Αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν την ελπίδα ότι η Γερμανία θα πειστεί να υποχωρήσει, εφόσον λάβει διαβεβαιώσεις ότι η επιτροπή θα προτείνει να εξαιρεθούν τα συνθετικά καύσιμα μηδενικού κλιματικού αποτυπώματος.
Στα πλαίσια των αυστηρότερων κανονισμών εκπομπών ρύπου για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, η BMW σχεδιάζει να προσφέρει στους αγοραστές διαφορετικές τεχνολογίες, όπως αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα BMW iX5 Hydrogen σε ένα πρατήριο υδρογόνου στο Βερολίνο, στις 11 Ιανουαρίου του 2023.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει ώστε να διασώσει ένα σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θα απαγόρευε τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035, έπειτα από τις απειλές της Γερμανίας και της Ιταλίας να μπλοκάρουν τη συμφωνία.
Αποβλέποντας σε έναν πιθανό συμβιβασμό, η Γερμανία ζητά διαβεβαιώσεις ότι θα προβλεφθεί κάποια εξαίρεση για τα συνθετικά καύσιμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Βόλκερ Βίσινγκ συναντήθηκε με τον Φρανς Τίτερμανς, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ώστε να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση στα πλαίσια ενός καταιγισμού από συζητήσεις, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων.
Η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών προκάλεσε αναστάτωση σε μία συνάντηση που προβλεπόταν ότι θα είχε τυπικό χαρακτήρα.
Οι προετοιμασίες για την ψηφοφορία αναβλήθηκαν εξαιτίας της γερμανικής απειλής για αποχή, ενώ η Ιταλία δήλωσε την πρόθεση της να απορρίψει τους κανονισμούς σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα που είχαν συμφωνηθεί την περασμένη χρονιά. Χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ο κανονισμός δε μπορεί να αποκτήσει νομική ισχύ.
Οι αντιρρήσεις που εκφράζει η Γερμανία σε αυτό το στάδιο, ενώ είχε εκφράσει τη συμφωνία της με τις θέσεις του συμβουλίου τον Ιούνιο, έχουν προκαλέσει εκτεταμένη δυσαρέσκεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γερμανία συμμετείχε σε μία τελική συμφωνία με τη Ευρωβουλή τον Οκτώβριο, με την υπαναχώρηση της έπειτα από το τριμερές σύμφωνο να θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη.
Ενώ η αντίθεση της Ιταλίας θεωρείται σταθερή και επίμονη, αξιωματούχοι της ΕΕ έλπιζαν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να μεταπειστεί και να υποχωρήσει, εφόσον λάβει διαβεβαιώσεις ότι η επιτροπή θα προτείνει την εξαίρεση των συνθετικών καυσίμων μηδενικού κλιματικού αποτυπώματος πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του 2026.
Ο τεχνικός χαρακτήρας του ζητήματος των εναλλακτικών καυσίμων έχει τη συνέπεια ότι το εκτελεστικό τμήμα του μπλοκ δε θα είναι σε θέση να καταθέσει μία αντιπρόταση μέσα στην εβδομάδα, αν και θα μπορούσε να εκφράσει τη διμερή υποστήριξη του στην ιδέα.
Σκεπτικισμός για τα συνθετικά καύσιμα
Παρά την υποστήριξη τους από τη Γερμανία, τα συνθετικά καύσιμα αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό ως προς το κατά πόσο θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων, αφού στην παρούσα φάση είναι λιγοστά και αρκετά ακριβότερα σε σχέση με τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Μία από τους ομόλογους του Βίσινγκ στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο εμφανίστηκε πρόθυμη να υποχωρήσει σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Πιστεύω ότι η Γερμανία θα έπρεπε να συμπεριφέρεται με φερεγγυότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε στο ARD radio. «Πρέπει να βρεθεί μία λύση, για την αναζήτηση της οποίας διαθέτουμε ακόμα αρκετό χρόνο. Έπειτα, πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2035.»
Η παραπάνω διάσταση απόψεων αποτελεί μία ένδειξη της εγγενούς πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει την τρικομματική κυβερνητική συνεργασία υπό τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Βίσινγκ αποτελεί μέλος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), το οποίο προασπίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και έχει διασταυρώσει τα ξίφη του με τους Πράσινους – ένα μικρότερο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση – σε μία σειρά από ζητήματα που περιλαμβάνουν την πολιτική μεταφορών.
Το FDP, το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται στις τοπικές εκλογές, δείχνει διατεθειμένο να υποστηρίξει την ελευθερία επιλογών σε ζητήματα τεχνολογίας, καθώς και να υποστηρίξει τη διατήρηση των γερμανικών θέσεων εργασίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί περίπου το 5% της οικονομίας της χώρας, απασχολώντας περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους. Ο τομέας περιλαμβάνει πληθώρα εξειδικευμένων κατασκευαστών εξαρτημάτων, οι οποίοι αναπτύχθηκαν σε ένα διάστημα που ξεπερνά τα 100 χρόνια, παρέχοντας συστήματα μετάδοσης, εξατμίσεις και άλλα εξαρτήματα για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε κατασκευαστές όπως ο όμιλος Volkswagen, η BMW και η Mercedes-Benz. Πολλά από τα παραπάνω εξαρτήματα απουσιάζουν στα ηλεκτρικά οχήματα.
«Πόλεμος ενάντια στο αυτοκίνητο»
Σε μία ένδειξη της ανησυχίας που συνοδεύει τη μετάβαση σε αυτοκίνητα που κινούνται με μπαταρίες, η Ford ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει τη μείωση 3.800 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, με τους εργαζόμενους της στη Γερμανία και την Αγγλία να πλήττονται ιδιαίτερα.
«Όποιος βλέπει σοβαρά την κινητικότητα μηδενικού κλιματικού αποτυπώματος, θα πρέπει να κρατά όλες τις τεχνολογικές επιλογές ανοιχτές και να τις αξιοποιεί», δήλωσε ο Βίσινγκ σε συνέντευξη στο ARD. «Δεν κατανοώ αυτό τον πόλεμο ενάντια στο αυτοκίνητο και το λόγο που κάποιοι θέλουν να απαγορεύσουν ορισμένες τεχνολογίες.»
Αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός πλήρως ηλεκτρικού μέλλοντος, επενδύοντας σε πρωτόγνωρο βαθμό στα δίκτυα προμήθειας μπαταριών και στην ανάπτυξη νέων μοντέλων.
Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάποιες, όπως η Ford Motor, στοχεύουν στην πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μέσα σε λίγα χρόνια. Άλλες, όπως η BMW, μένουν πιστές στα σχέδια τους να προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά μία γκάμα διαφορετικών τεχνολογιών, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και κυψέλες υδρογόνου.