Το Volkswagen Group και η Ελλάδα θα μετατρέψουν την Αστυπάλαια σε νησί-πρότυπο κινητικότητας με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα

Η Ελλάδα και το Volkswagen Group ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού συστήματος μετακινήσεων στην Αστυπάλαια. Για το σκοπό αυτό, το υπάρχον δίκτυο μεταφορών του νησιού θα αντικατασταθεί από ηλεκτροκίνητα οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα μετατραπεί σε ένα νησί-πρότυπο για τη μετακίνηση μηδενικού κλιματικού αποτυπώματος. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στην Αθήνα και το Βόλφσμπρουκ από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον Dr. Herbert Diess, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Volkswagen Group. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ο διαμοιρασμός και η κοινή χρήση οχημάτων, θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική. Το αρχικό έργο θα διαρκέσει έξι χρόνια.

Ο Dr. Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος του VW Group, δήλωσε: «Η πολιτική σκηνή, ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία μοιράζονται την ευθύνη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματικά ουδέτερη μετακίνηση για όλους. Με το Project Astypalea θα εξερευνήσουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί ήδη σήμερα. Η ηλεκτρική κίνηση και η έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα και σε ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δε μπορούν να επιτύχουν μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δε μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Volkswagen Group. Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να καταστήσει το στόλο των οχημάτων του και την εταιρεία κλιματικά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, σε συνεργασία μαζί μας, ένα Ευρωπαϊκό έθνος σε πλήρη μετασχηματισμό.»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μία υπέροχη μέρα για την Αστυπάλαια, την Περιφέρεια Δωδεκανήσου, το Αιγαίο Πέλαγος και όλη την Ελλάδα. Σήμερα ξεκινάμε το πρώτο πρόγραμμα Smart Green Island στη χώρα μας, το οποίο σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή για το μέλλον μας. Οι ηλεκτρικές μεταφορές και ένα ολιστικό, πράσινο και αειφόρο σχέδιο δράσης θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα δημόσιων μεταφορών, μετατρέπουμε φουτουριστικές ιδέες σε πραγματικότητα. Σήμερα, η Ελλάδα δείχνει ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρωτοποριακές, καινοτόμες και εμβληματικές επενδύσεις που προχωρούν την κοινωνία σε ένα άλλο επίπεδο διασύνδεσης, έξυπνης βιωσιμότητας και έμφυτης χρηστικότητας.»

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα νέο, υπερσύγχρονο σύστημα μεταφορών που περιλαμβάνει ψηφιακές υπηρεσίες κινητικότητας, όπως διαμοιρασμό πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων για όλο το χρόνο, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του περιορισμένου υπάρχοντος τοπικού δικτύου λεωφορείων. Σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, ένα μέρος των παραδοσιακών επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων θα μεταμορφωθεί σε υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, προσφέροντας ηλεκτρικά scooters από το μέλος του Group SEAT, καθώς και ηλεκτρικά ποδήλατα, πέρα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συνολικά, γύρω στα 1000 ηλεκτρικά οχήματα θα αντικαταστήσουν περίπου 1500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Volkswagen ξεκίνησε μόλις την κυκλοφορία της σειράς ηλεκτρικών μοντέλων ID στην αγορά, με το μικρό ID.3 και το SUV ID.4 να πρόκειται να πλαισιωθούν από διάφορα άλλα μοντέλα μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα επαγγελματικά οχήματα των τοπικών επιχειρήσεων, όπως και αυτά των υπηρεσιών του νησιού – πχ περιπολικά, οχήματα επείγουσας μεταφοράς και οχήματα του δημόσιου τομέα – θα είναι επίσης ηλεκτρικά. Η Volkswagen θα εγκαταστήσει επίσης φορτιστές Elli σε όλο το νησί, παρέχοντας πλήρεις υποδομές που θα προσφέρουν περίπου 230 ιδιωτικά και αρκετά δημόσια σημεία φόρτισης.

Το έργο έχει την έντονη υποστήριξη του Ανεξάρτητου Συμβουλίου Βιωσιμότητας της Volkswagen, αφού λειτουργεί σαν ένα προσχέδιο της στρατηγικής της εταιρείας για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η Margo T. Oge, μέλος του Συμβουλίου Αειφορίας και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Μεταφορών και Ποιότητας Αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Η ηλεκτρική κινητικότητα, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλλει στη μείωση των χειρότερων επιπτώσεών της. Υπάρχει ένα ρητό του Αριστοτέλη που λέει ότι κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών στιγμών πρέπει να επικεντρωθούμε στο να δούμε το φως. Το Project Astypalea είναι ένα φως στο σκοτάδι και θα βοηθήσει στην ανάδειξη του μέλλοντος της καθαρής κινητικότητας».

Η Αστυπάλαια βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και η έκτασή της είναι περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει πληθυσμό περίπου 1300 κατοίκων, ενώ δέχεται περίπου 72.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Οι υπηρεσίες συγκοινωνιών είναι αρκετά περιορισμένες, με μόλις δύο λεωφορεία που λειτουργούν σε μία μικρή περιοχή του νησιού. Προς το παρόν, οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται σχεδόν ολοκληρωτικά από ορυκτά καύσιμα. Το νησί φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρος για τον αειφόρο τουρισμό μέσα στα επόμενα χρόνια, βασιζόμενο στη βιώσιμη κινητικότητα. Η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή τη μετάβαση στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Το Volkswagen Group έχει δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, έχοντας στόχο να καταστεί κλιματικά ουδέτερο ως το 2050 μέσω της στρατηγικής αειφορίας goTOzero που έχει εκπονήσει. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία για ηλεκτρική κίνηση: ο όμιλος πρόκειται να επενδύσει περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτρική κινητικότητα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λανσάροντας περίπου 75 νέα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2029. Το μικρό ID.3, οι πωλήσεις του οποίου ξεκίνησαν πρόσφατα, είναι το πρώτο από αυτά. Το έργο στην Αστυπάλαια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής goTOzero και χρησιμεύει σαν προσχέδιο για την ολική απαλλαγή των μετακινήσεων από τον άνθρακα. Κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Volkswagen, αρκετές μάρκες συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα – ανάμεσα τους οι Volkswagen, SEAT, Volkswagen Commercial Vehicles, καθώς και ο πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών Elli και η UMI Urban Mobility International με τη μάρκα We Share.