Αυτόματο ή χειροκίνητο, ποιες είναι οι διαφορές;Αυτόματο ή χειροκίνητο, ποιες είναι οι διαφορές;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κιβωτίου ταχυτήτων στον κόσμο: Αυτόματο και χειροκίνητο. Και οι δύο μεταφέρουν την ενέργεια από τον κινητήρα στους τροχούς.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ένα μεταλλικό δοχείο γεμάτο με λάδι, όπου περιέχονται γρανάζια, άξονες και άλλα εξαρτήματα.

Θεωρητικά, η λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων είναι απλή. Η ροπή από τη μηχανή εισέρχεται στο κιβώτιο ταχυτήτων μέσω του άξονα εισόδου, περνάει από τα γρανάζια και βγαίνει από τον άξονα εξόδου. Το πώς φτάνει στους τροχούς όμως εξαρτάται από το αν το αυτοκίνητό σας είναι προσθιοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο.


Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι το αυτόματο και το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Παρακάτω σας τους εξηγούμε αναλυτικά για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε σωστά το επόμενο σας αυτοκίνητο.
Χειροκίνητο

Σε ένα αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ο οδηγός χρησιμοποιεί το λεβιέ για να αλλάζει ταχύτητες. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ο λεβιές αλλαγής ταχυτήτων είναι σχεδόν πάντα τοποθετημένος κάθετα στην κεντρική κονσόλα και συνδέεται με το κιβώτιο ταχυτήτων.

Για να αλλάξετε ταχύτητες, πρέπει να απελευθερωθεί ένας δίσκος συμπλέκτη μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων μέσω ενός τρίτου πεντάλ που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του φρένου. Αφήστε το συμπλέκτη, επιλέξτε την επιθυμητή ταχύτητα και ενεργοποιήστε ξανά το συμπλέκτη. Αν μετά από ακινησία, ενεργοποιείτε το συμπλέκτη πολύ αργά προκαλείται πρόωρη φθορά του δίσκου και η υπερβολική ταχύτητά του θα προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα.

Η εκμάθηση οδήγησης με χρήση του λεβιέ ταχυτήτων μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά είναι πολύ πιο απλή και προσφέρει μία ξεχωριστή οδηγική εμπειρία.
Χρησιμοποιώντας τον λεβιέ ταχυτήτων, αποκτάτε μια σύνδεση με το αυτοκίνητό σας, κάτι που έιναι δύσκολο να συμβεί με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Επιπλέον, οι οδηγοί που μπορούν να χειριστούν ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είναι σε θέση να οδηγήσουν σχεδόν οποιοδήποτε τύπο αυτοκινήτου, οπουδήποτε στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων και των χωρών όπου η ενοικίαση ενός αυτόματου είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη.

Τα χειροκίνητα κιβώτια τριών (3) ταχυτήτων ήταν διαδεδομένα στη δεκαετία του 1940, τη δεκαετία του 1950 και ακόμη και τη δεκαετία του 1960. Για παράδειγμα το αρχικό Ford Mustang κυκλοφόρησε με τρεις ταχύτητες. Τα τμήματα μηχανικών πρόσθεταν ταχύτητες καθώς εξελισσόταν η τεχνολογία και καθώς τα αυτοκίνητα γίνονταν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Στις επόμενες δεκαετίες καθιερώθηκαν τα χειροκίνητα τεσσάρων (4) ταχυτήτων, στη συνέχεια των πέντε (5) και στις μέρες μας των έξι (6). Ωστόσο, ορισμένα high-end σπορ αυτοκίνητα - όπως το Porsche 911 και το Chevrolet Corvette - προσφέρουν επτά (7) ταχύτητες.
Αυτόματο

