Mercedes GLE 500e plug-in hybrid (2015-2018)

 

Θετικά

+ Πολύ γρήγορη

+ Υψηλό πρεστίζ

 

Αρνητικά

- Σφιχτή ανάρτηση

- Σχετικά παλιό μοντέλο

- Υψηλό κόστος λειτουργίας

 

Η GLE είναι το SUV της Mercedes που βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με το sedan E-Class στην ιεραρχία του κατασκευαστή. Οι ανταγωνιστές της περιλαμβάνουν τη BMW X5, το Audi Q5 και το Volvo XC90, παρόλο που οι τιμές για τις ανώτερες εκδόσεις της γκάμας ξεπερνούν κατά πολύ αυτές των άλλων εταιρειών.

Η plug-in υβριδική GLE 500e αποτελεί το μόνο βενζινοκίνητο μοντέλο της γκάμας που δεν προσφέρεται με το σήμα της AMG και διαθέτει έναν τρίλιτρο V6 κινητήρα, αντί για έναν πεντάλιτρο, όπως υποδηλώνει κανονικά το όνομα της. Η ισχύς του φτάνει τους 328 ίππους, με τον ηλεκτροκινητήρα να συνεισφέρει άλλους 114 ίππους και αποδεικνύεται αρκετή για να επιταχύνει το αυτοκίνητο στα 100 χιλιόμετρα μέσα σε 5,3 δευτερόλεπτα. Η μόνη GLE που είναι σε θέση να κινηθεί γρηγορότερα είναι η σκληροπυρηνική Mercedes-AMG GLE 63 – ένα SUV που ο στόχος του δε θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από αυτόν ενός υβριδικού μοντέλου.

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των φορτιζόμενων υβριδικών μοντέλων είναι οι χαμηλές εκπομπές ρύπων, με την 500e να μετρά 78 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Ωστόσο, στον τομέα της κατανάλωσης τα οφέλη δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα: αν οι καθημερινές σας μετακινήσεις είναι μέσα στην πόλη και δεν ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα – όσα και η ηλεκτρική αυτονομία της GLE σύμφωνα με τον κατασκευαστή – τότε μπορείτε να επωφεληθείτε από τη δυνατότητα κίνησης χωρίς καύσιμα που σας προσφέρει. Ωστόσο, βγαίνοντας έξω από τα όρια της πόλης, η κατανάλωση καυσίμου θα είναι μάλλον αυτή που θα περιμένατε από ένα βαρύ SUV με κινητήρα 3 λίτρων. Αν διανύετε συχνά μεγάλες αποστάσεις στον αυτοκινητόδρομο, μία GLE με κινητήρα πετρελαίου θα αποδειχθεί πολύ πιο οικονομική.

Οι επιδόσεις που προσφέρει η plug-in υβριδική έκδοση αποτελούν σαφώς ένα από τα στοιχεία που την καθιστούν ελκυστική, αφού είναι σχεδόν εξίσου γρήγορη με την κορυφαία έκδοση του οίκου AMG και πολύ πιο διακριτική στον ήχο και στην παρουσία της. Όπως και κάθε άλλη GLE, προσφέρει άφθονους χώρους για πέντε άτομα και για αποσκευές, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε τη μεγαλύτερη Mercedes GLS αν αναζητάτε ένα επταθέσιο SUV –  τη στιγμή που τα X5 και XC90 προσφέρουν αυτή την επιλογή.

Η Mercedes αποτελεί φυσικά μία πολυτελή μάρκα και η GLE μένει πιστή σε αυτή την εικόνα. Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας της μπορεί να αποδειχθεί υψηλό, ακόμα κι αν εξοικονομείτε καύσιμα οδηγώντας σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, η GLE είναι ένα δημοφιλές και αξιοσέβαστο SUV με υψηλή αξία μεταπώλησης.

