Οι νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων και η ασφάλεια που παρέχουνΟι νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων και η ασφάλεια που παρέχουν:

Τα περισσότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν στο βασικό τους εξοπλισμό αξεσουάρ που διευκολύνουν κατά πολύ την οδήγηση και αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα ασφάλειας. Πριν μερικά χρόνια θα ακουγόταν περίεργο αν λέγαμε ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα θα περιλαμβάνουν στο βασικό τους εξοπλισμό τον έλεγχο της πίεσης ελαστικών και την υποβοήθηση σε περίπτωση ολίσθησης του αυτοκίνητου(ESP). Καθώς η τεχνολογία συνεχώς θα βελτιώνεται θα προκύπτουν νέες τεχνολογίες στην διάθεση του οδηγού. Φυσικά οι τεχνολογίες αυτές έχουν ως στόχο την ικανοποίηση του οδηγού καθώς και την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας κατά την κύλιση του οχήματος. Σας παραθέτουμε αναλυτικά μερικές από τις νέες τεχνολογίες που ήδη έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και εφαρμόζονται στα νέα μοντέλα:

Αυτόματο παρκάρισμα:

Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που προσδίδει ιδιαίτερη άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις. Στην ουσία η διαδικασία παρκαρίσματος απλοποιείται σε τέτοιο βαθμό που το μόνο που χρειάζεται από τον οδηγό είναι η επιλογή ταχύτητας στο κιβώτιο ταχυτήτων. Το αυτοκίνητο αναγνωρίζει το διαθέσιμο χώρο παρκαρίσματος, μέσα από τους ειδικούς αισθητήρες που διαθέτει, και επιχειρεί το παρκάρισμα μόνο εφόσον διαπιστώσει ότι είναι εφικτό. Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή λανσαρίστηκε από την LEXUS το 2006.

Έλεγχος της πίεσης λάστιχων:

Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ απλή λειτουργία, η οποία μας απαλλάσσει από το άγχος και τις συνεχείς επισκέψεις στα πρατήρια βενζίνης ή στα συνεργεία. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Εφόσον προσθέσουμε αέρα στα ελαστικά, πατάμε το αντίστοιχο κουμπί το οποίο βρίσκετε στο χώρο οδήγησης και το αυτοκίνητο αποθηκεύει την πίεση και των 4 ελαστικών την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εφόσον κάποιο ελαστικό <χάσει> αέρα το αυτοκίνητο μας ενημερώνει αυτόματα για την απώλεια. Να σημειωθεί ότι η ένδειξη απενεργοποιείται μόνο εφόσον το ελαστικό φτάσει ξανά στα επιθυμητά επίπεδα πίεσης.

Φωνητικός έλεγχος:

Αν πριν από μερικά χρόνια σας λέγαμε ότι θα μπορείτε να ελέγχετε τις βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου μόνο με τη φωνή σας, σίγουρα θα σας ακουγόταν σχεδόν αδύνατο. Πλέον μία ευρεία γκάμα μοντέλων σας παρέχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Μπορείτε με τη φωνή σας να ελέγχετε από τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων μέχρι και τη λειτουργία των φώτων. Ταυτόχρονα σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα έχουν ενσωματωμένη τη λειτουργία ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο μέσω των ηχείων του αυτοκίνητου(Bluetooth). Το συγκεκριμένο αξεσουάρ είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ατυχημάτων από χρήση κινητού τηλεφώνου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο πρώτα στάδια χρήσης αυτών των λειτουργιών, καθώς απαιτείται μία περίοδο προσαρμογής για τον οδηγό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη καθημερινή χρήση, θα απολαύσετε ακόμη περισσότερο την οδήγηση και θα μειωθεί ο κίνδυνος να αποσπαστεί η προσοχή σας.

Έξυπνη λειτουργία οδήγησης:
Στην ουσία πρόκειται για μία άκρως βελτιωμένη εκδοχή του γνωστού σταθεροποιητή ταχύτητας(cruise control). Λειτουργεί με τη χρήση ραντάρ, το οποίο αναγνωρίζει τα προπορευόμενα οχήματα και προσαρμόζει τη ταχύτητα του αυτοκίνητου, έτσι ώστε να διατηρείται μία σταθερή απόσταση ασφαλείας. Αυτή η επιλογή είναι ασφαλέστερη από το κανονικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα αν το ραντάρ ανιχνεύσει ένα όχημα με αργή κίνηση μπροστά σας, θα επιβραδύνει ακαριαία και στη συνέχεια μόλις ο δρόμος είναι ελεύθερος θα επιταχύνει μέχρι να φτάσει στην αρχική ταχύτητα. Η λειτουργία αυτή περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό των περισσότερων πολυτελών αυτοκινήτων και προαιρετική στα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Έξυπνα φώτα:

Τα έξυπνα φώτα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα κανονικά όσο αφορά την οπτική ποιότητα, παρά μόνο στο γεγονός ότι στρίβουν στην ίδια πορεία που στρίβει το αυτοκίνητο. Πρόκειται για μία απλή λειτουργία που διευκολύνει την οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς οι νεκρές γωνίες που υπάρχουν την ώρα που στρίβει το αυτοκίνητο πλέον φωτίζονται. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αξεσουάρ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις μέρες μας και το εντοπίζουμε και στα μικρομεσαία αυτοκίνητα.

