8 τρόποι να διατηρήσετε την αξία και την ποιότητα του αυτοκινήτου σαςΗ αγορά ενός αυτοκινήτου - καινούριου ή μεταχειρισμένου - είναι μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις για τον καταναλωτή. Και αυτό γιατί το αυτοκίνητο αποτελεί ένα εργαλείο μεταφοράς και η αγορά του είναι ιδιαίτερα ακριβή σε σχέση με τα υπόλοιπα καθημερινά αγαθά.
Επομένως, είναι λογικό να θέλουμε το αυτοκίνητό μας να προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία για πολύ καιρό.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να διασφαλίσετε την αξία και την ποιότητα του αυτοκινήτου σας μέσα στα χρόνια.
1.Καταπολεμήστε τα μικρά προβλήματα πριν γίνουν μεγάλα

Μήπως έχετε παρατηρήσει να σας μυρίζει κάτι καμένο ή να ακούγεται ένας επίμονος θόρυβος ενώ οδηγείτε;
Μήπως είναι η ιδέα σας ή το αυτοκίνητο κινείται συνεχώς προς τη μία πλευρά;

Σημάδια όπως αυτά μπορούν να υποδεικνύουν την αρχή ενός προβλήματος. Αν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στην αρχή του, η επισκευή θα είναι πολύ πιο εύκολη και φυσικά πιο οικονομική.

Αν όμως το παραμελήσετε, με τη πάροδο του χρόνου θα εξελιχθεί σε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα, όχι μόνο από την άποψη κόστους αλλά και για την δίκη σας ασφάλεια.

Η συνεχής ενασχόληση με τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου, σίγουρα θα σας αποζημιώσει μακροπρόθεσμα.
2.Λάδια

Τα λάδια είναι η ψυχή της μηχανής του αυτοκινήτου. Αν τα αλλάζετε τακτικά, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα συντήρησής του κατασκευαστή, αυξάνεται κατακόρυφη τη διάρκεια ζωής του κινητήρα και φυσικά την απόδοση του.

Αν αντίθετα τα αφήσετε να παλιώσουν ή να μένουν σε χαμηλά επίπεδα, τότε αυξάνεται η καταπόνηση του κινητήρα, γεγονός που προκαλεί βλάβες και μειώνει τη διάρκεια ζωής. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά όλα τα υγρά για να είστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητό σας λειτουργεί σωστά και ομαλά.

3.Διαβάστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή

Το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας είναι στην ουσία η εγκυκλοπαίδεια χρήσης του. Εκεί θα βρείτε αναλυτικά τη λειτουργία όλων των τμημάτων του αυτοκινήτου, καθώς και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης που προτείνει ο κατασκευαστής.
Είναι πολύ πιθανόν λειτουργίες που θα διαβάσετε στο εγχειρίδιο να μην φανταζόσασταν ότι υπάρχουν στο αυτοκίνητό σας.

Όσο καλύτερα γνωρίζεται τις λειτουργίες αυτές, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπίσετε μία πιθανή βλάβη στην αρχή της, πριν εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

4.Υγρά

Εκτός από τα λάδια της μηχανής που αναφέραμε πιο πάνω το αυτοκίνητο χρειάζεται και άλλα ακόμη υγρά για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του.
Αναφερόμαστε στο ψυκτικό υγρό, στο υγρό φρένων, στο υγρό κιβωτίου ταχυτήτων και φυσικά στο υγρό υδραυλικού τιμονιού.

Κάνεις δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει που βρίσκονται όλα αυτά τα υγρά και πως μπορεί να ελέγξει τη στάθμη τους.
Όμως το εγχειρίδιο του κατασκευαστή είναι ο καλύτερος συνεργάτης, καθώς σας υποδεικνύει πού βρίσκεται το καθένα, πώς μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα τους και φυσικά τι υγρά πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

5.Συμπεριφορά του οδηγού

Ναι, μπορεί να φροντίζετε το αυτοκίνητό σας, να τηρείτε το πρόγραμμα συντήρησης, να διατηρείτε τα λάστιχα τέλεια φουσκωμένα, να φροντίζετε για τα λάδια σας, αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να μην αποδώσουν αν η συμπεριφορά οδήγησης δεν είναι η κατάλληλη.

