Τα καλύτερα αυτοκίνητα για μεγάλες αποστάσεις

 

Κάνετε συχνά μεγάλες διαδρομές; Ακολουθούν μερικά αυτοκίνητα που αξίζει να έχετε υπόψη σας:

 

Η πρόοδος στη μηχανική και την τεχνολογία συνεπάγεται ότι πλέον ακόμα και το πιο ταπεινό supermini είναι σε θέση να διανύσει οποιαδήποτε απόσταση του ζητηθεί. Ωστόσο, οι οδηγοί που ταξιδεύουν συχνά για μεγάλες αποστάσεις ενδέχεται να αναζητούν κάποιο αυτοκίνητο που είναι σε θέση να καταπίνει τα χιλιόμετρα, προσφέροντας εξαιρετική άνεση, με τη συνοδεία ενός αξιοπρεπούς συνόλου από οδηγικά βοηθήματα και άλλα τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν έχει νόημα να έχετε ένα άνετο αυτοκίνητο για μακρινές μετακινήσεις, αν ο εφοδιασμός του με καύσιμα κοστίζει ένα σωρό λεφτά. Για αυτό το λόγο, η λίστα μας με τα καλύτερα αυτοκίνητα για μεγάλες αποστάσεις συνδυάζει εκλεπτυσμένο χαρακτήρα με καλή απόδοση, ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας ξεκούραστοι, αλλά χωρίς να έχετε ξοδέψει ένα τσουχτερό ποσό για καύσιμα.

Μιλώντας για καύσιμα, πρέπει να πούμε ότι παρόλο που τα πετρελαιοκίνητα προσφέρουν αναμφίβολα υψηλότερη απόδοση σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο μοντέλο αντίστοιχων χαρακτηριστικών, αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι οδηγοί μπορεί να μην επιθυμούν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο που τροφοδοτείται από τη μαύρη αντλία, οπότε συμπεριλάβαμε μία ποικιλία από κινητήρες – χωρίς να λείπει και ο ηλεκτροκινητήρας.

1. Skoda Superb

     • Τεράστιοι εσωτερικοί χώροι, άνεση και εκλεπτυσμένος χαρακτήρας

     • Ολιγαρκείς κινητήρες πετρελαίου και ζωηροί βενζινοκινητήρες

     • Υψηλή σχέση ποιότητας-τιμής

Το όνομα θα πρέπει να σας προϊδεάσει για όσα είναι σε θέση να προσφέρει η ναυαρχίδα της Skoda, δηλαδή κορυφαία επίπεδα άνεσης και εκλεπτυσμένου χαρακτήρα και τεράστιους εσωτερικούς χώρους, με τα πίσω καθίσματα του Superb να ανταγωνίζονται και με το παραπάνω αυτά της Mercedes S-Class.

Θα επιλέγαμε τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα των 150 ίππων για την κατανάλωση 4,1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα που προσφέρει, ενώ με την έκδοση SE L μπορείτε να αποκτήσετε προσαρμοζόμενο έλεγχο πλοήγησης, παρακολούθηση τυφλού σημείου και ειδοποίηση κόπωσης οδηγού, χαρακτηριστικά που θα κάνουν πιο άνετα τα ταξίδια σας. Όσοι αναζητούν περισσότερη ισχύ, μπορούν να επιλέξουν τον πετρελαιοκινητήρα με ισχύ 200 ίππων, ή αν δε σας πειράζει να έχετε κάπως αυξημένη κατανάλωση, οι δίλιτροι βενζινοκινητήρες 190, ή 280 ίππων θα λειτουργήσουν αβίαστα σε μακρινές μετακινήσεις. Παράλληλα, η έκδοση Estate διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών της αγοράς.

 

2. Tesla Model 3

     • Αυτονομία που φτάνει μέχρι 600 χιλιόμετρα με μία φόρτιση

     • Ηγέτης στον τομέα των οδηγικών βοηθημάτων

     • Ελκυστικό δίκτυο ταχυφόρτισης της Tesla

Κάποιοι οδηγοί που καλύπτουν συχνά μεγάλες αποστάσεις ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα, ή την επιθυμία να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όσοι όμως έχουν αποφασίσει να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, καλά θα κάνουν να ρίξουν μία ματιά στο Tesla Model 3, με το εξαιρετικό δίκτυο φόρτισης Supercharger της Tesla – πέρα από όλους τους άλλους φορτιστές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν – να αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

Το 3 διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά που προσελκύουν όσους αναζητούν ένα σύντροφο για τα ταξίδια τους, με κυριότερο την επίσημη αυτονομία 600 χιλιομέτρων που προσφέρει (εφόσον επιλέξετε την έκδοση Long Range). Επίσης, παρόλο που η τεχνολογία Autopilot της Tesla απέχει αρκετά από το να καταστήσει το αυτοκίνητο αυτόνομο, ο προσαρμοζόμενος έλεγχος πλοήγησης και η υποβοήθηση παραμονής σε μία λωρίδα συμβάλλουν πραγματικά στο να παραμείνετε ξεκούραστοι καθώς μετακινείστε στον αυτοκινητόδρομο.

