Η ιστορία της Dacia και των σημαντικότερων μοντέλων της

 

Παρόλο που η Dacia έκανε την εμφάνιση της σε αγορές όπως αυτή της Αγγλίας μόλις το 2013, η μάρκα παράγει αυτοκίνητα από το 1968. Παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της, καθώς και στα σημαντικότερα μοντέλα της.

 

Η μάρκα ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1966 στη Ρουμανία, έχοντας ιδρυθεί από την κυβέρνηση του Νικολάε Τσαουσέσκου. Χρειάστηκαν ωστόσο ακόμα δύο έτη και η υπογραφή μιας συμφωνίας αδειοδότησης με τη Renault, ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της Dacia. Βασιζόμενο στο Renault 8, το Dacia 1100 έβαλε μπρος στις φιλοδοξίες  της μάρκας να παράγει σύγχρονα, αξιόπιστα οικογενειακά αυτοκίνητα που παρέμεναν προσιτά για τους καταναλωτές.

Συνεχίζουμε κάνοντας ένα άλμα στο 1999, όπου η Renault απέκτησε τον έλεγχο της Dacia. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το οικογενειακό sedan Logan ξεκίνησε να πωλείται στην κεντρική Ευρώπη, παράλληλα με το λανσάρισμα των μοντέλων Sandero και Duster, τα οποία αποτελούν πλέον βασικά στοιχεία της προσιτής γκάμας της εταιρείας. Το 2013, με την Dacia να ξεκινά τις πωλήσεις στην Αγγλία, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τομέα της προσιτής οικογενειακής αυτοκίνησης, η εταιρεία ανακοίνωσε περήφανα τη φιλοσοφία της στην πρώτη της διαφήμιση για το Sandero, με τιμή 7.000 ευρώ: «Δεν ασχολούμαστε με επιπολαιότητες, η λειτουργία μας νοιάζει». Πράγμα που τα λέει όλα.

Από τότε, η Dacia έχει καταφέρει να σημειώσει πάνω από 8 εκατομμύρια πωλήσεις. Η γκάμα της συνεχίζει να επεκτείνεται και περιλαμβάνει πλέον τη δεύτερη γενιά του Duster, την τρίτη γενιά του Sandero, το πιο σκληροτράχηλο Sandero Stepway, καθώς και το Jogger, ένα από τα φθηνότερα επταθέσια μοντέλα. Το Logan παραμένει επίσης ζωντανό, ενώ το πλήρως ηλεκτρικό Dacia Spring καθιστά την ηλεκτροκίνηση περισσότερο προσιτή.

Παράλληλα, αναμένονται αρκετά νέα μοντέλα, όπως το SUV Bigster, η τρίτη γενιά του Duster και ένα πραγματικό SUV που θα φέρει το όνομα Stepway. Για την ώρα, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά σε κάποια από τα ιστορικά μοντέλα της Dacia, συμπεριλαμβάνοντας μερικά που ίσως να μην έχετε ξαναδεί.

 

Dacia 1100 (1968)

Το πρώτο αυτοκίνητο της Dacia ήταν ένα Renault 8 που κατασκευάστηκε με την άδεια της γαλλικής εταιρείας. Αποτέλεσε ουσιαστικά μία ενδιάμεση λύση μέχρι να μπορέσει το εργοστάσιο του κατασκευαστή να ξεκινήσει την παραγωγή του 1300, με αποτέλεσμα η παραγωγή του 1100 με τον κινητήρα στο πίσω μέρος και την κίνηση στους πίσω τροχούς να διαρκέσει μόλις από το 1968 ως το 1972.

 

Dacia 1300 (1969)

Η παραγωγή του 1300, το οποίο βασίστηκε στο Renault 12, ξεκίνησε το 1969 και συνεχίστηκε πέρα από αυτή του 1100. Η Dacia συνέχισε να κατασκευάζει το μοντέλο μέχρι το 1978, όταν έληξε η συμφωνία αδειοδότησης με Renault.

 

Dacia 1310 (1979)

Το 1310 αποτέλεσε τη μετεξέλιξη του 1300. Το μοντέλο λανσαρίστηκε το 1979 και συνέχισε να κατασκευάζεται μέχρι το 2004 – έχοντας διανύσει πλέον έξι γενιές – ενώ η pick-up εκδοχή του παραγόταν μέχρι το 2006.

 

Dacia 1305 drop side pick-up (1994)

Η Dacia απέκτησε μία μακρόχρονη φήμη στην κατασκευή αξιόπιστων pick-up, τα οποία αποτελούν εξάλλου ένα συχνό θέαμα στους δρόμους της Ρουμανίας. Το συγκεκριμένο φορτηγάκι βασίστηκε στο 1300 και η φόρτωση του γινόταν πλευρικά.

 

Dacia Logan (2004)

Εκπληρώνοντας έναν από τους στόχους της Renault με την εξαγορά της Dacia το 1999, το Logan ήταν ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με τιμή που ξεκινούσε από 5.900 ευρώ. Αρχικά η πρόθεση ήταν να είναι διαθέσιμο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά κατέληξε να πωληθεί και στη Δυτική Ευρώπη.

 

Dacia Duster concept (2009)

Το πρώτο πραγματικό concept car της Dacia ήταν ένα SUV με ασυνήθιστες πίσω πόρτες που άνοιγαν προς τα πίσω και παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2009. Ένα τμήμα του πίσω μέρους του μπορούσε να αφαιρεθεί, μετατρέποντας το όχημα σε pick-up.

 

Dacia Duster (2010)

Αν και πολύ πιο συγκρατημένο σε σχέση με το concept από το οποίο προήλθε, το μοντέλο παραγωγής του Duster αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, αποτελώντας το πρώτο Dacia που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις.

 

Ανακαλύψτε τα μοντέλα Dacia που διαθέτουμε, ελεγμένα από το τεχνικό μας τμήμα και συνοδευόμενα από τις μοναδικές παροχές της Automarin (Δωρεάν Service έως 6 χρόνια, Εγγύηση έως 5 χρόνια και με Δικαίωμα επιστροφής χρημάτων έως 7 ημέρες για να νιώθεις ασφαλής για την επιλογή σου).

Βρείτε τα και στο site μας εδώ: https://bit.ly/3Nfj1Oa