Ποιο αυτοκίνητο να αγοράσω; 8 ερωτήματα για να αποφασίσετε

 

Μία γρήγορη online αναζήτηση για νέα αυτοκίνητα μπορεί να σας κάνει να ζαλιστείτε από τις διαθέσιμες επιλογές. Αν ψάχνετε τους τιμοκαταλόγους και αναρωτιέστε «Ποιο αυτοκίνητο να αγοράσω;» μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ξεδιαλύνετε τις πιθανές επιλογές σας. Τα παρακάτω 8 ερωτήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτό που αναζητάτε, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή με το επόμενο όχημα σας.

 

1. Ποιο είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για τις ανάγκες μου; 

Αντί να αφήσετε έναν πωλητή, μία προσφορά χρηματοδότησης με 0% προκαταβολή, ή μία εντυπωσιακή διαφήμιση να υπαγορεύσουν την αγορά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να προσδιορίσετε τις προσωπικές σας προτεραιότητες.

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λίστα ώστε να ανακαλύψετε τι επιθυμείτε, τι χρειάζεστε εσείς και οι επιβάτες σας και πώς να βρείτε ένα αυτοκίνητο που να διαθέτει τα σωστά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σας. Ένας νέος επαγγελματίας που μετακινείται πολύ μπορεί να δίνει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση καυσίμου και στην άνεση, ενώ μία μεγάλη οικογένεια μπορεί να αναζητά ευρύχωρο εσωτερικό, αρκετές θέσεις και κορυφαία χαρακτηριστικά ασφάλειας.

 

2. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός μου;

Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε το ποσό που είστε σε θέση να ξοδέψετε. Αν ξεκινήσετε αναζητώντας ένα αυτοκίνητο χωρίς να ορίσετε τον προϋπολογισμό σας, είναι πιθανό να καταλήξετε με ένα αυτοκίνητο που σας επιβαρύνει οικονομικά σε αδικαιολόγητο βαθμό. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να καταλήξετε να αδυνατείτε να πληρώσετε τις δόσεις, ή να κινηθούν διαδικασίες επανάκτησης.

Αντί να ξοδέψετε κάποιο υπερβολικό ποσό, υπολογίστε τα έξοδα που είστε σε θέση να καταβάλλετε για το όχημα σας. Πέρα από τις αποταμιεύσεις σας για την προκαταβολή, προσδιορίστε το βαθμό στον οποίο είστε σε θέση να αναλάβετε τα παρακάτω επαναλαμβανόμενα έξοδα:

 

         • Μηνιαία καταβολή δόσης

         • Ασφάλιση

         • Καύσιμα

         • Στάθμευση και διόδια

         • Συντήρηση

         • Επισκευές

 

Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να αποταμιεύσετε τα πλήρη μηνιαία έξοδα για μερικούς μήνες πριν προχωρήσετε στην αγορά του αυτοκινήτου. Σε αυτό το διάστημα θα έχετε μια ευκαιρία να εξετάσετε τι είναι πραγματικά προσιτό, με το πρόσθετο όφελος ότι η αναμονή μπορεί να σας βοηθήσει να αποταμιεύσετε μεγαλύτερο ποσό για την προκαταβολή σας.

Αφού προσδιορίσετε τον προϋπολογισμό σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε σε κάποιο δάνειο. Παρόλο που αρκετοί αντιπρόσωποι προσφέρουν χρηματοδότηση, μερικές φορές μπορείτε να πετύχετε ευνοϊκότερους όρους μέσω μιας τράπεζας.

 

3. Τι μέγεθος αυτοκινήτου είναι καταλληλότερο για μένα;

Είτε πολύ μεγάλο, ή στριμωγμένο, ένα αυτοκίνητο που δεν έχει το σωστό μέγεθος μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε άμεσα για την αγορά του.

Έχετε μία οικογένεια που συνεχίζει να αυξάνεται; Μεταφέρετε αρκετό εξοπλισμό; Οι χώροι στάθμευσης είναι περιορισμένοι; Πριν αποφασίσετε κάποια αγορά, προσδιορίστε το μέγεθος και το χώρο που χρειάζεστε ώστε το όχημα που θα επιλέξετε να εξυπηρετεί την καθημερινότητα σας.

