Τα καλύτερα αυτοκίνητα του 2022 για φοιτητές

 

Αν είστε φοιτητές και αναζητάτε ένα καινούριο αυτοκίνητο, είναι πιθανό ότι θα θέλατε κάτι μικρό, προσιτό, πρακτικό και με χαμηλό κόστος λειτουργίας. Τα αυτοκίνητα της λίστας μας πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και αποδεικνύουν ότι ένα οικονομικό αυτοκίνητο δε χρειάζεται να είναι βαρετό.

Η συντήρηση ενός παλιού αυτοκινήτου – με έτος κατασκευής πριν από το 2000 – αποτελεί συχνά την επιλογή των φοιτητών στο δρόμο τους προς την οδηγική ελευθερία, αλλά οι βλάβες είναι συχνές και προκαλούν ταλαιπωρία, καθώς και έξοδα που αρκετοί φοιτητές δεν είναι σε θέση να τα καλύψουν. Παρόλο που η ιδέα της αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου μπορεί να μην είναι πάντα ρεαλιστική, ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο λογική αν υπολογίσει κανείς το κόστος ανά μήνα για ένα αυτοκίνητο που αποκτήθηκε με κάποιο ανταγωνιστικό πακέτο χρηματοδότησης – ενώ θα επωφεληθείτε και από τη σιγουριά που προσφέρει μία εγγύηση.

Παράλληλα, ένα νέο αυτοκίνητο προσφέρει στους φοιτητές, αλλά και στους γονείς τους, τη σιγουριά ότι είναι σύμφωνο με τις νεότερες και αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας. Τα νεότερα αυτοκίνητα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα επίσης, ειδικά τα αυτοκίνητα πόλης και supermini, οπότε τα μόνα έξοδα που θα αναμένετε είναι για καύσιμα, ασφάλιση, σέρβις και γενική συντήρηση, όπως αντικατάσταση ελαστικών. Ο έλεγχος ΚΤΕΟ δεν απαιτείται στα τέσσερα πρώτα χρόνια, ενώ κάποιες φορές θα συναντήσετε προσφορές όπως τεχνική βοήθεια σε περίπτωση βλάβης σαν ένα πρόσθετο κίνητρο αγοράς.

Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με τους υπόλοιπους νέους οδηγούς σε σχέση με το κόστος των ασφάλιστρων. Ωστόσο, τα περισσότερα αυτοκίνητα της λίστας μας ανήκουν στις χαμηλότερες βαθμίδες ασφάλισης.

Παρόλο που κάποια από τα αυτοκίνητα της λίστας μας μπορεί να θεωρηθούν περισσότερο στιλάτα και μοδάτα σε σχέση με κάποια άλλα, όλα τους είναι εύκολα στην καθημερινή χρήση, ασφαλή στην οδήγηση και αναμένεται να αποδειχθούν αξιόπιστα μακροπρόθεσμα. Πολλά από αυτά είναι επίσης πρακτικά, διευκολύνοντας σας να μεταφέρετε όλα σας τα υπάρχοντα από το σπίτι στο φοιτητικό σας διαμέρισμα, μία ή δύο φορές το χρόνο.

 

Skoda Fabia

Το νεότερο Skoda Fabia διαθέτει τρία βασικά χαρίσματα που το καθιστούν ιδανικό για φοιτητές: είναι ευρύχωρο, πρακτικό και άνετο. Μοιράζεται την πλατφόρμα και τους κινητήρες του με άλλα δύο αυτοκίνητα της λίστας: το ελαφρά ακριβότερο SEAT Ibiza και το Volkswagen Polo. Το Skoda δεν είναι πια το φθηνότερο supermini της αγοράς – η τιμή αυτή ανήκει πλέον στο Dacia Sandero. Ωστόσο, το Fabia αποτελεί ένα καλύτερο συνολικό πακέτο από ποτέ, με περισσότερο στυλ, εξοπλισμό και βελτιωμένη οδική συμπεριφορά.

Ο χώρος αποσκευών του hatchback φτάνει τα 380 λίτρα, πράγμα που κάνει τα Ibiza και Polo να υπολείπονται ελαφρά σε αυτόν τον τομέα. Το μοντέλο προσφέρεται με ελκυστικά πακέτα χρηματοδότησης.

 

Dacia Sandero 

Το Dacia Sandero δεν είναι το πιο στυλάτο, άνετο, ή πολυτελές αυτοκίνητο που μπορείτε να αποκτήσετε, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Ο σκοπός του είναι να αποτελεί ένα από τα φθηνότερα αυτοκίνητα της αγοράς και παρόλο που η τιμή του δεν κάνει πλέον τόσο ζωηρή εντύπωση όσο παλιά, παραμένει αξιοσημείωτα χαμηλή στα 12.000 ευρώ.