Φυσικά δεν εννοούμε να οδηγείτε σε χαμηλές ταχύτητες για να μην καταπονείται το αυτοκίνητο σας, αλλά να χρησιμοποιείτε έναν ομαλό τρόπο οδήγησης. Πολύ σημαντικό είναι η επιτάχυνση και το φρενάρισμα του αυτοκινήτου να μην γίνονται απότομα.

6.Προστασία από τον ήλιο

Η έντονη έκθεση στον ήλιο δεν είναι βλαβερή μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα αυτοκίνητα. Για αυτό ένας κλειστός χώρος στάθμευσης είναι ο ιδανικός για τη προστασία του αυτοκινήτου.

Και σίγουρα δεν μπορείτε να πάρετε το γκαράζ μαζί σας όταν φεύγετε από το σπίτι, μπορείτε όμως να προσέχετε το σημείο όπου παρκάρετε. Ελαχιστοποιώντας το χρόνο έκθεσης του αυτοκίνητου στον ήλιο, αυξάνεται η διάρκεια ζωής του χρώματος και φυσικά παραμένει η λάμψη του.

Και κάτι σχετικά με το παρκάρισμα κάτω από τα δέντρα. Ναι, μπορεί να προστατεύει από τον ήλιο, αλλά μην ξεχνάτε τις ακαθαρσίες των πτηνών και τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν πάνω στο αυτοκίνητό σας.

Εάν τελικά παρκάρετε κάτω από ένα δέντρο, ρίξτε απλά μια ματιά γύρω σας και δείτε τί έχει πέσει πάνω στα υπόλοιπα αυτοκίνητα ή ακόμα και τι έχει πέσει στο έδαφος. Και αν βρείτε κάτι από αυτά στο αυτοκίνητό σας, μην ξεχάσετε να το καθαρίσετε με την πρώτη ευκαιρία.

7. Κρατήστε το καθαρό

Κρατώντας το αυτοκίνητό σας καθαρό, δεν δείχνετε μόνο την αγάπη για τον “τετρά-τροχο” φίλο σας, αλλά φροντίζετε και για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής του.

Όσον αφορά το εξωτερικό τμήμα, πλένοντας το αυτοκίνητό σας τακτικά και κάνοντας περιστασιακά γυάλισμα και κέρωμα, θα διατηρείτε το χρώμα του αυτοκινήτου σας σαν καινούριο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Και ας μην ξεχνάμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου!
Καθαρίστε το τακτικά με μια ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε τη σκόνη και δώστε ιδιαίτερη βάση στο ταμπλό και στους διάφορους αποθηκευτικούς χώρους
8.Φίλτρο αέρα

Το φίλτρο αέρα εμποδίζει τα ξένα σώματα να εισέλθουν στον κινητήρα σας, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα καύσης και αξιοπιστία. Με τη πάροδο του χρόνου το φίλτρο γεμίζει σκουπίδια και χρήζει άμεσης αλλαγής.

Συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 20.000 χλμ. περίπου. Για την ακρίβεια καλύτερα να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, οπού εξηγείται αναλυτικά.

Εάν δεν προβείτε σε αντικατάσταση στα προτεινόμενα χιλιόμετρα από τον κατασκευαστή, τότε με τη χρήση μειώνετε συνεχώς η απόδοση του κινητήρα και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης βλαβών.


Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα είμαστε σίγουροι ότι θα προστατεύσετε με το καλύτερο τρόπο το αυτοκίνητο σας. Βεβαία η τακτική επίσκεψη στο συνεργείο βοηθάει ακόμη περισσότερο στη σωστή φροντίδα του αυτοκινήτου.
Εμείς στην Auto Marin διαθέτουμε 3 πιστοποιημένες μονάδες Service για όλες τις μάρκες και τύπους αυτοκινήτου. Διαθέτουμε τα απαραίτητα διαγνωστικά μηχανήματα καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Κάθε χρόνο εξυπηρετούμε 26.000 καταναλωτές στα συνεργεία μας και πραγματοποιούμε 15.000 ελέγχους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το automarin.gr