Γιατί η Ford είναι τόσο δημοφιλής: η σύντομη ιστορία της Ford

Οποιαδήποτε στιγμή κι αν βρεθείτε στο δρόμο, δε θα χρειαστεί να κοιτάξετε πολλή ώρα γύρω σας για να εντοπίσετε κάποιο Ford. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τα Ford τόσο δημοφιλή; Πώς μία από τις πιο εμβληματικές μάρκες αυτοκινήτων της Αμερικής κατάφερε να ξεκινήσει και να αποτελέσει τον κολοσσό που γνωρίζουμε όλοι σήμερα; 

Ακολουθεί μία σύντομη ματιά στην ιστορία της Ford και στους λόγους που συνεχίζει για τόσες δεκαετίες να αποτελεί την πιο επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. 

 

Πρώιμη ιστορία της εταιρείας

Επίσημα, η Ford Motor Company ιδρύθηκε το 1903, ωστόσο το ενδιαφέρον του Χένρι Φορντ για τα οχήματα εντοπίζεται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Δώδεκα χρόνια πριν την κυκλοφορία του παγκόσμια διάσημου Model T, ο Φορντ κατασκεύασε το πρώτο του όχημα, το Quadricycle, το οποίο διέθετε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου και κινούνταν από έναν κινητήρα τεσσάρων ίππων. 

Όμως η προσήλωση του Φορντ στην καινοτομία δεν περιοριζόταν στο σχεδιασμό αυτοκινήτων, αλλά επεκτεινόταν και στις καθημερινές πτυχές της διοίκησης μιας επιχείρησης.

Ο Ford αντιλήφθηκε την ανάγκη για μία πιο αποδοτική διαδικασία συναρμολόγησης για το Model T και προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης γραμμής παραγωγής. Χάρη σε αυτή, κατάφερε να μειώσει το χρόνο συναρμολόγησης του πλαισίου ενός Model T από 12,5 ώρες σε 1,5, καθιστώντας δυνατή και τη μείωση της τιμής του αυτοκινήτου. 

Το αποτέλεσμα ήταν η μετάβαση του αυτοκινήτου από το να αποτελεί μία πολυτέλεια, σε ένα προσιτό μέσο μεταφοράς για τις μάζες. 

Επίσης η Ford επηρέασε έντονα τις συνθήκες εργασίας σε όλη τη χώρα – με τρόπους με τους οποίους αρκετοί επωφελούμαστε μέχρι και σήμερα – μειώνοντας τις ώρες εργασίας στα εργοστάσια του από εννιά σε οχτώ. Παράλληλα, αύξησε τους μισθούς, πετυχαίνοντας μεγαλύτερο βαθμό διατήρησης εργαζόμενων. Οι αλλαγές αυτές συνέβαλαν άμεσα στο σχηματισμό της αμερικανικής μεσαίας τάξης στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα. 

 

Η επιρροή που άσκησε η Ford στην αμερικανική κουλτούρα έγινε περισσότερο αισθητή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν η εταιρεία άρχισε να παράγει στρατιωτικά Jeep. Μάλιστα, το 1942, η Ford σταμάτησε την παραγωγή πολιτικών αυτοκινήτων, ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως οχήματα, αεροπλάνα, κινητήρες κλπ. 

Ήταν άλλωστε σε ένα εργοστάσιο της Ford όπου μία χειρίστρια πριτσιναδόρου που ονομαζόταν Ρόουζ Γουίλ Μονρόερ επιλέχθηκε για να γίνει η «Ρόζι η Πριτσιναδόρος» στην καμπάνια για τα πολεμικά ομόλογα. 

Από τη σύλληψή της, η Ford Motor Company κατάφερε να παγιωθεί σαν μία περήφανα αμερικάνικη εταιρεία, με την επιρροή της να είναι εμφανής στη διάρκεια της ιστορίας των ΗΠΑ. 

 

Συνεχιζόμενες καινοτομίας

Ακόμα και μετά το θάνατο του Χένρι Φορντ, η διάθεση του να υπερβεί τα όρια, συλλαμβάνοντας νέες ιδέες, παρέμεινε ζωντανή μέσω του εγγονού του, του Χένρι του Β’.

Αρχικά είχαμε το Thunderbird στα μέσα της δεκαετίας του ’50, το οποίο έδινε έμφαση στην άνεση.

