Η Hyundai «δε συνομιλεί» με την Apple για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου αυτόνομης οδήγησης

Η μετοχή του Κορεάτη κατασκευαστή σημείωσε πτώση αφού προχώρησε στη διάψευση των φημών ότι ετοιμάζει ένα αυτοκίνητο για λογαριασμό του τεχνολογικού γίγαντα

Μία πιθανή συνεργασία-ορόσημο ανάμεσα στην Apple και στο Hyundai Motor Group φαίνεται ότι είναι πλέον εκτός συζήτησης, ύστερα από τις δηλώσεις του κατασκευαστή ότι έχουν τερματιστεί οι συνομιλίες με τον τεχνολογικό γίγαντα.

Οι μετοχές του group Hyundai εκτοξεύτηκαν κατά 20% στις αρχές του Ιανουαρίου, όταν προέκυψε ότι οι δύο εταιρείες εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν μαζί ένα ηλεκτρικό όχημα αυτόνομης οδήγησης, με το όνομα της Kia να πιθανολογείται ότι θα αποτελούσε τον πιθανό συνέταιρο για το πολυαναμενόμενο αυτοκίνητο της Apple. Ωστόσο, η Hyundai έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι συνομιλούσε με «διάφορες εταιρείες».

Αργότερα, κατά την ενημέρωση των επενδυτών της, η Hyundai ξεκαθάρισε την κατάσταση: «Λαμβάνουμε προτάσεις συνεργασίας για την κοινή ανάπτυξη αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων από διάφορες εταιρείες, αλλά βρισκόμαστε σε αρκετά πρώιμο στάδιο και δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια απόφαση. Δεν είμαστε σε συνομιλίες με την Apple για την ανάπτυξη οχημάτων αυτόνομης οδήγησης.»Οι μετοχές της Hyundai σημείωσαν πτώση 6,2% μετά την ανακοίνωση, μειώνοντας την αξία της εταιρείας κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές της Kia – το όνομα της οποίας είχε αναφερθεί στα σχετικά ρεπορτάζ – επηρεάστηκαν δραματικά, πέφτοντας κατά 15% (5,5 δισεκατομμύρια).

Ο Κορεάτης κατασκευαστής είχε επιβεβαιώσει στο παρελθόν τις αναφορές ότι συνομιλούσε με την Apple για την κοινή εξέλιξη ενός οχήματος χωρίς οδηγό μέχρι το 2027, λίγο αργότερα από τις δημόσιες δηλώσεις της Apple, οι οποίες επαναλάμβαναν την πρόθεση της εταιρείας να λανσάρει ένα τέτοιο μοντέλο.

Με το group Hyundai να έχει βγει πλέον από το κάδρο, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον κατασκευαστή πρόκειται να στραφεί η Apple για συνεργασία. Το αυτοκίνητο της Apple πιθανολογείται ότι θα κάνει χρήση της τεχνολογίας μπαταριών monocell που κατέχει η εταιρεία, οι οποίες λέγεται ότι προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις συμβατικές μονάδες. Ωστόσο πιστεύεται ότι η Apple δεν έχει αναπτύξει τη δική της πλατφόρμα για το όχημα.