 

Μερικές σκέψεις που αξίζει να έχετε υπόψη σας καθώς συγκρίνετε αυτοκίνητα:

         • Εξωτερικές διαστάσεις: Αναλογιστείτε το μήκος, το ύψος και το πλάτος του αυτοκινήτου και σιγουρευτείτε ότι αναζητάτε οχήματα που χωράνε στο χώρο στάθμευσης που διαθέτετε.

         • Εσωτερικές διαστάσεις: Συγκρίνετε το χώρο για τα κεφάλια και τα πόδια των επιβατών. Αν σκοπεύετε να μεταφέρετε επιβάτες και αποσκευές, ελέγξτε το μέγεθος του χώρου πίσω από κάθε σειρά καθισμάτων και στο χώρο αποσκευών.

          •  Δεύτερη και τρίτη σειρά καθισμάτων: Σιγουρευτείτε ότι ο χώρος επαρκεί για τον καθένα από τους επιβάτες σας, καθώς και ότι μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν εύκολα από το όχημα.

 

Για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, προτείνουμε να έχετε μαζί σας ολόκληρη την οικογένεια για τη δοκιμή πριν από την αγορά. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των καθισμάτων και να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για καροτσάκια, μουσικά όργανα, εξοπλισμό σπορ ή ό,τι άλλα αντικείμενα μεταφέρετε συχνά.

Ο τόπος κατοικίας σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το μέγεθος του αυτοκινήτου που χρειάζεστε. Οι κάτοικοι των πόλεων μπορεί να θέλουν ένα μικρό αυτοκίνητο που είναι εύκολο στους ελιγμούς και στη στάθμευση. Ένα SUV με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, ή ένα φορτηγάκι για κίνηση εκτός δρόμου μπορεί να είναι πιο πρακτικό σε μία επαρχιακή περιοχή, ιδιαίτερα σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν δρόμοι που δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.

 

4. Τι τύπος αυτοκινήτου θα ήταν καταλληλότερος για μένα;

Ένα ακόμα βασικό ζήτημα είναι ο τύπος αμαξώματος που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες σας. Με ολοένα και περισσότερα οχήματα να εξερευνούν τα όρια της κατηγορίας τους (όπως π.χ. τα μικρά SUVs) υπάρχουν αρκετές πιθανές επιλογές:

          •  Sedan: Για οδηγούς που αναζητούν αρκετό χώρο για τους επιβάτες και διαχωρισμένο χώρο αποσκευών

          •  Coupe: Για οδηγούς που αναζητούν μία σπορ οδηγική εμπειρία, αλλά με μεγαλύτερους χώρους σε σχέση με ένα παραδοσιακό σπορ αυτοκίνητο

          •  Hatchback: Για οδηγούς που αναζητούν επαρκείς εσωτερικούς χώρους και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών σε σχέση με ένα αντίστοιχο sedan

          •  Crossover: Για οδηγούς που αναζητούν το χώρο αποσκευών ενός SUV, αλλά και την οδική συμπεριφορά ενός κανονικού αυτοκινήτου

          •  Convertible: Για οδηγούς που απολαμβάνουν τις μετακινήσεις με ανοιχτή οροφή

          •  Sports car: Για οδηγούς που αναζητούν συναρπαστικές επιδόσεις, υψηλές ταχύτητες και ανώτερη οδική συμπεριφορά

          •  SUV: Για οδηγούς που χρειάζονται περισσότερο εσωτερικό χώρο και πρακτικό χαρακτήρα σε σχέση με ένα παραδοσιακό sedan

          •  Minivan: Για οικογένειες που αναζητούν άνεση, ασφάλεια και άφθονο χώρο για επιβάτες και αποσκευές

          •  Van: Για οδηγούς που αναζητούν λειτουργικότητα και μεγαλύτερο χώρο

          •  Pick-up: Για οδηγούς που αναζητούν μεγαλύτερο χώρο μεταφοράς και ικανότητες ρυμούλκησης

          •  Diesel: Για οδηγούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις και αναζητούν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου

          •  Hybrid/electric: Για οδηγούς που αναζητούν καλύτερη απόδοση καυσίμου και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα

          •  Luxury: Για οδηγούς που επιθυμούν δυναμικές επιδόσεις, άνεση και πλούσιο τεχνολογικό εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφάλειας

