6 τρόποι για να μειώσετε το κόστος των καυσίμων σαςΤο να εξοικονομήσετε χρήματα στα καύσιμά σας είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση των καυσίμων του αυτοκινήτου σας κατά 30% μόνο φροντίζοντας το αυτοκίνητό σας και προσέχοντας τον τρόπο που οδηγείτε.

Παρακάτω θα δείτε μερικά tips για να εξοικονομήσετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ετησίως από το κόστος των καυσίμων, αλλά και να συμβάλλετε στη προστασία τους περιβάλλοντος μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων.


  1. 1. Οδηγήστε ομαλά

Εάν ξεκινάτε με μεγάλη επιτάχυνση , για παράδειγμα μετά από ένα φανάρι, τότε σίγουρα το όχημά σας θα χρησιμοποιήσει περισσότερα καύσιμα.

Το να επιταχύνετε σταδιακά μετά από μία στάση ή να περιμένετε όταν έχει κίνηση, σας βοηθά να οδηγείτε πιο ομαλά και πιο αποτελεσματικά.

Το να κρατάτε μικρή απόσταση από το μπροστινό σας αυτοκίνητο, σάς κάνει να επιβραδύνετε και να επιταχύνετε συνεχώς, καίγοντας περισσότερα καύσιμα.

Αντίθετα αν κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση μπορείτε να αξιολογήσετε καλύτερα την κατάσταση, και να χρησιμοποιείτε το φρένο πιο προοδευτικά.

Αλλάζοντας ταχύτητες σε χαμηλότερες στροφές (π.χ κάτω από τις 4.000στροφές) ο κινητήρας σας είναι πιο αποδοτικός, ενώ αν ο κινητήρας δουλεύει σε υψηλές στροφές, καθυστερώντας την αλλαγή της επόμενης ταχύτητας, τότε η κατανάλωση αυξάνεται ραγδαία.


  1. 2. Μην επιταχύνετε

Η οδήγηση του αυτοκινήτου σας σε υπερβολική ταχύτητα κάνει τον κινητήρα λιγότερο αποδοτικό.

Η οδήγηση σε ταχύτητα από 110 km / h και πάνω μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση του καυσίμου κατά 15%, οπότε η εξοικονόμηση λίγων λεπτών με την ταχύτερη οδήγηση, θα καταλήξει να σας κοστίζει περισσότερο μακροπρόθεσμα!

Αντίθετα αν κρατάτε σταθερή ταχύτητα στα 100 km / h και κάτω,το όχημά σας θα είναι πιο αποδοτικό και επίσης γλιτώνετε τον κίνδυνο να παραβιάσετε το όριο ταχύτητας, με τις γνωστές συνέπειες.


  1. 3. Αποφύγετε το Υπερβολικό βάρος

Μήπως το port baggage του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο με πράγματα τα οποία δεν είναι άμεσης ανάγκης;

Μήπως το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο από ξεχασμένα πράγματα, τα οποία δεν έχετε άμεση ανάγκη; Το επιπλέον βάρος τέτοιων αντικειμένων μπορεί να αυξήσει το κόστος των καυσίμων σας, καθώς όσο βαρύτερο είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα καύσιμα χρειάζεται για να κινηθεί.

Αφαιρώντας βάρος 8-20 κιλά από το αυτοκίνητό σας μπορείτε να μειώσετε το κόστος κίνησης καθημερινά κατά 5%, νούμερο που μπορεί να σας ακούγεται μικρό αλλά με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασιάζεται και αποκτά σημαντική αξία.


  1. 4. Ελέγξτε τα ελαστικά σας

Aν έχετε τα ελαστικά σας ξεφούσκωτα, όχι μόνο προκαλείται η γρήγορη φθορά τους αλλά αυξάνεται και τη κατανάλωση καυσίμου.

Αντίθετα το να κρατάτε τα ελαστικά σας φουσκωμένα στο σωστό επίπεδο (βάση του κατασκευαστή) είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

H χαμηλότερη πίεση των ελαστικών αυξάνει άμεσα την αντίσταση κύλισης, η οποία απαιτεί περισσότερη ενέργεια και φυσικά περισσότερα καύσιμα για να κινηθεί το αυτοκίνητο.

