Τα καλύτερα φθηνά αυτοκίνητα του 2021

 

Ρίχνουμε μία ματιά στα καλύτερα φθηνά αυτοκίνητα που προσφέρουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να ξοδέψετε λίγα, αλλά να αποκτήσετε πολλά.

Οι περισσότεροι αγοραστές έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό για το επόμενο τους αυτοκίνητο, από τον οποίο εξαρτάται αν θα αγοράσουν καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε ανάμεσα στα δύο, αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να βρείτε μερικές καλές ευκαιρίες στην αγορά καινούργιων αυτοκινήτων, με τιμές που μπορεί να αποδειχθούν ανέλπιστα χαμηλές, ειδικά αν συνδυαστούν με επιλογές χρηματοδότησης. Πολύ συχνά, είναι δυνατό να αποκτήσετε ένα απερχόμενο μοντέλο με έκπτωση, εφόσον δεν σας πειράζει το γεγονός ότι πρόκειται να αντικατασταθεί.

Κάποιοι οδηγοί ενδέχεται να αποθαρρυνθούν από το να αναζητήσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο, όταν ακόμα και ένα Ford Fiesta κοστίζει πάνω από 15.000 ευρώ στη βασική έκδοση. Ωστόσο, υπάρχει μία εντυπωσιακή λίστα από αυτοκίνητα που είναι ικανά να προσελκύσουν αγοραστές που μέχρι τώρα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στραφούν στα μεταχειρισμένα. Κάποια από τα φθηνότερα αυτοκίνητα της αγοράς, όπως το Dacia Sandero, ξεκινούν από 11.980 ευρώ στη βασική έκδοση και αναφέρονται κάποιες φορές σαν μοντέλα που είναι σχεδιασμένα για να φέρουν τους πελάτες στην έκθεση, όπου τελικά θα αποφασίσουν να ξοδέψουν περισσότερα για κάποια πλουσιότερη έκδοση. Ωστόσο, αν το ποσό που είστε σε θέση να διαθέσετε είναι περιορισμένο, μπορείτε να αποκτήσετε ένα φθηνό βασικό μοντέλο ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα από όσα ίσως είχατε φανταστεί.

Παρά τις χαμηλές τιμές που τραβούν την προσοχή, σας προτείνουμε να κάνετε μία προσπάθεια να βρείτε ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές που ταιριάζουν στις ανάγκες σας, αφού μερικά μοντέλα προσφέρονται σε πολύ λιτές βασικές εκδόσεις, οι οποίες δε διαθέτουν τα νεότερα συστήματα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, ή κάποιες άλλες ευκολίες. Σε περίπτωση που θα πληρώσετε με δόσεις, η διαφορά ενδέχεται να είναι πολύ μικρή έτσι κι αλλιώς. Αν όμως δεν είστε σε θέση να διαθέσετε το ποσό για ένα αυτοκίνητο με τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε, αξίζει να θυμηθείτε ότι ένα αυτοκίνητο στη βασική του έκδοση εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά από τα σχεδιαστικά στοιχεία, τους κινητήρες, τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και την ίδια αξιοπιστία με το κορυφαίο μοντέλο της ίδιας γκάμας.

Επιλέγοντας ένα καινούργιο αυτοκίνητο, θα αποκτήσετε ένα πακέτο που δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα νέο αυτοκίνητο διαθέτει εγγύηση τουλάχιστο 3 ετών, με πολλές εταιρείες να είναι πολύ πιο γενναιόδωρες, προσφέροντας ως και 7 χρόνια κάλυψης. Αυτό θα σας κάνει να νιώθετε ήσυχοι, αφού οποιαδήποτε βλάβη προκύψει, θα διορθωθεί από τον κατασκευαστή με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία. Αρκετές φορές, το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει και οδική βοήθεια, η οποία διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες σας θα διαταραχθούν στον ελάχιστο βαθμό, σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Ακολουθεί λοιπόν η λίστα μας με τα καλύτερα φθηνά αυτοκίνητα:

 

Dacia Duster

Λιγότερα από δέκα χρόνια πριν, η Dacia λάνσαρε ένα αξιοπρεπές SUV στην τιμή ενός supermini, με τον εντυπωσιακό αριθμό πωλήσεων που ακολούθησε να είναι απόλυτα προβλέψιμος. Βρισκόμαστε πλέον στη δεύτερη γενιά του μοντέλου και ενώ η τιμή έχει αυξηθεί, το νέο Duster προσφέρει περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να εξυμνήσουμε τα επίπεδα εξοπλισμού της βασικής έκδοσης Ambiance με τους ατσάλινους τροχούς, αλλά συνεχίζει να διαθέτει Air Condition και ηχοσύστημα με συνδεσιμότητα Bluetooth, αξίζοντας τα χρήματα της.