 

Σε τελική ανάλυση, το ιδανικό όχημα αποτελεί ένα σημείο τομής των επιθυμιών σας ανάμεσα στους παρακάτω βασικούς παράγοντες:

         → Λειτουργικότητα: Εξοικονόμηση καυσίμου, αξιοπιστία και συντήρηση, αξία μεταπώλησης, άνεση, μέγεθος

         → Επιδόσεις: Τεχνολογία, οδική συμπεριφορά, ταχύτητα, ικανότητα ρυμούλκησης

         → Αισθητική/στυλ: Σχεδιασμός, λεπτομέρειες αμαξώματος, συστήματα infotainment, πολυτελή χαρακτηριστικά

 

5. Χρειάζομαι ένα καινούργιο, ή μεταχειρισμένο όχημα;

Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου έχει τα πλεονεκτήματα της. Καταβάλλοντας το πρόσθετο ποσό που απαιτείται για ένα καινούργιο αυτοκίνητο, θα έχετε την ηρεμία σας γνωρίζοντας ότι οδηγείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς προηγούμενο ιστορικό. Επίσης, είναι πιθανότερο ότι η εγγύηση του κατασκευαστή για ένα νέο αυτοκίνητο θα διαρκέσει περισσότερο.

Ωστόσο, η αγορά ενός μεταχειρισμένου μοντέλου δεν είναι απαραίτητο να σας αναγκάσει να συμβιβαστείτε με κάτι κατώτερο: χάρη στα πιστοποιημένα οχήματα, το καταγεγραμμένο ιστορικό και τους μηχανικούς ελέγχους, μπορείτε να αποκτήσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα έχει ελεγχθεί διεξοδικά. Επίσης, η αγορά ενός μεταχειρισμένου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη σημαντική πτώση της αξίας που συνοδεύει ένα καινούριο αυτοκίνητο, αμέσως μόλις οι ιδιοκτήτες του φύγουν από την αντιπροσωπεία.

 

     Υπέρ

     Κατά

Καινούριο αυτοκίνητο

     Νεότερη τεχνολογία

     Αξιοπιστία

     Περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης

     Εγγύηση κατασκευαστή

     Υψηλότερο κόστος

     Υψηλότερος φόρος

     Άμεση μείωση αξίας

Μεταχειρισμένο

   

      Χαμηλότερο κόστος

     «Περισσότερο αυτοκίνητο» για τα λεφτά σας

     Μικρότερη μείωση αξίας

     

     Προηγούμενο ιστορικό

     Περισσότερη φθορά

     Περισσότερη συντήρηση

 

6. Ποια μάρκα αυτοκινήτου να επιλέξω;

Κάθε μάρκα έχει τη δική της φήμη. Ανάλογα με την προτίμηση σας για χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία, η μακροζωία και η αξία μεταπώλησης, ενδέχεται να θέλετε να παραλείψετε, ή να δώσετε προτεραιότητα σας κάποιους κατασκευαστές. Ακολουθεί μία ενδεικτική, αλλά όχι εξαντλητική αναφορά σε μερικές δημοφιλείς μάρκες της αγοράς:

 

BMW: Ένας αξιοσέβαστος κατασκευαστής που παράγει πολυτελή σπορ αυτοκίνητα, sedan και SUV. Το 2021, η BMW εισέπραξε βραβείο J.D. Power, τόσο για την ποιότητα, όσο και για την αξιοπιστία των μοντέλων της.

Ford: Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία διαθέτει μία γκάμα μοντέλων ειδικά για την Ευρώπη, η οποία έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη χάρη στην υιοθέτηση κορυφαίων τεχνολογιών, τόσο στο επίπεδο των κινητήρων, όσο και στον τεχνολογικό εξοπλισμό τους.

Honda: Ο κατασκευαστής έχει χτίσει μία μακροχρόνια φήμη για την κατασκευή δημοφιλών, αξιόπιστων αυτοκινήτων με υψηλή αξία μεταπώλησης, όπως το Civic, το CR-V και το HR-V, ενώ τα υβριδικά συστήματα συναντώνται στο μεγαλύτερο μέρος της γκάμας του.

