Οδηγικά λάθη που μειώνουν το χρόνο ζωής του αυτοκινήτου σας

 

Ένα αυτοκίνητο αποτελεί ένα από τα ακριβότερα πράγματα που θα αγοράσουμε ποτέ, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Ωστόσο, αρκετοί οδηγοί κάνουν μία σειρά από λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος ζωής των αυτοκινήτων τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με τα πιο συνηθισμένα από αυτά:

 

Μην αμελείτε συντήρηση

Ένας στους δέκα οδηγούς δεν ελέγχει ποτέ την πίεση των ελαστικών του, ενώ αρκετοί άλλοι δίνουν προσοχή στην κατάσταση του αυτοκινήτου τους μόνο αν ανάψει κάποια προειδοποιητική λυχνία.

Ελέγχοντας αν τα ελαστικά σας είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση, αυξάνετε στο μέγιστο δυνατό τη διάρκεια ζωής τους, αφού τα ξεφούσκωτα, ή τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά φθείρονται γρηγορότερα, πέρα από το γεγονός ότι περιορίζεται το κράτημα τους. 

Παράλληλα με τον έλεγχο της πίεσης, οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν αν η φθορά των ελαστικών είναι ομοιόμορφη – αν όχι, οι τροχοί ενδέχεται να χρειάζονται ευθυγράμμιση. Ειδάλλως, τα ελαστικά μπορεί να καταλήξουν να μην έχουν πέλμα από τη μία πλευρά, αλλά να διατηρούν αρκετό σε κάποιο άλλο σημείο.

Φυσικά, τα ελαστικά δεν αποτελούν το μοναδικό μέρος του αυτοκινήτου που θα πρέπει να ελέγχει ένας οδηγός. Θα πρέπει επίσης να ρίχνετε μία ματιά στο ψυκτικό υγρό και στο καθαριστικό των υαλοκαθαριστήρων.

Άλλη μία καλή ιδέα είναι να αλλάζετε συχνά τα λιπαντικά και το φίλτρο λαδιού σας. Ένα παλιό φίλτρο έχει μαζέψει αρκετή βρωμιά, η οποία καταλήγει να αναμειγνύεται με το καθαρό λιπαντικό, μειώνοντας το χρόνο ζωής του κινητήρα.

 

Μην οδηγείτε με το γκάζι στο πάτωμα

Ο τρόπος που οδηγείτε παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας. Το ζητούμενο εδώ είναι να μην είστε πολύ σκληροί μαζί του.

Κάποιες οδηγικές συνήθειες προκαλούν αυξημένες φθορές. Οι απότομες επιταχύνσεις και τα φρεναρίσματα όχι μόνο αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου, αλλά μειώνουν και το χρόνο ζωής κάποιων μηχανικών μερών, κάνοντας πχ τους δίσκους και τα τακάκια των φρένων σας να φθείρονται γρηγορότερα.

Με άλλα λόγια, μη δείχνετε τόσο ζήλο να πατήσετε τέρμα γκάζι.

 

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε το χειρόφρενο

Αν έχετε την τάση να μένετε με το συμπλέκτη στο σημείο εκκίνησης σε μία ανηφόρα, δεν είστε οι μόνοι.

Ωστόσο αυτή η πρακτική δεν είναι η καλύτερη αν θέλετε να παρατείνετε το χρόνο ζωής των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου σας.

Πολλοί οδηγοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το χειρόφρενο όταν είναι σταματημένοι σε μία ανηφόρα, με αποτέλεσμα να μένουν με το πόδι στο συμπλέκτη. Αξίζει όμως να θυμούνται ότι μία αλλαγή δίσκου – πλατό κοστίζει αρκετά περισσότερο από τα τακάκια των φρένων τους.

 

Μην κινείστε με πολύ λίγα καύσιμα

Ποια είναι η αντίδραση σας όταν ανάβει η προειδοποιητική λυχνία που σας συμβουλεύει ότι έχετε πολύ λίγα καύσιμα στο ντεπόζιτο; Πολλοί οδηγοί συνεχίζουν ακάθεκτοι, θεωρώντας ότι θα ολοκληρώσουν τη μετακίνηση τους χωρίς να μείνουν από καύσιμα.

Είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι και όχι μόνο λόγω της πιθανότητας να μείνετε στη μέση του δρόμου. Όταν έχετε πολύ λίγα καύσιμα, η αντλία καυσίμου ρουφάει αέρα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία της και να εμφανίζει πρόωρη φθορά.

Συνεπώς, είναι καλή ιδέα να διατηρείτε το ντεπόζιτο σας γεμάτο τουλάχιστο κατά ένα τέταρτο.

 

Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια

Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο η προειδοποίηση καυσίμου. Αν θέλετε να κρατήσει ο κινητήρας σας όσο περισσότερα χρόνια γίνεται, θα πρέπει να δίνετε σημασία σε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια, είτε πρόκειται για τις ειδοποιήσεις στον πίνακα οργάνων, ή για κάποια αλλαγή στην αίσθηση του αυτοκινήτου σας.

Αν ακούτε κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο, ή το αυτοκίνητο σας συμπεριφέρεται παράξενα, μην αγνοήσετε αυτό το σημάδι, ελπίζοντας ότι θα περάσει. Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο έχει την τάση να καταλήγει να κοστίσει περισσότερο από ό,τι αν το λύσετε όσο πιο σύντομα γίνεται.