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα κιβώτιο ταχυτήτων που αλλάζει ταχύτητες από μόνο του, θεωρούταν κάποτε πολυτέλεια και ήταν μια δαπανηρή επιλογή σε πολλά μοντέλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν περιηγηθείτε στις τοπικές αγγελίες, θα παρατηρήσετε σίγουρα ότι το αυτόματο κιβώτιο έχει γίνει τόσο συνηθισμένο όσο τα ηλεκτρικά παράθυρα και ο κλιματισμός.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων. Ένα παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο είναι συνδεδεμένο με τον κινητήρα μέσω ενός υδραυλικού μετατροπέα ροπής. Από την άλλη υπάρχει ό νέος τύπος αυτόματου σασμάν, ο γνωστός σε όλους <διπλός συμπλέκτης>, ο οποίος βασίζεται σε ένα ζεύγος συμπλεκτών. Και τα δύο μπορούν να αλλάξουν ταχύτητες χωρίς καμία παρέμβαση από τον οδηγό. Η διαδικασία γίνεται υδραυλικά ή ηλεκτρονικά παρακολουθώντας σημαντικές παραμέτρους όπως η θέση του πεντάλ γκαζιού, η ταχύτητα που κινείται το αυτοκίνητο και οι στροφές του κινητήρα. Σε πολλά αυτόματα αυτοκίνητα, τα γρανάζια μπορούν να επιλεγούν χειροκίνητα χρησιμοποιώντας είτε το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων είτε τα πετάλια που είναι τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι.

Το να έχετε μόνο δύο πεντάλ προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσει η μηχανή με αυτό το σχεδιασμό και γι’ αυτό ένα αυτόματο αυτοκίνητο τείνει να είναι ομαλότερο και πιο άνετο στην οδήγηση από ένα χειροκίνητο, ειδικά σε δρόμους με πολλή κίνηση όπου αναγκάζεστε να κινείστε σημειωτόν .
Ένα αυτόματο συνήθως απαιτεί λιγότερη άρα και πιο φθηνή συντήρηση από ένα χειροκίνητο αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Τέλος, ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με διπλό συμπλέκτη, αλλάζει ταχύτητες σε χιλιοστά του δευτερολέπτου για μεγαλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα.

Τα αυτόματα κιβώτια τεσσάρων ταχυτήτων ήταν ο κανόνας στη βιομηχανία των αυτοκινήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μόνο λίγα μοντέλα είναι αυτά που κυκλοφορούν ακόμα με μόλις τέσσερις ταχύτητες. Ωστόσο, σήμερα είναι συνηθισμένα και κιβώτια με έξι, επτά και οκτώ ταχύτητες. Η Honda χτίζει εννέα ταχύτητες. Οι Ford και η General Motors έχουν ακόμη ένα κοινό κιβώτιο ταχυτήτων 10 ταχυτήτων στην αγορά. Μεγαλύτερος αριθμός ταχυτήτων σημαίνει καλύτερη επιτάχυνση, πιο ήσυχη οδήγηση και βελτιωμένη οικονομία καυσίμου.

 
Ποιο κιβώτιο είναι κατάλληλο για μένα;

Ο τύπος κιβωτίου που θα πρέπει να έχει το επόμενο αυτοκίνητό σας εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες. Το είδος του οχήματος που ψάχνετε & το στυλ οδήγησής σας.

Εάν ο όρος "δυναμική οδήγησης" δεν είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο ξέγνοιαστος τρόπος που σας παρέχει το αυτόματο κιβώτιο να είναι ιδανικός για τις ανάγκες σας. Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας ενθουσιώδη οδηγό - και αν η καθημερινή σας οδήγηση δεν αποτελείται από το μοτίβο σταμάτημα - ξεκίνημα - ένα αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είναι πιο κατάλληλο για σας. Έχετε υπόψιν σας ότι πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν μόνο ένα σύστημα μετάδοσης συνεπώς θα πρέπει να επιλέξετε πριν αγοράσετε το αυτοκίνητο.
Εμείς στην Auto Marin διαθέτουμε 1.200 επιλογές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τόσο με χειροκίνητο όσο και με αυτόματο σασμάν. Στα καταστήματά μας σας περιμένουν έμπειροι συνεργάτες, οι οποίοι θα σας κατευθύνουν ανάλογα με τις ανάγκες σας στην καλύτερη για εσάς επιλογή. Φυσικά εγγυούμαστε για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων μας, και δίνουμε εγγύηση στο σασμάν, είτε είναι χειροκίνητο, είτε αυτόματο. Ανακαλύψτε τα αυτοκίνητά μας στο automarin.gr, και ελάτε από κοντά να κάνετε ένα test drive στο όχημα που σας ενδιαφέρει.