Το 1964, η Ford λάνσαρε το μοντέλο που θα γινόταν ένα από τα πιο εμβληματικά σπορ αυτοκίνητα όλων των εποχών: το Mustang. 

Η εταιρεία συνέχισε να συνδέεται στενά με την αμερικανική κουλτούρα και με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η προσελήνωση της NASA. Εκείνη την εποχή, η Ford ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας ηλεκτρονικών Philco, η οποία βοήθησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του κέντρου ελέγχου αποστολής της NASA, συμβάλλοντας στην υποστήριξη των διαστημικών προγραμμάτων Apollo και Gemini.

Η Philco μετεξελίχθηκε τελικά στη Ford Aerospace and Communications Corporation, κατασκευάζοντας δορυφόρους για τηλεοπτικές μεταδόσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία συνέχισε να ανατρέπει τα δεδομένα και στη δεκαετία του ’80, όπου κυκλοφόρησε το Taurus. Ήταν το πρώτο αμερικάνικο μοντέλο που απέρριπτε το τετραγωνισμένο σχήμα της εποχής, υιοθετώντας ένα πιο καμπυλωτό, αεροδυναμικό σχέδιο. Με αυτό τον τρόπο, δεν έγινε μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή οχήματα της Ford, αλλά επηρέασε πλήθος άλλων κατασκευαστών που υιοθέτησαν αυτό το σχεδιασμό.

Επίσης, αρκετό καιρό πριν από όλους, η Ford λάνσαρε το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο, το 1996. Το Ford Ranger EV θα άνοιγε το δρόμο στα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα που συναντούμε σήμερα στην αγορά.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά, η Ford προσέφερε ειδικά διαμορφωμένα μοντέλα, όπως το μικρό Fiesta, το μικρομεσαίο Focus και το μεσαίο Mondeo, τα οποία συνεχίζουν να αναδεικνύονται ανάμεσα στα καλύτερα της κατηγορίας τους από γενιά σε γενιά.

Η Ford αναγνώριζε πάντα την ανάγκη να μάθει πώς τα οχήματα θα μπορούσαν να γίνουν ασφαλέστερα για τους οδηγούς. Ο κατασκευαστής έχει διεξάγει δοκιμές πρόσκρουσης σε όλο τον κόσμο, συλλέγοντας όσα περισσότερα δεδομένα ήταν δυνατό, τόσο μέσω φυσικών, όσο και εικονικών δοκιμών.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, τα μέτρα ασφαλείας της Ford ακολουθούν. Ξεκινώντας από το 2007, η Ford προσέφερε έλεγχο λειτουργιών χωρίς χέρια και μέσω φωνητικών εντολών, ο οποίος περιλαμβάνει το χειρισμό του τηλεφώνου και της πλοήγησης, μέσω του συστήματος SYNC. Στα επόμενα χρόνια, η Ford συνέχισε να ανανεώνει το SYNC, ώστε να παραμένουν οι πελάτες της ασφαλείς, έχοντας πρόσβαση σε τεχνολογικά μέσα καθώς οδηγούν.

Οι δημιουργικές φιλοσοφίες του Χένρι Φορντ παραμένουν ζωντανές και κατευθύνουν τη Ford καθώς διανύουμε το επόμενο κύμα τεχνολογικών καινοτομιών.

 

Κοιτάζοντας προς το μέλλον

Η Ford δε δείχνει σημάδια κάμψης, με διάφορα συναρπαστικά αυτοκίνητα να αναμένονται. Μένοντας πιστή στις ρίζες της, η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να διαθέτει τα μοντέλα που οι πελάτες της έχουν αγαπήσει εδώ και χρόνια, προσφέροντας βελτιώσεις σε κάθε γενιά. 

Καθιστώντας σαφή την προσήλωση της μάρκας στο μάλλον, το επερχόμενο Mustang Mach-E συνδυάζει την ισχύ ενός Mustang με τα περιβαλλοντικά οφέλη ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η Ford υπόσχεται όλη την ευχαρίστηση ενός παραδοσιακού Mustang, με το πρόσθετο όφελος των μηδενικών ρύπων. 

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν της Ford, είναι ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο της οδήγησης και να καινοτομεί συνεχώς, διατηρώντας τις αξίες που την έκαναν τόσο επιτυχημένη.