11 cool τεχνολογικά χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε σε αυτοκίνητα

 

Κάθε χρόνο, τα αυτοκίνητα αποκτούν ολοένα και πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, με τις νέες επιλογές να προκαλούν αρκετό ενθουσιασμό. Παρακάτω θα δούμε μερικές συναρπαστικές τεχνολογικές ευκολίες που μπορείτε να συναντήσετε στα νεότερα μοντέλα της αγοράς. 

Συνδεσιμότητα Smartphone

Η συνδεσιμότητα smartphone περιλαμβάνεται στα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η ασύρματη συνδεσιμότητα έχει μόλις αρχίσει να γίνεται ευρύτερα διαθέσιμη, πράγμα που βάζει τέλος στα μπερδεμένα καλώδια. Οι εφαρμογές που συνδέονται ασύρματα απαιτούν Bluetooth, ή και σύνδεση δεδομένων προκειμένου να λειτουργήσουν. Στη σημερινή τους μορφή, μερικοί κατασκευαστές ενδέχεται να επιλέξουν να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα σε κάποιες εκδόσεις των μοντέλων τους, αλλά όχι σε όλες.

Μερικά νέα μοντέλα που προσφέρουν ασύρματη συνδεσιμότητα με Apple CarPlay ή/και Android Auto είναι τα BMW X3, Kia K5, Audi Q3 και Mini Cooper. 

Αυτόνομο Παρκάρισμα

Ίσως να έχετε ακούσει για τον αυτόματο πιλότο της Tesla. Με λίγα χρήματα παραπάνω, θα μπορούσατε να αποκτήσετε την ελευθερία να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας χωρίς να βρίσκεστε εντός του. Όμως δεν είναι μόνο η Tesla που προσφέρει την ευελιξία του αυτόνομου παρκαρίσματος. Η Hyundai αποκάλυψε το σύστημα Smart Park της στο Sonata του 2020, ενώ στη συνέχεια το κατέστησε διαθέσιμο και σε άλλα μοντέλα της.

Χάρη σε αυτό το σύστημα, μπορείτε να βγείτε από το αυτοκίνητο σας και στη συνέχεια να παρκάρετε με το πάτημα ενός κουμπιού, ή με μια εντολή μέσω του smartphone σας. Θα συναντήσετε τεχνολογίες αυτόνομου παρκαρίσματος σε μοντέλα όπως Tesla Model 3, Mercedes S Class, Audi A8 και BMW 5. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν υποβοήθηση παρκαρίσματος και σε λιγότερο πολυτελή μοντέλα, όπως τα VW Golf, Ford Fiesta και Peugeot 3008.

Υπενθύμιση πίσω καθίσματος

Πρόκειται για ένα χρήσιμο τεχνολογικό χαρακτηριστικό που προσέχει τόσο εσάς, όσο και οποιοδήποτε άτομο βρίσκεται στο πίσω κάθισμα, θυμίζοντας σας ότι βρίσκεται εκεί κάθε φορά που βγαίνετε από το αυτοκίνητο. Έχοντας κάνει την εμφάνιση του σε μοντέλα της Toyota και της Nissan από το 2020, τη σκυτάλη πήραν εταιρείες όπως η Ford και η Honda, ξεκινώντας να προσφέρουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ασφάλειας στο βασικό εξοπλισμό όλων των μοντέλων τους.

Κλείδωμα μέσω τηλεφώνου

Χάρη σε αυτή τη λειτουργία μπορείτε να αφήσετε το κλειδί σπίτι σας, αφού το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να κάνει οτιδήποτε χρειαστείτε. Το αυτοκίνητο συνδέεται με τη συσκευή σας μέσω μίας εφαρμογής και του αριθμού ταυτοποίησης οχήματος (VIN), οπότε μπορείτε να ξεκλειδώσετε και να βάλετε μπρος κανονικά, χρησιμοποιώντας το smartphone σας. Η Tesla ήταν η πρώτη εταιρία που παρουσίασε αυτή την τεχνολογία, με τις Ford και Lincoln να μη μένουν πίσω για πολύ. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι κατασκευαστές. 

Μεγάλες οθόνες infotainment

Οι οθόνες πληροφόρησης και ψυχαγωγίας των νέων αυτοκινήτων έχουν την τάση να γίνονται όχι μόνο μεγαλύτερες, αλλά και μακρύτερες. Η τεράστια οθόνη 17 ιντσών στο Tesla Model X του 2018 περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις, τις λειτουργίες του κλιματισμού, καθώς και τα συστήματα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου. Από το 2020, τα μοντέλα της Tesla διαθέτουν πανοραμική οθόνη, καθιστώντας ευκολότερη την παρακολούθηση της αγαπημένης σας εκπομπής καθώς φορτίζετε.

Φωνητικές εντολές

Οι νέες τεχνολογίες σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας για να ελέγξετε λειτουργίες όπως ο κλιματισμός, οι τηλεφωνικές κλήσεις και η πλοήγηση. Ο χειρισμός μέσω οθόνης είναι ικανός να σας αποσπάσει την προσοχή από το δρόμο, επομένως η χρήση φωνητικών εντολών αποτελεί μια πολύ καλή προσθήκη στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου οχήματος. Μπορείτε να ζητήσετε από το όχημα σας να ανεβάσει τη θερμοκρασία του καλοριφέρ, να σας καθοδηγήσει στο κοντινότερο καφέ, να ενεργοποιήσει το θερμαινόμενο τιμόνι, ή να πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική κλήση μέσω φωνητικών εντολών.