Hyundai: Τα οχήματα της είναι γνωστά για τις προσιτές τιμές τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν υψηλή ποιότητα κατασκευής και εγγυήσεις μεγάλης διάρκειας.

Kia: Όντας θυγατρική της Hyundai, η Kia κινείται στην ίδια φιλοσοφία προσιτής αυτοκίνησης που συνοδεύεται από υψηλή αξιοπιστία και εκτεταμένες εγγυήσεις.

Mercedes-Benz: Ο παλαιότερος κατασκευαστής αυτοκινήτων κατασκευάζει σπορ αυτοκίνητα, sedan και SUV, ενώ σχεδιάζει να κάνει πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 σε κάποιες αγορές.

Subaru: Τα σκληροτράχηλα και αξιόπιστα μοντέλα της διατηρούν υψηλές αξίες μεταπώλησης, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν κίνηση στους τέσσερις τροχούς.

Toyota: Μία από τις πολυβραβευμένες εταιρείες στον τομέα της αξιοπιστίας, η οποία συγκαταλέγεται και σε αυτές με τις υψηλότερες αξίες μεταπώλησης. Σύμφωνα με την J.D. Power, αποτελεί επίσης μία από τις μάρκες με τα λιγότερα προβλήματα ύστερα από τρία έτη ιδιοκτησίας.

 

7. Ποια χαρακτηριστικά χρειάζομαι σε ένα αυτοκίνητο;

Θα πρέπει να εξετάσετε ποια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα στη χρήση του αυτοκινήτου σας. Οποιαδήποτε από τα παρακάτω μπορεί να σας φανούν απαραίτητα, ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες σας:

Στιβαρός κινητήρας: Ένας αξιόπιστος κινητήρας βοηθά στη διασφάλιση της μακροζωίας του αυτοκινήτου και μειώνει τις ανάγκες συντήρησης.

Χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτική λειτουργία ενός κινητήρα μειώνει το κόστος λειτουργίας και τις επισκέψεις στα πρατήρια βενζίνης.

Σύστημα μετάδοσης: Ένα αποδοτικό σύστημα μετάδοσης μπορεί να κάνει το όχημα σας να λειτουργεί ομαλά, αλλά και να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης και στη βέλτιστη λειτουργία του κινητήρα. Τα αυτοκίνητα με κίνηση στους εμπρός, ή τους πίσω τροχούς είναι πιθανότερο να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, αλλά αν οδηγείτε συχνά σε χιονισμένους δρόμους, ή εκτός δρόμου, η τετρακίνηση μπορεί να αποτελεί καλύτερη επιλογή.

Οδηγικά βοηθήματα: Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας ειδοποιούν τον οδηγό σε περιπτώσεις επικείμενου κινδύνου. Αν και τα συστήματα αυτά ποικίλλουν από μάρκα σε μάρκα, μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο ειδοποιήσεις για κινδύνους στο δρόμο, όσο και αυτόματες αντιδράσεις που αποτρέπουν συγκρούσεις και σώζουν ζωές.

Χαρακτηριστικά άνεσης: Για όσους κάνουν μακρινές μετακινήσεις, ή ταξιδεύουν συχνά, χαρακτηριστικά όπως κλιματισμός και θερμαινόμενα και ευρύχωρα καθίσματα που συνεισφέρουν στην άνεση του οδηγού και των επιβατών αποτελούν σημαντική προτεραιότητα.

Τεχνολογικά χαρακτηριστικά: Τεχνολογίες όπως Wi-Fi, ή συνδεσιμότητα Bluetooth, βοηθούν στο να παραμείνετε συνδεδεμένοι με ασφάλεια, καθώς και στην ψυχαγωγία των επιβατών σας.

Ικανότητα ρυμούλκησης: Μπορεί να μη φαντάζει σημαντικό για κάποιους οδηγούς, αλλά η υπέρβαση των ορίων ρυμούλκησης ενός αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα, στα ελαστικά και αλλού.

 

8. Ποια χαρακτηριστικά θα επιθυμούσα σε ένα αυτοκίνητο;

Για όλα τα υπόλοιπα πρόσθετα και αναβαθμίσεις, σας προτείνουμε να ετοιμάσετε μία λίστα από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα σας άρεσε να είχατε, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση σας. Ο προαιρετικός εξοπλισμός μπορεί να αυξήσει γρήγορα το λογαριασμό, οπότε είναι σημαντικό να αποφασίσετε τι θα σας ήταν πιο χρήσιμο και τι θα σας χάριζε περισσότερη ευχαρίστηση.

