Η Stellantis ξεπέρασε την Tesla και ανταγωνίζεται τη VW σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

 

Ο Κάρλος Ταβάρες έθεσε στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην ηλεκτροκίνητη αγορά ύστερα από ένα δυνατό πρώτο εξάμηνο.

Το Fiat New 500 ήταν το τρίτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη φέτος.

 

Η Stellantis φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία πωλήτρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τις Volkswagen και Tesla.

«Είμαστε σε κατά μέτωπο μάχη για την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών με μπαταρίες στην ευρωπαϊκή αγορά» δήλωσε σε αναλυτές ο γενικός διευθυντής της Stelantis σχετικά με τις πωλήσεις της στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Μέχρι τώρα, η Stellantis πούλησε 105.413 πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, μένοντας ελάχιστα πίσω σε σχέση με τον όμιλο VW, ο οποίος σημείωσε 116.307 πωλήσεις, ξεπερνώντας ωστόσο την Tesla, η οποία κατέγραψε 78.277 πωλήσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα της Dataforce.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Αγγλία, την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Τα δεδομένα από την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν ήταν διαθέσιμα.

Αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της Stellantis στην Ευρώπη αποτέλεσε το New 500 της Fiat, το οποίο ήταν το πρώτο σε πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη δυτική Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Ήταν και η πρώτη φορά από το 2020 που αυτή η τιμή δεν ανήκε σε κάποιο από τα μοντέλα της Tesla. 

Το New 500 είναι το πιο επιτυχημένο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ιταλία και στη Γερμανία, δήλωσε ο Ταβάρες στους επενδυτές. Ένα ακόμα σημαντικό ηλεκτρικό μοντέλο της Stellantis ήταν το Peugeot e-208, με το μικρό αυτοκίνητο να κατακτά την κορυφαία θέση στην ηλεκτρική αγορά της Γαλλίας, όπως είπε ο διευθυντής του πολυεθνικού ομίλου.

Οι συνολικές πωλήσεις των μοντέλων της Tesla επηρεάστηκαν από την πανδημία και τη διακοπή δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο της στη Σαγκάη, όπου κατασκευάζονται τα σεντάν Model 3 που εξάγονται στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μόλις πέτυχε να αυξήσει την παραγωγή του crossover Model Y στο νέο της εργοστάσιο έξω από το Βερολίνο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο.

Η Tesla εντείνει τους ρυθμούς παραγωγής του Model Y στη Γερμανία.

 

Το περασμένο τρίμηνο, η Tesla είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Ακόμα και έτσι, τα μοντέλα της παρέμειναν στις δύο πρώτες θέσεις στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την Dataforce. Η Tesla πούλησε 39.969 Model Y, ενώ οι πωλήσεις του Model 3 μειώθηκαν κατά 25%, φτάνοντας τις 38.280. Το Fiat New 500 ήρθε τρίτο με 32,315 πωλήσεις, ενώ ακολούθησε το Peugeot 208 με 21.918. Το πρώτο σε πωλήσεις ηλεκτρικό μοντέλο του ομίλου VW ήταν Skoda Enyaq, στην πέμπτη θέση με 19.951 πωλήσεις. 

H Stellantis απόλαυσε ένα ιδιαίτερα δυνατό δεύτερο τρίμηνο, όπου τα ηλεκτρικά οχήματα των Citroen, DS, Fiat και Opel/Vauxhall σημείωσαν υπερδιπλάσιες πωλήσεις σε σχέση με την Tesla στη δυτική Ευρώπη, φτάνοντας τα 60.560 οχήματα. Την ίδια στιγμή, ο όμιλος VW κατέγραψε 67.760 πωλήσεις.

 

Τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρικά μοντέλα της Stellantis

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα της Stellantis σημείωσαν υψηλές πωλήσεις στην Ευρώπη.

 

Πηγή: Dataforce

 

Ο όμιλος επωφελήθηκε επίσης από τις πωλήσεις αρκετών χιλιάδων ηλεκτρικών επιβατικών βαν, έχοντας τερματίσει την παραγωγή των περισσότερων αντίστοιχων μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στο ξεκίνημα της χρονιάς, ώστε να μην υπερβεί τους ευρωπαϊκούς στόχους εκπομπών ρύπων.

Το μικρό βαν Citroen Berlingo κατέγραψε 956 πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με μόλις 25 στο πρώτο μισό του 2021, ενώ το αδελφάκι του Opel Combo λανσαρίστηκε στην αγορά με 866 πωλήσεις.

Στα σημαντικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα που θα λανσαριστούν την επόμενη χρονιά περιλαμβάνονται τα μικρομεσαία Peugeot 308 και Opel Astra, καθώς και το μεσαίο SUV Peugeot 3008.

Το Opel Corsa-e ανέβασε τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Stellantis.

 

Είναι αρκετά πιθανό ότι η Stellantis θα συναντήσει ισχυρότερο ανταγωνισμό από την πλευρά της Tesla για το υπόλοιπο του 2022, με την άρση των περιορισμών στην Κίνα, την αύξηση της παραγωγής στο Βερολίνο και τη μείωση των ελλείψεων σε ημιαγωγούς.

Η Tesla θα επιστρέψει δυναμικά στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα καταφέρει να φτάσει τις 200.000 πωλήσεις.