Τα αυτοκίνητα της Mercedes χρησιμοποιούν φωνητικές εντολές μέσω του συστήματος Mercedes-Benz User Experience (MBUX) σε μοντέλα όπως η GLC του 2020. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε το Tesla Model 3 του 2018-2021, ή  τη BMW X7 του 2020, όπου θα συναντήσετε επίσης τη δυνατότητα χειρισμού μέσω φωνητικών εντολών.

Οπίσθια κάμερα

Το οπτικό πεδίο του καθρέφτη σας μπορεί εύκολα να μπλοκαριστεί από κάποιο φορτίο που μεταφέρετε, από ένα τροχόσπιτο, ή ακόμα και από τα πίσω προσκέφαλα, πράγμα που εξηγεί γιατί κάποιοι κατασκευαστές έχουν επιλέξει να προσφέρουν μία κάμερα. Ένα κουμπί στον κεντρικό καθρέφτη ενεργοποιεί την εικόνα από την κάμερα στο πίσω μέρος του οχήματος, προσφέροντας μία πιο ευρεία και ευκρινή εικόνα του δρόμου. Αν έχετε λοιπόν γεμίσει το χώρο αποσκευών σας μέχρι την οροφή για μία απόδραση του σαββατοκύριακου, θα μπορείτε ακόμα να δείτε τι συμβαίνει πίσω σας. Η τεχνολογία αυτή ήταν ήδη διαθέσιμη στο  Range Rover Evoque του 2020 και στο Toyota RAV4 Limited, ανάμεσα σε διάφορα άλλα οχήματα.

Βοηθήματα ρυμούλκησης

Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες, η ρυμούλκηση γίνεται ευκολότερη από ποτέ. Ξέρατε ότι θα μπορούσατε να παρακολουθείτε τα τυφλά σημεία ηλεκτρονικά, χάρη σε κάμερες, ή αισθητήρες που ελέγχουν το χώρο γύρω σας, καθώς ρυμουλκείτε κάποιο τρέιλερ, ή μια βάρκα; Με αυτό τον τρόπο αποκτάτε τη δυνατότητα να κάνετε όλους τους απαραίτητους ελέγχους καθώς ρυμουλκείτε.

Εξατομίκευση πίνακα οργάνων

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων – δηλαδή η οθόνη ενδείξεων πίσω από το τιμόνι σας – έχει αρχίσει να αποκτά τη δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες σας. Θα έχετε δει ασφαλώς αρκετά αυτοκίνητα όπου η οθόνη περιλαμβάνει τα κλασσικά, αναλογικού στυλ όργανα, όπως ταχύμετρο, στροφόμετρο, μετρητή χιλιομέτρων και ένδειξη στάθμης καυσίμου. Ωστόσο όλο και περισσότερα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν πρόσθετες ενδείξεις, όπως οδηγικά βοηθήματα, ψηφιακό ταχύμετρο, μετρητή κατανάλωσης και αυτονομίας για το ταξίδι σας, δείκτη χρήσης μπαταρίας για ηλεκτροκίνητα οχήματα και πολλά άλλα. Πέρα από το ότι μπορείτε πλέον να δείτε όλες αυτές τις πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα και να επιλέξετε ποιες από αυτές θέλετε να βλέπετε, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται. Τα περισσότερα μοντέλα της γκάμας της  Mercedes-Benz του 2020 (όπως το A220 sedan) διαθέτουν αυτή τη λειτουργία, όπως και το Volvo XC90 SUV του 2019-2020.

Wi-Fi Hotspot

Η ύπαρξη Wi-Fi hotspot μέσα στο αυτοκίνητο αποτελούσε νέα τεχνολογία πριν από μερικά χρόνια, με συνδρομητικές υπηρεσίες να παρέχουν συνδεσιμότητα Wi-Fi στους επιβάτες του οχήματος για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία αποκτάτε πρόσβαση σε υπηρεσίες streaming, χάρτες, ή ακόμα και σε εφαρμογές που σας επιτρέπουν να αναζητήσετε τα καλύτερα εστιατόρια στην περιοχή. Σίγουρα πρόκειται για κάτι που θα εκτιμήσει η παρέα σας στη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Πλέον είναι αρκετοί – αν όχι οι περισσότεροι κατασκευαστές – που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, με την Audi να έχει πρωτοπορήσει από το 2014.

Θύρες ταχείας φόρτισης USB-C

Οι USB-C αποτελούν τις θύρες μικρότερου μεγέθους και νεότερης τεχνολογίας για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ή άλλων συσκευών και επιτρέπουν γρηγορότερη φόρτιση, ενώ αποτελούν το στάνταρ για τα περισσότερα σύγχρονα smartphones. Αν και αρκετά αυτοκίνητα εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο απλές θύρες USB (USB-A), υπάρχουν μερικά μοντέλα που προσφέρουν και τις δύο, πχ μία one USB-A και μία USB-C. Ωστόσο, κάποιες μάρκες αποφασίζουν να πρωτοπορήσουν προσφέροντας αποκλειστικά θύρες USB-C, οπότε η επιλογή ενός αυτοκινήτου με βάση τις θύρες που χρειάζεστε για τις συσκευές σας δεν ακούγεται παράλογη.

Η Mercedes-Benz προσφέρει αποκλειστικά USB-C στα μοντέλα του 2021. Αντίθετα, στο Kia Sportage συναντούμε μία θύρα USB-A εμπρός, η οποία συμπληρώνεται ωστόσο και από έναν χώρο ασύρματης φόρτισης.