο.

 

     5. Δείτε το δελτίο καιρού

Οι θερμοκρασίες μειώνονται καθώς το υψόμετρο αυξάνει και οι καιρικές συνθήκες στα βουνά μπορούν να μεταβληθούν γρήγορα. Η ορατότητα θα μπορούσε να επιδεινωθεί από καλή σε έντονα ομιχλώδη, σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο αν δεν το περιμένετε. Η παρακολούθηση των μετεωρολογικών προβλέψεων διασφαλίζει ότι θα είστε προετοιμασμένοι για ό,τι σας επιφυλάσσει το κλίμα.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με το σύστημα ξεθαμπώματος του αυτοκινήτου. Οι ακραίες μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας μπορούν να κάνουν το παρμπρίζ σας να θολώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δυσχεραίνοντας την ορατότητα σας. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε ποια κουμπιά πρέπει να πατήσετε αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο.

 

     6. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Παρόλο που ένα σύστημα GPS, ή η εφαρμογή Google Maps είναι χρήσιμη, η τεχνολογία θα μπορούσε να σας απογοητεύσει καθώς οδηγείτε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε κατεβάσει το χάρτη για χρήση εκτός σύνδεσης πριν ξεκινήσετε, ώστε να μη χρειαστεί να βασιστείτε στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να έχετε έναν εφεδρικό χάρτη στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας.

 

     7. Πάρτε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να ξεμείνετε σε μία απομακρυσμένη περιοχή εξαιτίας κάποιου προβλήματος του αυτοκινήτου σας. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και επικίνδυνο, αν δεν είστε προετοιμασμένοι. Ευτυχώς, μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα ένα σετ έκτακτης ανάγκης, το οποίο καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στο πορτ μπαγκάζ σας, ώστε να το έχετε μαζί σας όπου κι αν βρεθείτε.

Ένα πλήρες σετ έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει κουτί πρώτων βοηθειών, εργαλειοθήκη, εκκινητή μπαταρίας, ιμάντα ρυμούλκησης, κουβέρτα, νερό κλπ. Θα μπορούσατε να προσθέσετε επίσης ένα power bank και καλώδια φόρτισης ώστε να κρατήσετε τις συσκευές σας φορτισμένες σε περίπτωση που θα χρειαστεί να καλέσετε για βοήθεια.

 

     8. Έχετε το νου σας για προειδοποιητικές πινακίδες

Στους ορεινούς δρόμους θα συναντήσετε διάφορες προειδοποιητικές πινακίδες, οπότε θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να γνωρίζετε τι σημαίνουν. Υπάρχουν πινακίδες που σας προειδοποιούν σχετικά με κλειστές ή πολλαπλές στροφές, σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος από πτώση βράχων, ή ολισθηρό οδόστρωμα. Ενδέχεται επίσης να συναντήσετε πινακίδες που σας ενημερώνουν σχετικά με άγρια ζώα που είναι ενδημικά στην περιοχή.

Όταν δείτε κάποια πινακίδα που προειδοποιεί για τη διέλευση ζώων, να οδηγείτε προσεκτικά ώστε να αποφύγετε κάποια σύγκρουση. Αν θέλετε να σταματήσετε για να κάνετε διάλειμμα, ίσως να είναι καλή ιδέα να μην απομακρυνθείτε πολύ από το όχημα σας.