 

Κατανάλωση και κόστος λειτουργίας

Η Mercedes σας προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμου για σύντομες μετακινήσεις μέσα στην πόλη

Η δυνατότητα κίνησης της GLE 500e σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία δίνει στο χρήστη της τη δυνατότητα να εξοικονομήσει χρήματα από τη χρήση καυσίμου, αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο αν περιοριστείτε σε αστικές μετακινήσεις, όπου ο ηλεκτροκινητήρας είναι σε θέση να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κίνηση της.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η κατανάλωση καυσίμου για την 500e ανέρχεται στα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ αν κινείστε αργά, σε δρόμους με κίνηση, ή ταξιδεύετε για λιγότερα από 30 χιλιόμετρα την ημέρα, είναι δυνατό να μην καταναλώσετε καθόλου βενζίνη. Ωστόσο, όταν κινείστε γρηγορότερα, ή διανύετε μεγαλύτερες αποστάσεις, ο βενζινοκινητήρας δε μένει σχεδόν ποτέ σβηστός, οπότε μπορείτε να αναμένετε κατανάλωση καυσίμου που πλησιάζει περισσότερο σε αυτή ενός ογκώδους SUV με κινητήρα 3 λίτρων.

Από τις υπόλοιπες απόψεις, το κόστος λειτουργίας μιας υβριδικής GLE αναμένεται να είναι αντίστοιχο με τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου, με ανταλλακτικά όπως ελαστικά και φρένα να κοστίζουν περισσότερο σε σχέση με μικρότερα, ελαφρύτερα αυτοκίνητα. Η Mercedes προσφέρει συμβόλαια service, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανείμετε χρονικά το κόστος της τακτικής συντήρησης.  Η διάρκεια της εγγύησης ανέρχεται στα δύο έτη χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων, ενώ η μπαταρία του αυτοκινήτου καλύπτεται από ξεχωριστή εγγύηση διάρκειας 8 ετών, ή για 160.000 χιλιόμετρα.

 

Κινητήρες και επιδόσεις

Η GLE 500e είναι εντυπωσιακή στην ευθεία, ωστόσο δεν απολαμβάνει τις γρήγορες στροφές

Αν δεν πρόκειται να αφιερωθείτε ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση καυσίμου σε σχέση με την πετρελαιοκίνητη έκδοση, μπορείτε τουλάχιστον να απολαύσετε την ηλεκτρικά υποβοηθούμενη ισχύ του plug-in υβριδικού μοντέλου. Ο V6 βενζινοκινητήρας 3 λίτρων αποδίδει 328 ίππους, με τον ηλεκτροκινητήρα να συνεισφέρει άλλους 113. Η ισχύς του τελευταίου αρκεί από μόνη της για να φτάσετε τα 130 χιλιόμετρα, αν και η οδήγηση με αυτόν τον τρόπο θα άδειαζε ραγδαία τη μπαταρία που σύμφωνα με τη Mercedes αρκεί για πλήρως ηλεκτρική αυτονομία 30 χιλιομέτρων.

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε τους δύο κινητήρες ταυτόχρονα, ώστε να επιταχύνετε γρηγορότερα – με αυτόν τον τρόπο, το βαρύ SUV φτάνει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα, προβληματίζοντας ακόμα και σπορ αυτοκίνητα. Ανάμεσα στη γκάμα της GLE, μόνο η εξωφρενικά γρήγορη AMG GLE 63 S μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 245 χιλιόμετρα.

 

Σε πλήρη επιτάχυνση, ο τρίλιτρος V6 παράγει έναν χαμηλής έντασης, αλλά ελκυστικό ήχο, ενώ είναι πολύ ήσυχος σε σταθερή ταχύτητα. Φυσικά, η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν αθόρυβη. Μπορείτε να επιλέξετε το σύστημα ανάρτησης αέρα Airmatic, το οποίο χρησιμοποιεί προσαρμοζόμενα αμορτισέρ για να μειώσει τις κλίσεις στις στροφές και αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματικό.