Παρά την αύξηση της τιμής του, το Sandero συνεχίζει να αξίζει τα χρήματα του, ξεχωρίζοντας εύκολα για τους χώρους και τον πρακτικό του χαρακτήρα σε σχέση με άλλα μοντέλα της λίστας. Το σίγουρο είναι προσφέρει αρκετά για όσα πληρώνετε, όντας φθηνότερο από ένα Kia Picanto, αλλά σε παρόμοια τιμή με το μεγαλύτερο Kia Rio. Όλα αυτά συνθέτουν ένα διασκεδαστικό, πρακτικό και αξιοσημείωτα προσιτό μέσο μετακίνησης, με χαμηλό κόστος ασφάλισης που το καθιστά ιδανικό για φοιτητές.

 

Hyundai i10

Τα αυτοκίνητα πόλης δεν είναι πάντα αρκετά ευρύχωρα για τέσσερις ενήλικες, όμως το Hyundai i10 ανταγωνίζεται μερικά supermini στον τομέα της ευχρηστίας. Το νεότερο μοντέλο έχει αυξημένο μεταξόνιο κατά 40 χιλιοστά, με την καμπίνα του να αποπνέει ελαφριά και ευρύχωρη αίσθηση, ενώ ο χώρος αποσκευών διατηρεί το ίδιο μέγεθος, με τα 252 λίτρα του να τον τοποθετούν στην κορυφή της κατηγορίας. Η μεσαία έκδοση Style περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό που προσελκύει τους νέους οδηγούς: οθόνη αφής 8 ιντσών, συνδεσιμότητα smartphone, ψηφιακό ραδιόφωνο και κάμερα οπισθοπορείας.

Μπορείτε να αναμένετε από το i10 εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας, με τους δύο διαθέσιμους κινητήρες του να επιτυγχάνουν κατανάλωση 4,2 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα. Παράλληλα, το i10 δείχνει κομψό και στιλάτο, ενώ μπορεί να αποκτηθεί με δίχρωμες ζάντες αλουμινίου και μαύρη οροφή, κάνοντας σας να ξεχωρίζετε.

 

Ford Fiesta

Ένα αειθαλές όνομα της βρετανικής αυτοκίνησης, το Ford Fiesta μπορεί να κατασκευάζεται πλέον αλλού, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και έμπιστα αυτοκίνητα που μπορείτε να αποκτήσετε.

Το νεότερο μοντέλο είναι ακριβότερο από τα προηγούμενα, όμως η Ford είναι συχνά γενναιόδωρη, προσφέροντας εκπτώσεις και κίνητρα χρηματοδότησης. Το όμορφο και πλούσια εξοπλισμένο Fiesta συνεχίζει να αξίζει τα χρήματα του και τις ίδιες σκέψεις θα κάνετε και πίσω από το τιμόνι του, αφού αποτελεί ένα από τα supermini που ανταμείβουν περισσότερο τον οδηγό τους. Και παρόλο που οι κορυφαίες εκδόσεις προσφέρουν εξοπλισμό όπως ηχοσύστημα της Bang & Olufsen και σπορ bodykit, το σύστημα ήχου και επικοινωνίας SYNC3 των βασικών εκδόσεων προσφέρει ήδη όλες τις ευκολίες που θα χρειαστούν οι περισσότεροι οδηγοί.

 

Volkswagen up!

Το Volkswagen up! αποτελεί το πολυτελέστερο αδελφάκι των Skoda Citigo και SEAT Mii, όμως τα άλλα δύο μοντέλα διατίθενται πλέον μόνο σε ηλεκτρικές εκδόσεις και είναι συνεπώς αρκετά ακριβότερα. Μπορεί λοιπόν να μην προσφέρει τόσα για τα χρήματα του σε σχέση με κάποια άλλα αυτοκίνητα πόλης, αλλά διατίθεται σε μία ενδιαφέρουσα γκάμα εκδόσεων που περιλαμβάνει μία με ισχυρό ηχοσύστημα που ονομάζεται up! Beats.

Το εσωτερικό του αποτελεί έναν όμορφο χώρο και το up! αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο ελκυστικά αυτοκίνητα της λίστας. Η τιμή του ξεκινά από 14.200 ευρώ, αλλά τα ανταγωνιστικά πακέτα χρηματοδότησης και leasing το καθιστούν ελκυστικό, ενώ όλα τα μοντέλα ανήκουν στη χαμηλή ασφαλιστική βαθμίδα.

 

SEAT Ibiza

Το SEAT Ibiza αποτελεί την πιο στυλάτη επιλογή ανάμεσα στα τρία supermini του ομίλου VW, όπου θα συναντήσετε και το Skoda Fabia και το Volkswagen Polo. Το Ibiza είναι ένα από τα νεότερα αυτοκίνητα αυτής της λίστας και είναι πολύ καλύτερο από το αυτοκίνητο που αντικαθιστά. Προσφέρει χώρο αποσκευών 350 λίτρων, πρακτικό πεντάθυρο αμάξωμα, διαιρούμενα/αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα και άφθονους χώρους για πέντε επιβάτες.

Όπως πάντα με τα αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen, το Ibiza προσφέρει μία καλή γκάμα κινητήρων, αφού όλοι τους είναι αρκετά οικονομικοί και διαθέτουν την ισχύ που επιθυμεί ρεαλιστικά ο μέσος νέος οδηγός ή φοιτητής. Το Ibiza αποτελεί ιδανικό αυτοκίνητο για τους φοιτητές που αναζητούν κάτι πιο πρακτικό και ώριμο σε σχέση με ένα αυτοκίνητο πόλης.

