Η σύντομη ιστορία της Skoda

 

Με έτος ίδρυσης το 1859, η Skoda έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, έχοντας δραστηριοποιηθεί τόσο σαν κρατική εταιρεία, όσο και σαν ιδιωτικός κατασκευαστής αυτοκινήτων. Μέχρι το 2016, η Skoda είχε καταφέρει να σημειώσει 1,13 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις, με τα ετήσια κέρδη της να αυξάνουν κατά 6,5%.

Πώς όμως εδραιώθηκε ο Τσέχος κατασκευαστής; Ακολουθεί μία ματιά στην ενδιαφέρουσα ιστορία της Skoda.

 

Πότε ξεκίνησε η Skoda να κατασκευάζει αυτοκίνητα;

Οι απαρχές της Skoda εντοπίζονται στο 1859 και σε μία εταιρεία με το όνομα Laurin & Klement, γεγονός που την τοποθετεί ανάμεσα στους παλαιότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων, μαζί με τις Daimler, Opel, Peugeot και Tatra.

Η εταιρεία ξεκίνησε κατασκευάζοντας ποδήλατα, ενώ ακολούθησε η μετάβαση της στις μοτοσυκλέτες. Η πρώτη μοτοσυκλέτα της Skoda ονομάστηκε Motocyclette και κινούνταν από έναν κινητήρα που είχε εγκατασταθεί στο τιμόνι της και παρείχε κίνηση στον εμπρός τροχό. Ωστόσο, αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη και αναξιόπιστη, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Η μοτοσυκλέτα Slavia λανσαρίστηκε το 1899, με πολλούς να αποδίδουν στη Skoda τα εύσημα του δημιουργού της μοτοσυκλέτας. Το 1900 ξεκίνησαν οι εξαγωγές της Slavia στο Λονδίνο, ενώ κατασκευάστηκε και το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μοτοσυκλετών στην κεντρική Ευρώπη. Το 1905 η Skoda είχε αρχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα, αποτελώντας τον παλαιότερο Τσέχο κατασκευαστή μετά την Tatra. Το πρώτο της μοντέλο ήταν το Voiturette A.  

Η Skoda απέκτησε τη σημερινή της ονομασία το 1925, όταν ο κατασκευαστής στρατιωτικού υλικού Skoda Works επιδίωξε την επέκταση του σε μη-στρατιωτικούς τομείς, αγοράζοντας την Laurin & Klement. Έπειτα από την εξαγορά, τα αυτοκίνητα έφεραν το σήμα της Skoda. Στη δεκαετία του 1930 και εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, η Skoda λάνσαρε μία νέα γκάμα αυτοκινήτων, τα οποία διέθεταν ανεξάρτητη ανάρτηση στα πρότυπα των μοντέλων της Tatra, κάνοντας την αρχή με το Skoda 420 Standard και αποτελώντας τη βάση των μοντέλων Popular, Rapid, Favorit και Superb στη συνέχεια. Η νέα αυτή γκάμα κατέστησε τη μάρκα ηγέτιδα του κλάδου μέχρι το 1936.

 

Τι συνέβη στη Skoda στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Συνέπεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν ότι η Skoda Works μετατράπηκε σε μία βιομηχανία που εξυπηρετούσε τη γερμανική πολεμική προσπάθεια, παράγοντας υλικό για στρατιωτικά οχήματα, αεροπλάνα και εξαρτήματα όπλων.

Οι δυνάμεις της Αγγλίας και των ΗΠΑ βομβάρδισαν επανειλημμένα το εργοστάσιο της ανάμεσα στο 1940 και στο 1945. Τον τέλος του ήρθε τον Απρίλιο του 1945, όπου η καταστροφή του ήταν σχεδόν ολική, ενώ οι νεκροί και τραυματίες ήταν σχεδόν 1000 άτομα.

 

Τι συνέβη στη Skoda μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ύστερα από την ανακατασκευή του εργοστασίου, η Skoda ξεκίνησε να παράγει το πρώτο της μεταπολεμικό αυτοκίνητο, το 1101. Το μοντέλο αποτελούσε ουσιαστικά μία ανανεωμένη έκδοση του Skoda Popular που είχε λανσαριστεί πριν από τον πόλεμο.

