Ποια χρώματα διατηρούν το αυτοκίνητο σας δροσερό;Γνωρίζατε ότι το εξωτερικό χρώμα του οχήματός σας προσφέρει πολλά περισσότερο από ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα;

Ανάλογα με το χρώμα και το είδος, η βαφή που εφαρμόζεται στο εξωτερικό του οχήματος μπορεί είτε να αντανακλά είτε να απορροφά το φώς του ήλιου όταν είναι παρκαρισμένο σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικο της καμπίνας, ειδικά σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα! Σε κανέναν δεν αρέσει να μπαίνει στο αυτοκίνητό του και να καίγεται η πλάτη, τα χέρια ή τα πόδια του!

Συνήθως, όσο πιο σκούρο είναι το εξωτερικό χρώμα, τόσο περισσότερη θερμότητα και ενέργεια απορροφάται από το φως του ήλιου, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα.

Η περιεκτικότητα της βαφής σε κόκκους μετάλλου μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ενός λευκού και ενός μαύρου αυτοκινήτου που αφήνονται στον ήλιο μπορεί να είναι έως και 5-6 βαθμούς, μετά από μόλις μία ώρα.

Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας είναι σκούρου χρώματος, το σύστημα κλιματισμού θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να δροσίσει το εσωτερικό του, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές καυσαερίων.

Και ενώ μία μέση αύξηση κατανάλωσης καυσίμου κατά 2% ανά αυτοκίνητο δεν ακούγεται μεγάλη, αν πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό όλων των σκουρόχρωμων οχημάτων στο δρόμο, θα ισοδυναμούσε με εκατομμύρια λίτρα καυσίμου και τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα μπορούσαν να μειώνονται κάθε χρόνο.

Το εσωτερικό χρώμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη θερμότητα που συγκρατείται μέσα στο όχημά σας.
Πώς επηρεάζει το χρώμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μου την απορρόφηση θερμότητας;


Τα ταμπλό, τα δερμάτινα καθίσματα και τα διακοσμητικά καλύμματα με σκούρο χρώμα απορροφούν περισσότερη θερμότητα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κρυώσουν όταν το όχημα κινείται. Επίσης τα δερμάτινα καθίσματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποβάλλουν τη θερμότητα από τα αντίστοιχα υφασμάτινα καθίσματα.
Έτσι χρησιμοποιώντας καλύμματα προστατεύετε τα καθίσματά σας από τη φθορά που προκαλεί ο ήλιος και βοηθάτε στο να παραμένουν δροσερά.


Πώς να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας δροσερό

Ψάχνετε μερικούς απλούς τρόπους για να διατηρήσετε το όχημα σας δροσερό;

Η στάθμευση του αυτοκινήτου σας στη σκιά είναι μια προφανής λύση, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα δυνατή.

Χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα ηλιοπροστασίας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, όχι μόνο διατηρείται η θερμοκρασία της καμπίνας χαμηλά αλλά προστατεύονται και οι πλαστικές και δερμάτινες επιφάνειες από τον αποχρωματισμό και τα σκασίματα.

Ο χρωματισμός των παραθύρων μπορεί επίσης να αποτρέψει τις επιβλαβείς ακτίνες UV να φθείρουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου και να μειώσει τη θερμοκρασία στην καμπίνα.

Έχοντας τα παράθυρά σας ελαφρώς ανοιχτά, θα βοηθήσετε το ζεστό αέρα να διαφύγει όταν αφήνετε το αυτοκίνητό σας σταθμευμένο - αλλά βεβαιωθείτε ότι το άνοιγμα είναι μόνο ένα με δύο εκατοστά.

Μια πετσέτα ή κουβέρτα πάνω από τιμόνι και το λεβιέ ταχυτήτων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μεγάλη θερμότητα και τη φθορά από την UV ακτινοβολία σε αυτά τα εξαρτήματα, κάνοντας την οδήγηση πιο άνετη και ασφαλή, εμποδίζοντας τα εγκαύματα στα χέρια σας!

Εάν σκέφτεστε την αγορά ενός νέου μεταχειρισμένου οχήματος, έχετε υπόψιν σας ότι η εξωτερική βαφή ανοιχτού χρώματος, θα βοηθήσει να έχετε χαμηλότερες θερμοκρασίες στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης, σκεφτείτε τα αυτοκίνητα με ένα ανοιχτόχρωμο εσωτερικό. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη θερμοκρασία της καμπίνας χαμηλά, και ακολουθώντας και τις παραπάνω συμβουλές, θα κρατήσετε το αυτοκίνητό σας όσο το δυνατόν πιο δροσερό το καλοκαίρι.

Εμείς στην Auto Marin προσφέρουμε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 1200 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε ποικίλους χρωματισμούς για όλα τα γούστα. Επισκεφθείτε το automarin.gr και ανακαλύψτε το επόμενο σας αυτοκίνητο, στο χρωματισμό που επιθυμείτε συνοδευόμενο από μια πληθώρα υπηρεσιών, πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία της Auto Marin. Και για όλους εσάς που θέλετε να ανανεώσετε τη βαφή του αυτοκινήτου σας ή ακόμη να την αλλάξετε, επισκεφθείτε το υπερσύγχρονο Φανοβαφείο μας. Εκεί σας περιμένει το έμπειρο προσωπικό μας, προκειμένου να σας ενημερώσει για τις προσφορές μας, καθώς και να σας δώσει έξυπνα tips για τοπικές επιδιορθώσεις.