Θα σας προτείναμε ωστόσο να ξοδέψετε λίγα περισσότερα και να αποκτήσετε το Duster Sportive, στο οποίο θα βρείτε αυτόματο κλιματισμό, σύστημα πολυμέσων με οθόνη 8 ιντσών και συνδεσιμότητα Apple CarPlay ή Android Auto, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και ζάντες αλουμινίου. Η τετρακίνητη έκδοση προσφέρεται μόνο με τον μεγαλύτερο κινητήρα 1,5 λίτρου και κοστίζει 5.000 ευρώ περισσότερα. Όποιο κι αν επιλέξετε, το νεότερο Duster διαθέτει ανανεωμένο σχεδιασμό εξωτερικά και εσωτερικά, καθώς και αναβαθμισμένη ηχομόνωση που το καθιστά περισσότερο εκλεπτυσμένο.

 

Skoda Fabia

Καθώς η Skoda ανήκει στο VW Group, το Fabia αξιοποιεί την ίδια πλατφόρμα και αρκετά μηχανικά μέρη του Volkswagen Polo – παρόλο που είναι φθηνότερο. Όλες οι εκδόσεις αξίζουν τα χρήματα τους, με τη βασική έκδοση Active να προσφέρει air condition, ηχοσύστημα, συνδεσιμότητα Bluetooth και προβολείς ημέρας LED σε χαμηλή τιμή. Η έκδοση Style είναι μάλλον αυτή που προσφέρει περισσότερα για τα χρήματα της, διαθέτοντας πλήθος πρόσθετων χαρακτηριστικών.

Το Fabia είναι αρκετά πρακτικό, ενώ έχει σημειώσει καλές βαθμολογίες σε έρευνες αξιοπιστίας, με τη Skoda γενικότερα να καταλαμβάνει την 5η θέση ανάμεσα σε 30 κατασκευαστές.

 

Dacia Sandero

Θα ήταν παράλειψη αν το Sandero έλειπε από αυτή τη λίστα, έχοντας πάρει τον τίτλο του φθηνότερου αυτοκινήτου της αγοράς όταν κυκλοφόρησε – ενώ εξακολουθεί να είναι  ένα από τα φθηνότερα και τώρα που βρίσκεται στη δεύτερη γενιά του. Ένα βασικό μοντέλο στην έκδοση Life κοστίζει κάτω από 12.000 ευρώ και όπως και το Duster, προσφέρει πολλά για τα χρήματα του. Η επιτυχημένη συνταγή της Dacia βασίζεται στο ότι προσφέρει ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο στην τιμή ενός μικρότερου, με το Sandero να έχει παρόμοιες διαστάσεις με ένα Volkswagen Polo, τη στιγμή που κοστίζει λιγότερο από ένα Volkswagen up!.

Όπως και το Duster, το φθηνότερο Life δε διαθέτει ακριβώς πλούσιο εξοπλισμό, αλλά συνεχίζει να περιλαμβάνει air condition, έλεγχο ταχύτητας πλοήγησης, μπροστινούς προβολείς LED και αυτόματα φώτα. Το επόμενο μοντέλο είναι το Essential, με αισθητήρες παρκαρίσματος, οθόνη πολυμέσων συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto, καθώς και ζάντες αλουμινίου. Κατά τα άλλα, το Sandero αψηφά την εικόνα του φθηνού αυτοκινήτου, προσφέροντας καλή ποιότητα κατασκευής (η Dacia ανήκει στη Renault και το Sandero χρησιμοποιεί πολλά μηχανικά μέρη του Renault Clio) και σύγχρονους κινητήρες με αξιοπρεπή οικονομία καυσίμου και αξιοπιστία.

 

Volkswagen up!

