Οι σημαντικότεροι λόγοι να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

 

Τα καινούρια αυτοκίνητα αποτελούν μία δελεαστική επιλογή όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε το παλιό σας αυτοκίνητο, ή να αποκτήσετε ένα δεύτερο όχημα. Τα νέα αυτοκίνητα είναι συχνά ευκολότερο να αγοραστούν με χρηματοδότηση και συνήθως συνοδεύονται από τον πιο πρόσφατο τεχνολογικό εξοπλισμό και συστήματα ασφάλειας. Ωστόσο, όπως κι αν το δει κανείς, η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου δεν αποτελεί γενικά την πιο συνετή οικονομική απόφαση.

Είτε τείνετε προς τα καινούρια, ή τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κάθε κατηγορία διαθέτει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε, φτιάξαμε μία λίστα με τους λόγους να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

1. Η αξία των νέων αυτοκινήτων υποτιμάται

Τα αυτοκίνητα χάνουν την αξία τους, εκτός από λίγες εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, το ρητό «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» ισχύει και εδώ: άσχετα από τα θέλγητρα – όπως δωρεάν συντήρηση, εγγυήσεις, χαμηλά επιτόκια – που μπορεί να συνοδεύουν ένα νέο αυτοκίνητο, η υποτίμηση είναι αναπόφευκτη και αποτελεί έναν καλό λόγο να στραφείτε προς ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Τη στιγμή που φεύγετε από την αντιπροσωπεία με το νέο σας αυτοκίνητο, η αξία του έχει ήδη μειωθεί αισθητά. Κάποια αυτοκίνητα κρατούν την αξία τους καλύτερα από άλλα και κάποιες μάρκες τη διατηρούν περισσότερο από ποτέ, αλλά ακόμα και τώρα, η αξία ενός καινούργιου αυτοκινήτου μπορεί να μειωθεί ως και 40% μέσα στην πρώτη χρονιά από την αγορά του.

Στην περίπτωση που ένας αγοραστής έχει πάρει δάνειο, το να αποπληρώνει την αξία ενός νέου αυτοκινήτου τη στιγμή που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της αξίας του έχει ήδη κάνει φτερά αποτελεί μία αμφισβητήσιμη επένδυση. Προφανώς όμως αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σας και την οικονομική σας κατάσταση.

2. Λιγότερη ανησυχία για μικρές ζημιές

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου σας επιτρέπει να ανησυχείτε λιγότερο για γρατζουνιές και άλλες ζημιές που δεν έχουν μεγάλη σημασία. Η οδήγηση ενός ολοκαίνουριου αυτοκινήτου φέρνει ενθουσιασμό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και αρκετή ψυχολογική πίεση, αν πρέπει να ανησυχείτε για κάθε γρατζουνιά και βαθούλωμα που θα μπορούσε να προκληθεί ανά πάσα στιγμή. Κάθε πάρκινγκ, στενό, ή άλλο μέρος θα σας θυμίζει αυτό το ενδεχόμενο. Η οδήγηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δε συνοδεύεται από την ίδια ανησυχία, με τις μικροζημιές να αποτελούν μέρος της συλλογής των εμπειριών σας.

Οι μικροζημιές μπορεί να αποτελούν κάτι δυσάρεστο για οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά σίγουρα θα ανησυζήσετε περισσότερο αν γρατζουνίσετε ένα καινούριο όχημα.

3. Ίδια χρήματα, περισσότερο αυτοκίνητο

Φτάνουμε στο πραγματικά ευχάριστο σημείο: στην αναζήτηση των επιλογών σας στην αγορά των μεταχειρισμένων. Σε αντίθεση με ένα καινούργιο αυτοκίνητο που χάνει την αξία του μετά την αγορά, μπορείτε να στραφείτε σε μία μεγαλύτερη κατηγορία, ή ένα πιο προηγμένο μοντέλο. Το ποσό που διαθέτετε μπορεί να αρκεί μόνο για ένα βασικό μοντέλο αν αναζητάτε ένα καινούριο αυτοκίνητο, αλλά στην αγορά των μεταχειρισμένων θα μπορέσετε να αποκτήσετε μία πλουσιότερη έκδοση, με καλύτερα επίπεδα εξοπλισμού, ικανοποιώντας περισσότερο τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, ενδέχεται μία BMW ή μία Mercedes να μη συγκαταλέγεται στα αυτοκίνητα που είστε σε θέση να αποκτήσετε. Το ίδιο και ένα πολυτελές SUV. Αν όμως αναζητήσετε κάποιο μεταχειρισμένο, ακόμα και ένα μοντέλο της προηγούμενης χρονιάς θα μπορούσε να αποτελεί τη λύση για να το αποκτήσετε στην κατάλληλη τιμή. Με αυτόν τον τρόπο κάποιοι ιδιοκτήτες καταφέρνουν να αποκτήσουν τα αυτοκίνητα των ονείρων τους, τη στιγμή που άλλοι ούτε το υποψιάζονται.