Θα συναντήσετε επίσης το σύστημα Dynamic Select που προσφέρει διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης: η ρύθμιση Sports κάνει το τιμόνι πιο ακριβές, αυξάνει την απόκριση του γκαζιού και της μετάδοσης και σκληραίνει την ανάρτηση, εφόσον το μοντέλο συμπεριλαμβάνει το σύστημα Airmatic. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη λειτουργία, ο επιβλητικός όγκος και το βάρος της  GLE παραμένει εμφανής: σε ενθουσιώδη οδήγηση, το αυτοκίνητο ενδέχεται να σας απογοητεύσει και είναι πιθανότερο να προτιμήσετε να οδηγείτε κάπως πιο ήρεμα, έχοντας επιλέξει τη λειτουργία comfort. Η ανάρτηση παραμένει αρκετά σφιχτή ακόμα και σε αυτή τη ρύθμιση, με τις ανωμαλίες του δρόμου να γίνονται εντονότερα αισθητές αν επιλέξετε τους τροχούς 21 ιντσών.

 

Εσωτερικό και άνεση

Καλοφτιαγμένο και με πολυτελή εξοπλισμό, αλλά δείχνει λίγο γερασμένο

Το εσωτερικό της Mercedes GLE είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλά φτιαγμένο, χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η τετραγωνισμένη του εμφάνιση προδίδει την ηλικία του, ειδικά τη στιγμή που τα πιο πρόσφατα μοντέλα στη γκάμα της Mercedes μοιράζονται έναν περισσότερο εκλεπτυσμένο σχεδιασμό που είναι εμπνευσμένος από τη ναυαρχίδα της εταιρείας, την S-Class.

Πάντως δεν πρόκειται να σας λείψει κάτι σε επίπεδο βασικού εξοπλισμού, όπως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν το σύστημα online infotainment Command με δορυφορική πλοήγηση, καθώς και συνδεσιμότητα Bluetooth και online υπηρεσίες, κάμερα οπισθοπορείας και ψηφιακό ραδιόφωνο. Θα συναντήσετε επίσης σκούρα πίσω τζάμια, ηλεκτρικά ανοιγόμενη πίσω πόρτα και μπροστινά φώτα LED, ενώ μία πηγή φωτός μέσα στους καθρέφτες προβάλλει το λογότυπο της Mercedes-Benz στο έδαφος καθώς μπαίνετε ή βγαίνετε από το όχημα.

Πέρα από βασικό εξοπλισμό των εκδόσεων του μοντέλου, μπορείτε να επιλέξετε το πακέτο AMG Line, με σχεδιαστικά στοιχεία της AMG και τροχούς 20 ιντσών, καθώς και την ανάρτηση Airmatic και σπορ φρένα. Το πακέτο Designo Line αφορά το εσωτερικό του αυτοκινήτου και περιλαμβάνει καπιτονέ δέρμα Nappa και λουστραρισμένες ξύλινες επενδύσεις, πανοραμική ηλιοροφή, κλιματιζόμενα μπροστινά καθίσματα με λειτουργία μασάζ, θερμαινόμενα πίσω καθίσματα, κλιματισμό τριών ζωνών και πολυκάναλο ηχοσύστημα Harmon Kardon.

 

Ευχρηστία και χώρος αποσκευών

Ευρύχωρη για τους επιβάτες, αλλά οι μπαταρίες μειώνουν το χώρο αποσκευών

Όπως προδιαθέτει η εμφάνιση της, η GLE 500e προσφέρει αρκετό χώρο σε ύψος ώστε να φιλοξενήσει πέντε ενήλικες με σχετική πολυτέλεια. Το ύψος της GLE από το έδαφος δε δείχνει πολύ μεγάλο σε σχέση με κάποιους ανταγωνιστές της, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν την είσοδο στο αυτοκίνητο αρκετά εύκολη. Ωστόσο, η πρόσβαση στα πίσω καθίσματα γίνεται ελαφρά δυσκολότερη εξαιτίας των μεγάλων θόλων των πίσω τροχών.

Στο εσωτερικό, ο οδηγός θα βρει γρήγορα μία άνετη θέση οδήγησης χάρη στα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα με λειτουργία μνήμης που συμπεριλαμβάνει τη θέση του τιμονιού. Οι μπροστινές κολώνες είναι αρκετά στενές και προσφέρουν καλή ορατότητα, αλλά τα σκούρα πίσω τζάμια και τα πίσω προσκέφαλα περιορίζουν αρκετά την ορατότητα προς τα πίσω.