Ελέγχετε πάντα την πίεση όταν τα ελαστικά σας είναι κρύα (έχοντας δηλαδή οδηγήσει λιγότερο από 5 λεπτά), καθώς όταν τα ελαστικά είναι ζεστά οι μετρήσεις δεν είναι αξιόπιστες. Η ευθυγράμμιση των τροχών του αυτοκινήτου σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση καυσίμου.

Εάν η ευθυγράμμισή σας είναι λάθος, τότε το όχημα ζορίζεται περισσότερο να κινηθεί στην κατεύθυνση που θέλετε.
Συνεπώς θα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων για να κινηθεί.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι αν το αυτοκίνητό σας κατά την κίνησή του ωθείται προς τη μία πλευρά ή παρατηρείτε ότι τα ελαστικά σας στη μία πλευρά είναι περισσότερο φθαρμένα από τα άλλα, είναι καιρός για μία ευθυγράμμιση.


  1. 5. Χρησιμοποιήστε το σωστό καύσιμο για το όχημά σας

Τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι σε θέση να λειτουργούν με απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων ή απλό συμβατικό πετρέλαιο.

Μπορεί λόγο χαμηλού κόστους να σας εξυπηρετεί η κίνηση με συμβατικό καύσιμο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αιθανόλη που περιέχει έχει χαμηλότερη μεταβλητότητα από το καύσιμο υψηλής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας χρειάζεται να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα για την ίδια απόδοση.

Αυτό αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, επομένως θα επισκέπτεστε συχνότερα το πρατήριο καυσίμων.

Αν και το καύσιμο υψηλής απόδοσης κοστίζει περισσότερο από το συμβατικό, με την χρήση του θα δείτε αισθητή διαφορά αμέσως μετά από λίγα γεμίσματα. Το κόστος του καυσίμου θα μειωθεί και ίσως παρατηρήσετε ακόμη και μια μικρή αύξηση στην απόδοση του κινητήρα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά οχήματα και τα οχήματα υψηλών επιδόσεων απαιτούν καύσιμα υψηλής ποιότητας, οπότε η απλή αμόλυβδη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επιδόσεων στα συγκεκριμένα οχήματα.

Μπορεί λάθος ποιότητα καυσίμου να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα, καθώς και πρόωρη βλάβη εάν συνεχιστεί η χρήση του.

Το απαιτούμενο καύσιμο συνήθως αναφέρεται σε κάποιο σημείο του οχήματός σας, καθώς και στο εγχειρίδιο οδηγιών.


  1. 6. Συντήρηστε σωστά το αυτοκίνητο

Τελευταίο, αλλά όχι το λιγότερο σημαντικό, είναι η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου. Διατηρώντας το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση δεν θα σας βοηθήσει απλώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα αλλά θα παρατείνει και τη ζωή του κινητήρα σας.

Το τακτικό service, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και η αντικατάσταση των φίλτρων αέρα, καυσίμου και των μπουζί, θα παρατείνει τη ζωή του αυτοκινήτου σας.

Η χρήση της σωστής ποιότητας λαδιών διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο κόστος του καυσίμου. Το παχύρευστο λάδι μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου, καθώς τα μέρη του κινητήρα δυσκολεύονται περισσότερο στην λειτουργία τους.

Αυτό συμβαίνει και όταν το λάδι έχει παλιώσει και χρήζει άμεσης αλλαγής.

Η σωστή συντήρηση του οχήματος σας βοηθά στη μείωση του κόστους των καυσίμων αλλά και στο να προλάβετε μικρές αντιμετωπίσιμες βλάβες πριν εξελιχθούν σε άκρως επικίνδυνες.

Ακολουθώντας τα 6 παραπάνω βήματα θεωρούμε ότι θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα από τη κατανάλωση καυσίμου.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές πάνω στη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σας, επισκεφθείτε ένα από τα 3 πιστοποιημένα τμήματα Service της Auto Marin. Εκεί σας περιμένουν οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας, προκειμένου να σας βοηθήσουν να συντηρήσετε σωστά το αυτοκίνητό σας, στις καλύτερες τιμές και με την αξιοπιστία της εταιρίας μας.