 

Volkswagen Polo

Το Volkswagen Polo έχει κερδίσει τη φήμη ενός εκλεπτυσμένου, καλοφτιαγμένου και άνετου μικρού αυτοκινήτου και η ελκυστικότητα του συμβάλλει στο να διατηρεί την αξία μεταπώλησης του σε εντυπωσιακό βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές χρηματοδότησης leasing μπορεί να αποδειχθούν αρκετά επιθυμητές, πράγμα που είναι ιδιαίτερα θετικό αν αναζητάτε χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Η έκτη γενιά του Polo είναι πιο σπορ και ευρύχωρη σε σχέση με το παρελθόν – διπλώστε τα πίσω καθίσματα και θα βρείτε αρκετό χώρο για όλα τα πράγματα που οι φοιτητές πηγαινοφέρνουν από το σπίτι τους στη σπουδαστική τους κατοικία.

Η βασική έκδοση έχει λογική τιμή, αλλά είναι εύκολο να παρασυρθείτε με τον προαιρετικό εξοπλισμό, ενώ οι υψηλότερες εκδόσεις θυμίζουν μινιατούρες λιμουζίνες – μπορείτε να αποκτήσετε εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων με ενεργή οθόνη πληροφοριών και ενεργητικό έλεγχο πλοήγησης, τα οποία κάποτε αποτελούσαν αποκλειστικότητες μεγαλύτερων αυτοκινήτων. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, αξίζει να κοιτάξετε τον προϋπολογισμό σας και να ετοιμάσετε μία λίστα από τις επιλογές που πραγματικά χρειάζεστε πριν κατευθυνθείτε σε μία αντιπροσωπεία. Οι φθηνότερες εκδόσεις χρησιμοποιούν έναν βενζινοκινητήρα 64 ίππων, αλλά ο αγαπημένος μας είναι ο TSI 1 λίτρου με 94 ίππους, ο οποίος είναι καλύτερος στον αυτοκινητόδρομο.

 

Citroën C1

Το μικρότερο μοντέλο της Citroen κάνει μία καλή αρχή χάρη στη λογική τιμή του. Πέρα από αυτό, το C1 είναι επίσης ένα πραγματικά διασκεδαστικό αυτοκίνητο στην οδήγηση, ενώ ακόμα και η βασική έκδοση διαθέτει αξιοπρεπή εξοπλισμό.

Η βασική έκδοση Feel περιλαμβάνει το βασικό σύστημα κλιματισμού, ενώ ο οικονομικός βενζινοκινητήρας 1 λίτρου καταναλώνει περίπου 4,5 λίτρα. Το Citroen C1 είναι ένα αυτοκίνητο που θα σας ευχαριστήσει χάρη στη φιλική του εμφάνιση και το χαμηλό κόστος λειτουργίας του.

 

Toyota Aygo 

Μπορεί να μην είναι εμφανές εξωτερικά, αλλά το Toyota Aygo έχει κοινή προέλευση με το Citroen C1 που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, ενώ τα δύο μοντέλα – και το Peugeot 108 –μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, το Aygo έχει το δικό του στυλ, το οποίο το κάνει δημοφιλές στους νέους οδηγούς. Από τη μάσκα του σε σχήμα Χ ως τις κοφτερές γωνίες στο πίσω μέρος, το Toyota καταφέρνει να ξεχωρίσει, ενώ η μεγάλη γκάμα επιλογών εξατομίκευσης σημαίνει ότι είναι απίθανο να παρκάρετε δίπλα σε ένα ολόιδιο δείγμα.

Όπως και τα C1 και 108, το Aygo έχει πολύ καλή οδική συμπεριφορά που θυμίζει kart, ικανοποιώντας τους ενθουσιώδεις οδηγούς. Ο χώρος αποσκευών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά ο χώρος στο πίσω κάθισμα φιλοξενεί αρκετά άνετα δύο ενήλικες σε σχετικά μικρές μετακινήσεις, ενώ μπορείτε να επιλέξετε την αυτόματη μετάδοση για πιο ξεκούραστη οδήγηση στην κίνηση της πόλης.

 

Opel Corsa

Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι που το Opel Corsa αποτελεί ένα μοντέλο με μακροχρόνια επιτυχία. Είναι εύκολο στην οδήγηση, φθηνό και αξιόπιστο. Όπως και το SEAT Ibiza, αποπνέει την αίσθηση μιας πιο λογικής και ώριμης επιλογής.

Όλα τα μοντέλα έχουν καλά επίπεδα εξοπλισμού, με τη συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto να προσφέρεται σε όλες τις εκδόσεις εκτός από τη βασική. Θα επιλέγαμε το βενζινοκινητήρα 100 ίππων, ο οποίος καταναλώνει 4,6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να είναι εξίσου οικονομικός με το βασικό κινητήρα 75 ίππων, ενώ το τούρμπο και η έκτη ταχύτητα τον καθιστούν γρηγορότερο και πιο εκλεπτυσμένο.