Το εσωτερικό στα μοντέλα με μαύρα δερμάτινα καθίσματα μπορεί να σας φανεί κάπως μουντό, εκτός κι αν συμπεριλάβετε την ηλιοροφή, η οποία δεν αφαιρεί πολύ από το χώρο για τα κεφάλια των επιβατών. Κάποιοι από τους νεότερους ανταγωνιστές διαθέτουν περισσότερο χώρο για τα πόδια, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες θα φανούν ευχαριστημένοι. Το πίσω κάθισμα μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τρία άτομα, ενώ η επιλογή τρίτης σειράς καθισμάτων δεν είναι διαθέσιμη, με τη μεγαλύτερη GLS να αποτελεί το μοναδικό επταθέσιο SUV της μάρκας.

Δεν απουσιάζουν οι χρήσιμοι χώροι αποθήκευσης – το ντουλαπάκι είναι τεράστιο και χωράει ένα ολόκληρο μπουκάλι νερού, ενώ θα συναντήσετε θυρίδες σε διάφορα σημεία της καμπίνας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ποτηροθήκες με θέρμανση και ψύξη από τον προαιρετικό εξοπλισμό.

Ο χώρος αποσκευών έχει πρακτικό σχήμα και η χρήση του διευκολύνεται χάρη στην ηλεκτρική πίσω πόρτα. Ωστόσο, το πακέτο μπαταριών του plug-in υβριδικού μοντέλου αφαιρεί ένα μέρος του, με αποτέλεσμα να απομένουν 480 λίτρα, σε σύγκριση με τα 690 των υπόλοιπων μοντέλων. Τα πίσω καθίσματα μπορούν φυσικά να αναδιπλωθούν, σε περίπτωση που απαιτείται περισσότερος χώρος, όμως η Mercedes δεν έχει δημοσιεύσει τη χωρητικότητα του σε αυτή τη διάταξη.

Ωστόσο, ο κατασκευαστής έχει δημοσιεύσει το βάρος ρυμούλκησης της 500e, τη στιγμή που πολλά άλλα plug-in υβριδικά μοντέλα δεν προτείνονται για αυτή τη χρήση. Η Mercedes μπορεί να ρυμουλκήσει με ασφάλεια ένα τρέιλερ 750 κιλών χωρίς φρένα, ή ένα τρέιλερ 2 τόνων με φρένα. Ωστόσο, άλλες εκδόσεις του GLE είναι σε θέση να ρυμουλκήσουν μέχρι και 3,5 τόνους.

 

Ασφάλεια και αξιοπιστία

Τα αποτελέσματα στις έρευνες ικανοποίησης πελατών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά η ασφάλεια παραμένει εντυπωσιακή

Παρά τη φήμη της Mercedes για υψηλή ποιότητα, οι ιδιοκτήτες δεν αφήνουν πάντα τα πιο θετικά σχόλια: σε έρευνα ικανοποίησης πελατών του 2017 του βρετανικού AutoExpress, η μάρκα κατέλαβε την 21η θέση ανάμεσα στις 27 μάρκες που συμμετείχαν.

Παρόλο που η έρευνα δεν περιείχε αρκετούς ιδιοκτήτες GLE, ώστε το μοντέλο να βαθμολογηθεί ξεχωριστά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα συνολικά αποτελέσματα για την εταιρεία: αρκετοί ιδιοκτήτες δήλωσαν απογοητευμένοι από το υψηλό κόστος λειτουργίας των μοντέλων της, κατατάσσοντας τη μάρκα στην 24η θέση σε αυτόν τον τομέα – αν και σε αυτό συμβάλλει σίγουρα το υψηλό κόστος ασφάλισης αρκετών αυτοκινήτων της. Στον τομέα της ικανοποίησης του οδηγού, τα σχόλια δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά, επίσης, με τη Mercedes να μένει στην 22η θέση.

Η αξιοπιστία αξιολογήθηκε θετικότερα, με τους ιδιοκτήτες να κατατάσσουν τη μάρκα στη 16η θέση, παρόλο που το 15,2% δήλωσε ότι το αυτοκίνητο τους παρουσίασε μία, ή περισσότερες βλάβες μέσα στο πρώτο έτος.