4. Δεδομένα! Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν, τα νέα όχι

Ακούγεται τολμηρό, αλλά θα το πούμε: τα δεδομένα βοηθούν να αποφασίσετε για την αξιοπιστία και την αξία ενός μοντέλου. Χάρη σε αυτά, μπορείτε να έχετε μια ιδέα σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

5. Πληρώνετε λιγότερα για ασφάλιση

Η ασφαλιστική σας εταιρεία κοιτάζει την αξία του αυτοκινήτου σας προκειμένου να αποφασίσει τα ασφάλιστρα που θα πληρώσετε. Είναι λογικό μία μεταχειρισμένη BMW να συνοδεύεται από μικρότερο ασφαλιστικό κόστος σε σχέση με μία καινούρια – χάρη στην τρομερή υποτίμηση στην οποία αναφερθήκαμε από το ξεκίνημα. Σε περίπτωση που ένα νέο αυτοκίνητο τρακάρει, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα αναλάβει μεγαλύτερο κόστος και θα σας χρεώσει περισσότερο για την ασφάλιση του εξαιτίας αυτού. Αν όμως ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο τρακάρει, το κόστος επισκευής θα είναι μικρότερο και συνεπώς τα ασφάλιστρα του θα είναι επίσης χαμηλότερα.

6. Ποιο θα κρατήσει περισσότερο; Ποιος ξέρει

Πολλοί αγοραστές νέων αυτοκινήτων είναι ικανοποιημένοι από τις εγγυήσεις που προσφέρονται από προγράμματα CPO, ή από εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, θα μπορούσατε επίσης να ζητήσετε από έναν μηχανικό να εξετάσει το πιθανό νέο σας αυτοκίνητο πριν το αγοράσετε. Ένας μηχανικός μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και το προσδόκιμο ζωής του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει. Αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη όταν αγοράζετε ένα νέο αυτοκίνητο και δε λείπουν οι περιπτώσεις όπου ακούμε συνεχή παράπονα για την αξιοπιστία ενός νέου μοντέλου. Κάποιες φορές δε γίνεται να γνωρίζουμε τι έχουμε στα χέρια μας μέχρι να ξεκινήσουν να εμφανίζονται προβλήματα.

7. Ιστορικό οχήματος

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κρατούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί αυτή η δήλωση να μη σας προκαλεί ενθουσιασμό, αλλά η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να μελετήσει το ιστορικό ενός οχήματος είναι που κάνει τη διαφορά: Ένας έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία μπορεί να βοηθήσει τους αγοραστές να είναι πιο ήσυχοι κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορείτε σε οποιαδήποτε περίπτωση να ζητήσετε από έναν μηχανικό να αξιολογήσει το όχημα για λογαριασμό σας. Σε κάθε περίπτωση, το να είστε σε θέση να δείτε τον αριθμό ιδιοκτητών και το ιστορικό ατυχημάτων και επισκευών ενός οχήματος, σας παρέχει αρκετές ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία του.

Μας αρέσουν οι λίστες και σίγουρα θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να προσθέτουμε σημεία στη λίστα μας με τους λόγους για να προτιμήσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, αλλά η απόφαση παραμένει δική σας. Ό,τι κι αν επιλέξετε, το σημαντικό είναι να κάνετε την έρευνα σας ώστε να χαρείτε το επόμενο σας αυτοκίνητο. Στην Automarin θα βρείτε πάνω από 1700 Εγγυημένα και Ετοιμοπαράδοτα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με δικαίωμα επιστροφής χρημάτων έως 7 ημέρες, Δωρεάν Service 3-6 Χρόνια και Εγγύηση έως 5 Χρόνια για να νιώθετε ασφαλής. Ανακαλύψτε τα!