 

Μερικά χαρακτηριστικά για να έχετε υπόψη σας:

          •  Συστήματα infotainment

          •  Αναβαθμίσεις ασφαλείας

          •  Τηλεματική

          •  Κάμερες

          •  Ηλιοροφή

          •  Κλιματισμός με ζώνες

          •  Θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι

 

Πού να αναζητήσετε αυτοκίνητα

Αφού απαντήσετε στους εαυτούς σας τις απαραίτητες ερωτήσεις ώστε να προσδιορίσετε το ιδανικό σας όχημα και αφού εξασφαλίσετε το απαιτούμενο ποσό, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την αναζήτηση αυτοκινήτου.

Το στάδιο της επιλογής κάποιου σημείου πώλησης μπορεί να σας καταβάλλει εξίσου με την απόφαση του αυτοκινήτου που αναζητάτε, αφού υπάρχουν αρκετά μέρη για να αναζητήσετε ένα αυτοκίνητο.

Ακολουθεί μία σύνοψη των πιθανών επιλογών:

Φυσικές αντιπροσωπείες: Οι επιλογές αυτοκινήτων σε μία αντιπροσωπεία θα είναι περιορισμένες, ωστόσο κάποιες αντιπροσωπείες προσφέρουν εκπτώσεις ή κίνητρα στους αγοραστές που τις επισκέπτονται.

Online πωλητές: Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πρακτικά απεριόριστες και μέσω αυτής της οδού μπορείτε να βρείτε μία καλή προσφορά για οποιαδήποτε μάρκα και μοντέλο. Δώστε προσοχή στην τοποθεσία του αυτοκινήτου, καθώς και στο ποσό που απαιτείται για τη μεταφορά του.

Ιδιώτες πωλητές: Μπορείτε να εντοπίσετε ιδιώτες πωλητές μέσα από ιστοσελίδες αγγελιών. Αυτοί οι πωλητές έχουν την τάση να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή απαιτεί περισσότερο ενεργή επικοινωνία από την πλευρά σας, με όλο το ρίσκο που ενέχει η αγορά από ένα άτομο που σας είναι άγνωστο, καθώς και την ανάγκη να ελέγξετε προσεκτικά την κατάσταση του αυτοκινήτου.

 

Τι να κάνω με το παλιό μου αυτοκίνητο;

Αν έχετε ένα παλιότερο όχημα που δεν το χρειάζεστε πια, υπάρχουν διάφορες επιλογές για να το πουλήσετε. Η ιδιωτική πώληση – τοποθετώντας μία online αγγελία, ή διαφημίζοντας την πώληση στην περιοχή σας – μπορεί να σας αποφέρει την καλύτερη τιμή, ωστόσο θα πρέπει να δημιουργήσετε την αγγελία, να κάνετε λίγο κόπο ώστε να εντοπίσετε σοβαρούς αγοραστές και να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες μεταβίβασης.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από τη βολική διαδικασία της πώλησης του αυτοκινήτου σας σε ένα κατάστημα πωλήσεων, ή και να προχωρήσετε σε κάποια ανταλλαγή. Απλά σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει την απαραίτητη έρευνα ώστε να πληροφορηθείτε την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου σας πριν αποδεχτείτε κάποια προσφορά.

 

Στην Automarin η ικανοποίηση των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, σε ένα εύρος τιμών που σας επιτρέπει να βρείτε ένα προσιτό αυτοκίνητο που θα σας ικανοποιήσει.

Επιλέξτε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που αναζητάτε ανάμεσα στις 1700 επιλογές που περιλαμβάνονται στο στόλο μας και προγραμματίστε ένα test drive σήμερα! Έχετε απορίες σχετικά με την αγορά του αυτοκινήτου; Το φιλικό μας προσωπικό βρίσκεται στη διάθεση σας για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Αν επιθυμείτε να κάνετε κάποια ερώτηση πριν επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις μας, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στη φόρμα επικοινωνίας και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα για να σας ενημερώσει.

Ανακαλύψτε τα και στο site μας εδώ: https://bit.ly/3L9CZaq