Στον τομέα της ασφάλειας, η GLE δεν έχει βαθμολογηθεί στις δοκιμές πρόσκρουσης Euro NCAP, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο με τη Mercedes ML, η οποία έλαβε πέντε αστέρια το 2012. Τα πρωτόκολλα των δοκιμών έχουν γίνει αυστηρότερα από τότε, αλλά ο εξοπλισμός ασφάλειας της GLE έχει επίσης αναβαθμιστεί.

Σε αντίθεση με νεότερους ανταγωνιστές και πιο πρόσφατα μοντέλα της Mercedes, η τρίτη γενιά της GLE δεν προσφέρει αυτόματο φρενάρισμα κινδύνου, παρόλο που η προσαρμοζόμενη υποβοήθηση παραμονής σε λωρίδα, ο ενεργός έλεγχος πλοήγησης και η παρακολούθηση τυφλού σημείου είναι διαθέσιμα με το πακέτο Driving Assistance Plus package.

 

Τιμή, αξία και επιλογές

Η τιμή της GLE 500e plug-in hybrid είναι υψηλή, ενώ κάποιοι από τους ανταγωνιστές της είναι πιο σύγχρονοι

Υπάρχουν αρκετά plug-in hybrid SUV που μπορούν να σας δελεάσουν ώστε να επιλέξετε την Mercedes GLE 500e, καθώς και άλλα υβριδικά που δε φορτίζουν εξωτερικά. Ωστόσο, οι πιο άμεσοι ανταγωνιστές της είναι η BMW X5 xDrive40e SE plug-in hybrid, το Volvo XC90 T8 Twin Engine και το Audi Q7 e-tron.

Το υβριδικό Audi προσφέρεται σε αντίστοιχα υψηλή τιμή με τη Mercedes, όμως είναι ελαφρά μεγαλύτερο και προσφέρει μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους – παρόλο που δε διατίθεται με 7 θέσεις, σε αντίθεση με άλλες εκδόσεις του Q7. Το Volvo XC90 είναι ένα από τα αγαπημένα μας μεγάλα SUV και είναι φθηνότερο, επίσης. Αποτελεί το μοναδικό επταθέσιο υβριδικό SUV, ενώ το εσωτερικό του είναι από τα πιο ελκυστικά που θα συναντήσετε στην αγορά, ανεξάρτητα από την τιμή.

Η επιλογή του ενθουσιώδους οδηγού είναι αναμφίβολα η BMW X5 xDrive40e. Παρόλο που ο βενζινοκινητήρας της είναι μικρότερος από τον δίλιτρο της Mercedes, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το βάρος της είναι χαμηλότερο: η X5 είναι το αυτοκίνητο με την καλύτερη οδική συμπεριφορά ανάμεσα στα παραπάνω – σε μια κατηγορία όπου σε τελική ανάλυση, όλα τα μοντέλα περιορίζονται από το μέγεθος και τον όγκο τους. Ο μικρότερος κινητήρας συνεπάγεται επίσης ότι το μοντέλο είναι το φθηνότερο από όλα τα πολυτελή plug-in υβριδικά SUV.

Αν επιλέξετε τη Mercedes και θα θέλατε να την προσαρμόσετε στις προτιμήσεις σας, η λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει αρκετά περισσότερα από τα πακέτα που αναφέραμε παραπάνω. Σε αυτή θα συναντήσετε ένα σύστημα ψυχαγωγίας για τα πίσω καθίσματα με DVD player, ασύρματα ακουστικά και δύο οθόνες 8 ιντσών, καθώς και ηλεκτρικό πτυσσόμενο κοτσαδορο.

 

Αν και εσείς θέλετε το επόμενο αυτοκίνητο σας να έχει τα πλεονεκτήματα που διαβάσατε παραπάνω επισκεφθείτε ένα από τα 4 καταστήματά μας. Εκεί θα ανακαλύψετε τα μοντέλα Mercedes GLE 500e που διαθέτουμε, ελεγμένα από το τεχνικό μας τμήμα και συνοδευόμενα από τις μοναδικές παροχές της Automarin.

Ανακαλύψτε τα και στο site μας εδώ: https://bit.ly/3HmXpfI