 

3. Lexus RX

     • Εκπληκτική ποιότητα στο εσωτερικό

     • Εξαιρετική αξιοπιστία

     • Ήσυχη και εκλεπτυσμένη οδηγική εμπειρία

Στη Lexus αρέσει να διαφοροποιείται σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές και το αποκλειστικά υβριδικό RX αποτελεί ένα παράδειγμα αυτής της τάσης. Ο βενζινοκινητήρας 3,5 λίτρων και ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται άψογα, προσφέροντας ομαλή επιτάχυνση, η μετάδοση CVT ανταμείβει όσους επιταχύνουν ήρεμα, ενώ τα χαμηλά επίπεδα θορύβου από τον αέρα και την άσφαλτο καθιστούν το RX έναν φανταστικό σύντροφο για τα ταξίδια σας. Επίσης, μπορείτε να αποκτήσετε την επταθέσια έκδοση αν χρειάζεστε περισσότερο χώρο για τους επιβάτες σας.

Η εξοικονόμηση καυσίμου είναι περισσότερο ικανοποιητική, παρά εξαιρετική, φτάνοντας περίπου τα 6,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, όμως το εσωτερικό του RX είναι τόσο άνετο και καλοφτιαγμένο που μπορεί να σας κάνει να παραβλέψετε το παραπάνω. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν το Safety System+ της Lexus, το οποίο περιλαμβάνει προσαρμοζόμενο έλεγχο πλοήγησης, υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα και αυτόματο χαμήλωμα της σκάλας των φώτων. Και παρόλο που η στιγμή της αντικατάστασης του RX πλησιάζει, αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε το απερχόμενο μοντέλο σε χαμηλότερη τιμή.

 

4. Mercedes CLS

     • Εκπληκτικό στυλ και εκλεπτυσμένος χαρακτήρας

     • Χαμηλό ύψος που προσφέρει εξαιρετική αεροδυναμική

     • Ισχυροί κινητήρες με πολύ καλή ροπή

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν τη Mercedes S-Class μία πιο προφανή επιλογή για ένα αυτοκίνητο μεγάλων αποστάσεων, αλλά θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα αυτοκίνητο όπου θα προτιμούσατε να είστε επιβάτες, παρά να το οδηγείτε οι ίδιοι.

Γιατί λοιπόν να μην προτιμήσετε τη CLS; Έχοντας κάνει την εμφάνιση της πολλά χρόνια πριν, το 2004, όπου δημιούργησε μόνη της την κατηγορία των τετράθυρων coupe, η τρίτη γενιά της CLS αποτελεί ένα εκθαμβωτικό κατασκεύασμα, με το χαμηλό της προφίλ να συνεισφέρει στον εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή 0,26, πράγμα που σημαίνει ότι η Mercedes διασχίζει αποστάσεις εκτοπίζοντας όσο λιγότερο αέρα γίνεται – ενισχύοντας τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα της.

 

5. Range Rover

     • Υψηλή θέση οδήγησης που προσφέρει εξαιρετική ορατότητα

     • Λίγα αυτοκίνητα είναι εξίσου άνετα σε μακρινές μετακινήσεις

     • Το νέο μοντέλο διαθέτει πλήθος από χρήσιμες τεχνολογίες

Μπορεί να απαιτεί αρκετά βαθιές τσέπες, αλλά δεν ήταν δυνατό να παραλείψουμε το Range Rover, τη ναυαρχίδα του βρετανού κατασκευαστή, από μια λίστα με αυτοκίνητα για μεγάλες αποστάσεις. Από τη στιγμή που θα βρεθείτε εσωτερικό του και θα ανακαλύψετε στις θέσεις του που θυμίζουν πολυθρόνες, καθώς και την υψηλή θέση οδήγησης, θα γνωρίσετε μια άνεση που πολλοί έχουν μιμηθεί, χωρίς ωστόσο να την ξεπεράσουν.

Ο τρίλιτρος πετρελαιοκινητήρας είναι διαθέσιμος με 300, ή 350 ίππους και επίσημα καταναλώνει 6,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ οι υβριδικές εκδόσεις μπορούν να διανύσουν μέχρι 110 χιλιόμετρα σε αποκλειστικά ηλεκτρική λειτουργία και σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η κατανάλωση τους περιορίζεται στα 0,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα (αν και για να πλησιάσετε αυτήν την τιμή, θα πρέπει να φορτίζετε τακτικά). Τα ηχεία με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου συμβάλλουν στην ήρεμη οδηγική εμπειρία, ενώ το κορυφαίο ηχοσύστημα της Meridian, ο προσαρμοζόμενος έλεγχος πλοήγησης και η υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κάνουν τα ταξίδια σας ακόμα πιο ξεκούραστα.

 

6. Volkswagen Golf

     • Εντυπωσιακά εκλεπτυσμένο για hatchback

     • Ευρεία γκάμα κινητήρων για όλα τα γούστα

     • Πλήθος οδηγικών βοηθημάτων

Μπορεί να σας φανεί παράξενο που συμπεριλάβαμε ένα σχετικά μικρό αυτοκίνητο σε αυτή τη λίστα, αλλά το Volkswagen Golf αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εντυπωσιακά εκλεπτυσμένο αυτοκίνητο για το μέγεθος του, με την όγδοη γενιά του να μην αποτελεί εξαίρεση.