Το Volkswagen up! είναι μηχανικά όμοιο με το Skoda Citigo και το SEAT Mii και εμποτίζεται με τον σπορ χαρακτήρα που συνήθως λείπει από τα μεγαλύτερα VW, ενώ διαθέτει περισσότερο ξεχωριστή προσωπικότητα σε σχέση με τα δύο προαναφερθέντα μοντέλα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τόσο εύκολο στη χρήση, που σας ενθαρρύνει να διαπιστώσετε μία άλλη πτυχή του: ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό στην οδήγηση.

Το βασικό up! προσφέρεται στην ελκυστική τιμή των 13.550 ευρώ, με τη βασική έκδοση να διαθέτει σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας που συνδέεται με το κινητό σας μέσω Bluetooth, καθώς και κλιματισμό, αυξάνοντας περαιτέρω την απόλαυση που μπορεί να σας χαρίσει. Αν πάλι θα θέλατε να αποκτήσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, θα σας προτείναμε να επιλέξετε το SEAT Mii electric, το οποίο είναι ένα από τα φθηνότερα ηλεκτρικά μοντέλα και προσφέρει αξιοπρεπή αυτονομία.

 

Citroën C3

Το Citroen C3 είναι ένα supermini που καταφέρνει να ξεχωρίσει σε μία κατηγορία από τις μεγαλύτερες της αγοράς. Σε αυτό συμβάλλουν τα χαρακτηριστικά «air bumps» που συναντούμε στο πλάι του μοντέλου, οι διάφοροι χρωματικοί συνδυασμοί και ο νέος, κομψός σχεδιασμός του. Η πρόσφατη ανανέωση του ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, προσφέροντας φρέσκο στυλ, πιο ζωηρούς κινητήρες και νέες τεχνολογίες που το καθιστούν ανταγωνιστικό απέναντι σε μοντέλα όπως το Ford Fiesta και το Skoda Fabia. Αν αναζητάτε ένα μικρό hatchback που δε σας υπόσχεται μία σφιχτή ανάρτηση και σπορ χαρακτηριστικά, αλλά άνεση και ευχρηστία, το C3 είναι ένα αυτοκίνητο που αξίζει να εξετάσετε. Παρόλο που δεν είναι το μεγαλύτερο supermini, είναι αρκετά ευρύχωρο στο εσωτερικό του, με το χώρο αποσκευών να υπερέχει σε σχέση με αρκετούς ανταγωνιστές του, φτάνοντας τα 300 λίτρα. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο άνετα αυτοκίνητα που μπορείτε να αποκτήσετε, ενώ η τιμή του είναι ανταγωνιστική σε σχέση με αυτές των Kia Rio και Hyundai i20, ξεκινώντας από 14.900 ευρώ.

 

Kia Picanto

Ένα από τα πιο ευρύχωρα αυτοκίνητα πόλης της αγοράς, το Kia Picanto συμπεριλαμβάνεται στα αγαπημένα μας μοντέλα της κατηγορίας. Η τιμή του Picanto ξεκινά από τις 11.980 ευρώ, με τη βασική έκδοση Inmotion να διαθέτει air condition, ενώ με λίγα χρήματα παραπάνω προσφέρεται η έκδοση Optimum, με ηχοσύστημα με 6 ηχεία, οθόνη αφής και συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto. Για τον ισχυρότερο κινητήρα 1,2 λίτρων, θα πρέπει να επιλέξετε την έκδοση Premium, η τιμή της οποίας φτάνει τις 13.980 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το Picanto έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας, ενώ η εγγύηση που περιλαμβάνει 5 χρόνια δωρεάν service θα καθησυχάσει τους οδηγούς που έχουν περιορισμένα χρήματα να διαθέσουν. Το μοντέλο είναι αποκλειστικά πεντάθυρο, προσφέροντας χώρο για τέσσερις ενήλικες και έναν αξιοπρεπή χώρο αποσκευών, αποτελώντας έτσι ένα ιδανικό αυτοκίνητο πόλης.

