Ποια είναι η χώρα με τα περισσότερα supercars;

Ποια είναι η χώρα με τα περισσότερα supercars;

Ο κόσμος έχει γεμίσει με supercars, ή αυτή την εντύπωση μπορεί να σχηματίσετε αν ζείτε σε ένα από τα πλουσιότερα σημεία του πλανήτη. Κάνοντας μία πρόχειρη εκτίμηση, βασιζόμενοι στα επίσημα στοιχεία που μοιράζονται μαζί μας οι κατασκευαστές και μαντεύοντας όσο καλύτερα μπορούσαμε για όσους κατασκευαστές δεν τα παραθέτουν, διαπιστώνουμε ότι το 2020 πωλήθηκαν περίπου 36.358 supercars. Είναι ένας μεγάλος αριθμός, αλλά θα πρέπει να τον αντιπαραβάλλουμε με τα 74 εκατομμύρια απλών, ταπεινών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στο ίδιο διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,04% των συνολικών πωλήσεων αντιστοιχούν σε supercars.

Οπότε ανάλογα με το πού μένετε, ένα supercar μπορεί να αποτελεί σπάνιο θέαμα που ίσως να σας προκαλεί ενθουσιασμό, ή ακόμα και να βγάλετε μία φωτογραφία για να την ανεβάσετε στο Instagram παρέα με κάποιο hashtag. Θεωρητικά λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να μαζέψει όλα αυτά τα hashtags από το Instagram, να καταγράψει τις τοποθεσίες και να φτιάξει μία λίστα με τις χώρες με τα περισσότερα supercars, σωστά; Ή τουλάχιστον θα μετρούσε τον κατά κεφαλή αριθμό posts με supercars στο Instagram. Αυτό ακριβώς έκανε η αυστραλιανή ιστοσελίδα Chasing Cars.

«Το Chasing Cars ανέλυσε χιλιάδες posts στο Instagram για να εντοπίσει τις μάρκες που επικρατούν σε διάφορες χώρες και πόλεις», δήλωσαν. «Συγκρίναμε τον αριθμό των hashtags που αφορούν supercars με τον αριθμό οδηγών σε κάθε τοποθεσία για να βρούμε τους δρόμους με το μεγαλύτερο πληθυσμό οδηγών supercars.»


Η Porsche 911 Turbo, μία από τις 8.840 911 που πωλήθηκαν παγκόσμια μέσα στο 2020.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τα δεδομένα τοποθεσίας από 10 hashtags που σχετίζονταν με supercars στο Instagram και συγκρίνοντάς τα με τον αριθμό των οδηγών σε κάθε χώρα, κατασκεύασαν έναν χάρτη με τις χώρες με τα περισσότερα posts από supercars ανά 1000 οδηγούς.

Οι Αμερικανοί με τον κλασσικό τους πατριωτισμό ίσως σπεύσουν να φωνάξουν «Είμαστε νούμερο ένα!» αλλά θα τους απογοητεύσουμε. Με πληθυσμό πάνω από 328 εκατομμύρια, τα μαθηματικά δεν τους τοποθετούν ψηλά, αφού όπως είπαμε, είναι η σχέση με το γενικό πληθυσμό που μας αφορά. Ωστόσο, με 66 supercars ανά 1000 οδηγούς, δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα. Έχοντας μικρότερο πληθυσμό, ο Καναδάς μετράει 72 supercars ανά 1000 οδηγούς. Η αναλογία μεγαλώνει σε μικρές, πλούσιες χώρες. Ωστόσο, το Μπαχρέιν μετράει μόλις 23 και το Κατάρ 22 supercars. Η Γερμανία και η Γαλλία; 58 και 63 αντίστοιχα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νορβηγία βρίσκονται αρκετά ψηλά με 122. Η Ελβετία, όπου βρίσκονται όλα τα χρήματα του κόσμου, μετρά μόλις 90 εμφανίσεις supercars ανά 1.000 οδηγούς.

Εντάξει, θα μας πείτε, αλλά φτάνει με το σασπένς. Δώστε μας τους νικητές.

Στο νούμερο 3, με 136 supercars ανά 1000 οδηγούς έχουμε την… Πορτογαλία! Ποιος να το φανταζόταν;

Στο νούμερο 2, με 162 supercars ανά 1000 οδηγούς, η Δανία.

Και η πρώτη χώρα του κόσμου με μεγάλη διαφορά είναι το Μονακό, με 3051 supercars ανά 1000 κατοίκους, πράγμα που δίνει την εντύπωση ότι κάθε Μονεγάσκος διαθέτει από τρία supercars. Θυμηθείτε όμως ότι αυτός είναι απλά ο αριθμός φωτογραφιών supercars στο Instagram και όχι μία καταγραφή του αριθμού των ιδιοκτητών τους ανά 1000 άτομα που διαθέτουν άδεια οδήγησης. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο Μονακό!

Αυτή η McLaren 620R είναι μία από τις 1.267 McLarens που πωλήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Ωστόσο, οι παραπάνω αριθμοί δε μας φάνηκαν αρκετοί, οπότε κάναμε μερικούς υπολογισμούς για να βρούμε τον κατασκευαστή που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις ανάμεσα στα 36.358 supercars της περασμένης χρονιάς. Αυτό ήταν κάπως δύσκολο, αφού αν μετρούσαμε για παράδειγμα κάθε όχημα που πούλησε η Porsche, θα είχαμε 57.294 οχήματα. Κανείς όμως δε συμπεριλαμβάνει την Cayenne και το Macan στα supercars, έτσι δεν είναι; Οπότε στην περίπτωση της Porsche, έπρεπε να δούμε τις πωλήσεις της 911, οι οποίες έφτασαν τις 8.840 το 2020. Παρόμοια, η Mercedes ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια πωλήσεις το 2020, αλλά χρειάστηκε να αφαιρέσουμε τα Smart και τις τριαξονικές νταλίκες, μένοντας μόνο με τα GT μοντέλα της σειράς AMG. Αντίστοιχα, στη Ford μας απασχολεί μόνο το μοντέλο GT. Με βάση λοιπόν την παραπάνω λογική, ακολουθεί μία πλήρης και όσο ακριβής ήταν δυνατό λίστα των πωλήσεων supercars μέσα στο 2020:

Ferrari 9.119

Porsche 911 8.840

AMG GT 8.000 (περίπου)

Lamborghini 7.430

Aston Martin 1.516

McLaren 1.267

Ford GT 125

Pagani 30 (περίπου)

Bugatti 19 (περίπου)

Koenigsegg 12 (περίπου)

Σύνολο: 36,358 (ίσως).

Συμπέρασμα; Ότι θα πρέπει να μετακομίσουμε στο Μονακό! Ίσως χρειαστεί να βάλουμε ό,τι χρήματα έχουμε και να μοιραστούμε όλοι μας ένα διαμέρισμα 16 τετραγωνικών, αλλά αξίζει τον κόπο, έτσι δεν είναι;