Οι επιλογές κινητήρων περιλαμβάνουν τα πάντα, από έναν οικονομικό, αλλά ζωηρό βενζινοκινητήρα ενός λίτρου, ως την έκδοση υψηλών επιδόσεων Golf R με 320 ίππους, ενώ οι συχνοί ταξιδιώτες θα προτιμήσουν μάλλον τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα 150 ίππων, χάρη στην επίσημη κατανάλωση 3,7 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα. Η προβολή ενδείξεων στο παρμπρίζ, ο προσαρμοζόμενος έλεγχος πλοήγησης, ο εντοπισμός κόπωσης και μία ποικιλία από βοηθήματα διατήρησης της πορείας συμβάλλουν στο να παραμείνετε ξεκούραστοι στις μακρινές μετακινήσεις.

 

7. Volvo V90

     • Άνετη, ήσυχη καμπίνα

     • Πλούσιο πακέτο οδηγικών βοηθημάτων

     • Ένα από τα πιο κομψά μοντέλα της αγοράς

Αρκετοί οδηγοί που διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις μεταφέρουν αρκετά πράγματα μαζί τους και λίγα αυτοκίνητα είναι εξίσου κατάλληλα για κάτι τέτοιο με ένα estate. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το Skoda Superb και το VW Golf  διατίθενται επίσης σε εκδόσεις estate, όμως ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του V90 δικαιολογεί την ειδική αναφορά – ταυτόχρονα, υπάρχει και το Volvo S90 για όσους προτιμούν ένα παραδοσιακό όχημα τριών όγκων.

Επιλέξτε το V90 και θα αποκτήσετε έναν χώρο αποσκευών 560 λίτρων με βολικό σχήμα, ενώ η πετρελαιοκίνητη έκδοση B4 καταναλώνει λίγο παραπάνω από 4,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Όμως αυτό που κάνει το V90 να ξεχωρίζει είναι η καμπίνα του: παρόλο που η πρώτη της εμφάνιση ήταν στο XC90 του 2015, η διακριτική, καλόγουστη, χαλαρωτική αίσθηση που αποπνέει έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, καθιστώντας το V90 ένα φανταστικό αυτοκίνητο για να περάσετε αρκετές ώρες μέσα σε αυτό. Αξίζει να αναφερθούμε επίσης στα καθίσματα του, τα οποία είναι από τα πιο άνετα που έχουμε συναντήσει ποτέ σε αυτοκίνητο.

 

8. Citroen C3

     • Απίστευτα άνετα καθίσματα

     • Μαλακή ανάρτηση

     • Προσιτό και οικονομικό

Αποδεικνύοντας ότι δε χρειάζεται να ξοδέψετε ένα τεράστιο ποσό για να εξασφαλίσετε την άνεση σας μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το Citroen C3 μπορεί να είναι μικροσκοπικό σε σχέση με ένα Range Rover, όμως οι μηχανικοί της Citroen ακολουθούν εδώ και καιρό το δικό τους ξεχωριστό δρόμο στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων τους και το C3 συνεχίζει αυτή την τάση.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι ενώ πολλοί κατασκευαστές έχουν στραφεί σε τεράστιες ζάντες αλουμινίου και σκληρές αναρτήσεις, προσπαθώντας να δώσουν στα αυτοκίνητα τους τον «σπορ» χαρακτήρα που θεωρούν ότι αναζητούν οι αγοραστές, η Citroen ακολουθεί συχνά την αντίθετη προσέγγιση: Τα καθίσματα της C3 που θυμίζουν πολυθρόνες και η απορροφητική ανάρτηση τα καταφέρνουν πολύ καλά στους δρόμους με ανωμαλίες, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας 1,5 λίτρου με 75 ίππους καταναλώνει 4,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

 

9. BMW 5

     • Ακριβής οδική συμπεριφορά

     • Χωρίς παραχωρήσεις στην άνεση

     • Μία από τις καλύτερες καμπίνες στην κατηγορία του

Είναι δύσκολο να τονίσουμε πόσο ικανή είναι η BMW 5 στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο. Παρόλο που το μοντέλο έχει λανσαριστεί από το 2016, αυτό δε γίνεται αντιληπτό από το κομψό εξωτερικό του, ενώ η άψογα κατασκευασμένη καμπίνα του είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλες τις νέες τεχνολογίες.

Είναι αλήθεια ότι μία Mercedes E-Class μπορεί να είναι πιο άνετη στις λακκούβες, όμως η BMW 5 διανύει αβίαστα μεγάλες αποστάσεις, ενώ παραμένει ένα πραγματικά συναρπαστικό αυτοκίνητο σε δρόμους με στροφές. Επιλέξτε την 520d για την κατανάλωση 4,3 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα που προσφέρει, καθώς και το πακέτο Driving Assistant Professional για μια σειρά από προηγμένα οδηγικά βοηθήματα.