Το 1948 η Skoda αποτέλεσε κομμάτι της κεντρικής οικονομίας που ελεγχόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα, πράγμα που σήμανε το διαχωρισμό της από τη μητρική της εταιρεία, τη Skoda Works. Η Skoda κατάφερε να διατηρήσει την καλή της φήμη σε αυτή τη χρονική περίοδο, παρόλο που έχασε την επαφή της με τις τεχνολογικές εξελίξεις στις δυτικές χώρες. Η παραγωγή συνεχίστηκε με το Skoda 440 Spartak, το 445 Octavia Felicia και το Skoda 1000 MB. Το 1960 ξεκίνησαν οι εισαγωγές του Skoda Felicia στις ΗΠΑ, όπου πωλούνταν για 2.700 δολάρια, τιμή που θεωρούνταν αρκετά υψηλή, αφού με το ίδιο ποσό μπορούσε κανείς να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο και γρηγορότερο αυτοκίνητο. Το Felicia ήταν επίσης αναξιόπιστο, με αποτέλεσμα να σημειώσει χαμηλές πωλήσεις στην Αμερική, όπου η Skoda δεν έχει εισάγει κανένα άλλο όχημα μέχρι σήμερα.

Η Skoda συνέχισε να δημιουργεί αυτοκίνητα που η τεχνολογική τους βάση προερχόταν από τη δεκαετία του 1960. Μοντέλα όπως το Skoda 105 και 120/Estelle σημείωσαν ικανοποιητικές πωλήσεις στη δυτική Ευρώπη, ενώ αποδείχτηκαν επιτυχημένα και σε αγώνες ράλι. Ήταν μάλιστα τόσο επιτυχημένα, που οι σπορ εκδόσεις του Estelle ονομάζονταν Rapid, ενώ το μοντέλο περιγράφηκε ως «η Porsche του φτωχού», γνωρίζοντας αρκετή επιτυχία στην Αγγλία.

Το Favourit λανσαρίστηκε το 1987 και αποτέλεσε ένα από τα αυτοκίνητα της ανατολικής Ευρώπης που έδειχναν να επηρεάζονται περισσότερο από τη Δύση, μαζί με το VAZ Lada Samara και το Yugo Sana της Zastava. Το Favourit αποδείχτηκε επιτυχημένο, τόσο στο ανατολικό μπλοκ, όσο και στη δυτική Ευρώπη, χάρη στη χαμηλή τιμή, την καλή κατασκευή και την αξιοπιστία του.

 

Πότε έγινε η Skoda θυγατρική της Volkswagen;

Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οδήγησε σε τεράστιες αλλαγές στην Τσεχοσλοβακία. Οι περισσότερες βιομηχανίες οδηγήθηκαν σε ιδιωτικοποίηση, με τη Skoda να συγκαταλέγεται σε αυτές. Οι αρχές επέλεξαν τη Volkswagen, με τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών να τίθεται σε ισχύ το 1991. Το αρχικό μερίδιο της Volkswagen στη Skoda ήταν 30%, ενώ ανήλθε σε 60,3% το 1994 και σε 70% το 1995.

 

Συνέπεια των επενδύσεων της Volkswagen ήταν η σημαντική βελτίωση του σχεδιασμού και των μηχανικών χαρακτηριστικών των μοντέλων της Skoda. Το νέο μοντέλο που έφερε το όνομα Felicia ήταν δημοφιλές, αφού θεωρήθηκε ότι προσέφερε μία καλή σχέση ποιότητας-τιμής, αυξάνοντας τις πωλήσεις της μάρκας στην Ευρώπη, ενώ κατέκτησε και κάποιες από τις υψηλότερες θέσεις σε έρευνες ικανοποίησης πελατών στην Αγγλία.

 

Πότε λανσαρίστηκε το Skoda Fabia;

Το Skoda Fabia λανσαρίστηκε το 1999 και αποτέλεσε επίσης τη βάση των Volkswagen Polo και SEAT Ibiza. Το Octavia είχε ήδη λανσαριστεί από το 1994, έχοντας μοιραστεί την πλατφόρμα του με το Volkswagen Golf. Οι αντιλήψεις του κοινού για τη Skoda άλλαξαν αρκετά σε αυτή την περίοδο. Έχοντας αποτελέσει μία πηγή αυτοκινητιστικών αστείων στο παρελθόν, η αυτοσαρκαστική καμπάνια «Είναι ένα Skoda, αλήθεια» του 2000 αναδείκνυε πόσο διαφορετικά αντιμετωπιζόταν πλέον η μάρκα.

Το 2005, η Skoda σημείωνε δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις σε χώρες της Ευρώπης, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε λίστα αναμονής για μοντέλα της.

 

Η Skoda σήμερα

Η Skoda σημειώνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, έχοντας μεταμορφωθεί σε μία ευυπόληπτη μάρκα, η οποία παραμένει συνεχώς στην κορυφή στις έρευνες ικανοποίησης πελατών. Η εταιρεία υλοποιεί τη μετάβαση της στην ηλεκτροκίνηση με μοντέλα όπως το SUV Enuaq, οι πωλήσεις του οποίου ξεκίνησαν το 2020. Παράλληλα, το Skoda Superb διατίθεται σε plug-in υβριδικές εκδόσεις από το 2019. Άλλα μοντέλα της Skoda περιλαμβάνουν το Yeti, το Octavia και το μικρό αυτοκίνητο πόλης CitiGo.