Έλεγχος "τυφλών" σημείων:
Από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με την οδήγηση τα <τυφλά> σημεία είναι εκείνα που μας δυσκολεύουν περισσότερο από το οτιδήποτε στη χρήση του αυτοκινήτου. Σκεφτείτε να υπάρχει μία λειτουργία που θα σας ειδοποιεί για την ύπαρξη ή μη οχήματος στην νεκρή γωνία του αυτοκίνητου σας. Αυτό σκέφτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και με τη χρήση ειδικών ραντάρ κατάφεραν να ειδοποιούν τον οδηγό και να του επιτρέπουν να οδηγεί με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια(blind assist). Η ειδοποίηση μπορεί να είναι ηχητική ή μέσω ένδειξης στο εσωτερικό του αυτοκίνητου. Το Blind Assist παρέχεται στα περισσότερα νέα μοντέλα είτε στο βασικό είτε στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Ειδοποίηση αλλαγής λωρίδας:

Παρατηρείται συχνά την ώρα που κινείστε στη λωρίδα σας στον αυτοκινητόδρομο κάτι να σας αποσπάσει τη προσοχή και να αλλάξετε λωρίδα χωρίς να το καταλάβετε. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας(line assist). H λειτουργία του είναι πολύ απλή, καθώς σας ενημερώνει είτε με ηχητικό τρόπο ή με ειδοποίηση στο εσωτερικό του αυτοκίνητο σε περίπτωση που το αυτοκίνητο ξεφύγει από τη λωρίδα κίνησης.

Ειδοποίηση μπροστινής σύγκρουσης:

Ίσως το κορυφαία από τα νέα αξεσουάρ που έχουν προστεθεί στα αυτοκίνητα και αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας για το οδηγό και τους συνεπιβάτες. Χρησιμοποιώντας κάμερες και ραντάρ, το αυτοκίνητο θα σας ειδοποιήσει αν πλησιάζετε το μπροστινό σας όχημα με υπερβολική ταχύτητα και οι πιθανότητες να συμβεί τρακάρισμα είναι πολύ υψηλές. Για την ειδοποίηση χρησιμοποιείται ηχητική υπενθύμιση, καθώς και δόνηση στο τιμόνι. Με την ειδοποίηση στο τιμόνι και τον ακουστικό ήχο, ο οδηγός είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει ασφαλής και θα αποφύγει σε μεγάλο βαθμό ένα δυσάρεστο συμβάν από απροσεξία.

Ειδοποίηση μπροστινής σύγκρουσης & αυτόματο φρενάρισμα:

Παρόμοια με το προαναφερθέν χαρακτηριστικό ασφάλειας, η νέα αυτή τεχνολογία πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Εάν ακόμα και μετά την ακουστική προειδοποίηση και τον κραδασμό του τιμονιού δεν σταματήσετε για οποιοδήποτε λόγο, το αυτοκίνητο θα φρενάρει αυτόματα για σας. Με λίγα λόγια το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν να είστε εσείς στο τιμόνι και σας προστατεύει από πιθανό τρακάρισμα.

Η εξέλιξη της τεχνολογία συμβάλει αρκετά τόσο στη διευκόλυνση της καθημερινής χρήσης του αυτοκινήτου όσο και στη αύξηση των επιπέδων ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκίνητων. Εμείς στην Auto Marin διαθέτουμε 1.200 επιλογές ελεγμένων μεταχειρισμένων αυτοκίνητων, με πληθώρα διαθέσιμων αξεσουάρ. Μπορείτε να βρείτε το νέο σας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με τα αξεσουάρ που εσείς επιθυμείτε. Φυσικά στις εγκαταστάσεις μας σας περιμένουν τεχνικοί με άριστες γνώσεις των νέων τεχνολογιών, οι οποίοι θα σας επεξηγήσουν ακριβώς τη λειτουργία του κάθε αξεσουάρ που διαθέτει το νέο σας αυτοκίνητο, Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το automarin.gr. Εκεί θα γνωρίσετε όλα τα διαθέσιμα μοντέλα, τα οποία συνοδεύονται από τους αναλυτικούς καταλόγους εξοπλισμού.