 

Hyundai i10

Το Hyundai i10 αποτελεί ένα πραγματικά εντυπωσιακό αυτοκίνητο. Έχει ιδανικό μέγεθος για τις αστικές μετακινήσεις, αλλά – σε αντίθετη με πολλά άλλα αυτοκίνητα πόλης – διαθέτει πέντε πόρτες και πέντε θέσεις, με αρκετό εσωτερικό χώρο. Η τιμή του ξεκινά από 11.980 ευρώ – αν μπορείτε να ανεχθείτε την απουσία οθόνης αφής – και παρόλο που μπορείτε να αποκτήσετε εκδόσεις με εξαιρετικά πλούσιο εξοπλισμό, οι τιμές αυξάνουν σταθερά καθώς ανεβαίνετε στην γκάμα του, οπότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν πραγματικά χρειάζεστε σκούρα τζάμια και φωτισμό στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

Όποια έκδοση κι αν επιλέξετε, θα αποκτήσετε ένα πολύ καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο, το οποίο συνοδεύεται από μία από τις καλύτερες εγγυήσεις της αγοράς, με διάρκεια 5 ετών χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων.

 

Peugeot 108

Όπως και με την τριάδα της VW που αναφέραμε, το Peugeot 108 είναι όμοιο μηχανικά με το Citroen C1 and Toyota Aygo. Το Toyota είναι διαθέσιμο σε μία βασική έκδοση, η οποία μπορεί να αποκτηθεί με 10.750 ευρώ και περιλαμβάνει air condition, ενώ το Peugeot ξεκινά από 12.050 ευρώ, προσφέροντας ωστόσο εξοπλισμό όπως οθόνη αφής 7 ιντσών και κάμερα οπισθοπορείας ήδη από τη βασική έκδοση.

Ο κινητήρας ενός λίτρου αποδίδει 72 ίππους, επιτυγχάνοντας κατανάλωση 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα σε κύκλο WLTP. Τα τρία αυτοκίνητα διαφέρουν αρκετά στην εμφάνιση τους, με το Peugeot να έχει τον πιο συντηρητικό σχεδιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο όμορφο.

 

Ford Fiesta ST

Αν και αποτελεί με διαφορά το ακριβότερο αυτοκίνητο σε αυτή τη λίστα, το Ford Fiesta ST μπορεί να ιδωθεί σαν ευκαιρία αν δίνετε αξία στη διασκέδαση και στην οδηγική εμπειρία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι θα μπορούσατε να ξοδέψετε χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσετε κάτι που είναι ελάχιστα γρηγορότερο. Είναι πολύ ευχάριστο στην οδήγηση, με τους 197 ίππους του να αποδεικνύονται αρκετοί σε δρόμους με συνεχείς στροφές.

Ωστόσο, το Fiesta ST δεν είναι μόνο ένα αυτοκίνητο επιδόσεων. Είναι ευρύχωρο και αρκετά πρακτικό, ενώ διαθέτει και δορυφορική πλοήγηση, online λειτουργίες και θερμαινόμενο παρμπρίζ. Οδηγώντας προσεκτικά, θα καταφέρετε να περιορίσετε την κατανάλωση καυσίμου σε 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, χάρη στη λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρου.

 

MG ZS SUV

Η MG έχει μπει στην κατηγορία των crossover με ένα όμορφα σχεδιασμένο μοντέλο που ξεχωρίζει για τη χαμηλή τιμή του, η οποία ξεκινά από περίπου 16.000 ευρώ. Αυτή είναι μία αξιοζήλευτη θέση, αφού είναι φθηνότερο από ανταγωνιστές όπως τα Renault Captur, SEAT Arona και Kia Arona. Ωστόσο, η MG δεν επέστρεψε σε επίπεδα εξοπλισμού του 1990 για να το πετύχει αυτό, οπότε το βασικό μοντέλο περιλαμβάνει φώτα ημέρας LED, έλεγχο πλοήγησης και συνδεσιμότητα Bluetooth.

Οι δύο διαθέσιμοι βενζινοκινητήρες έχουν χωρητικότητα 1 ή 1,5 λίτρου, με τον μικρότερο να είναι περισσότερο προηγμένος, αποδίδοντας 108 ίππους χάρη σε ένα μικρό τούρμπο, ενώ η μετάδοση είναι αυτόματη 6 σχέσεων με διπλό συμπλέκτη. Η κύλιση είναι άνετη επίσης – απαραίτητο χαρακτηριστικό για ένα μικρό SUV – χωρίς να θυσιάζει υπερβολικά την οδηγική συμπεριφορά. Υπάρχει επίσης η ηλεκτρική έκδοση MG ZS EV, το οποίο δεν είναι υπερβολικά ακριβό για ένα αυτοκίνητο που κινείται με μπαταρίες και που είναι καλύτερο στην οδήγηση από τα βενζινοκίνητα.