Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας έντονα ανταγωνιστικός κλάδος. Στην τελευταία δεκαετία είδαμε νέες συνεργασίες, πωλήσεις, εξαγορές, διαχωρισμούς και συγχωνεύσεις διαφόρων κατασκευαστών, οι οποίες καθιστούν δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς ποιος κατέχει τι. Ωστόσο, 12 μάρκες έχουν καταλήξει να βρίσκονται στην ιδιοκτησία μίας εταιρίας: της Stellantis.
Το 2021 η Stellantis έγινε η τελευταία φίρμα που συγχωνεύτηκε ώστε να αποτελέσει ένα super group ηγετών της βιομηχανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται διάφορες μάρκες αυτοκινήτων από διαφορετικούς κατασκευαστές και αναμένεται να κάνει τη ζωή δύσκολη σε άλλους, όπως η General Motors. Ας δούμε όμως τις 12 μάρκες που κατέχει η Stellantis:
Η προέλευση της Stellantis
Η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) αναζητούσε μία συνεργασία ανάμεσα στην ίδια και στο γαλλικό κατασκευαστή Renault, έχοντας έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία μαζί του. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες δυσχέραναν τη συγχώνευσή τους, με κυριότερους τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τις ανησυχίες της Nissan σχετικά με την πρόταση συνεργασίας της με τη Renault.
Η FCA εγκατέλειψε συνεπώς τη φιλοδοξία της να συγχωνευτεί με τη Renault και απευθύνθηκε στην Peugeot S.A, με τα δύο μέρη να έρχονται σε συμφωνία το Δεκέμβριο του 2019. Η συμφωνία όριζε ότι η συγχώνευση θα δημιουργούσε την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, με ετήσια εξοικονόμηση εξόδων που θα ανερχόταν σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχώνευση στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ οι μέτοχοι ακολούθησαν στις 4 Ιανουαρίου του 2021, με την FCA να αποτελεί την επιζώσα εταιρεία. Η διάθεση των μετοχών της ξεκίνησαν με τον κωδικό STLA. Στις 17 Ιανουαρίου του 2021, η συγχωνευμένη εταιρεία απέκτησε το όνομα Stellantis N.V. παρόλο που η κάθε μάρκα της θα διατηρούσε το λογότυπο και την επωνυμία της.
Η λέξη Stellantis είναι λατινική και προέρχεται από το stello, το οποίο σημαίνει «φωτίζω με τα άστρα». Η Stellantis ανακοίνωσε το 2021 ότι προχωρά στη μετάβαση στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ συνέταξε και σχέδιο για να αποφύγει την έλλειψη σε μπαταρίες αυτοκινήτων.
Μια ματιά στις μάρκες που η Stellantis διαθέτει στις ΗΠΑ
Η Stellantis κατέχει εφτά μάρκες που πωλούν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ: αυτές είναι οι Chrysler, Alfa Romeo, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati και Ram. Η Dodge είχε αποκτήσει μεγάλο κοινό τα τελευταία χρόνια, χάρη στα μοντέλα της σειράς Hellcat. Ωστόσο, η γκάμα της γέρασε σιγά σιγά, με διάφορους ειδικούς να θεωρούν ότι δε θα ήταν σε θέση να κρατήσει πολύ ακόμα.
Επιπλέον, η Stellantis ενέταξε τη μάρκα στη γενική κατηγορία «αμερικανικές μάρκες», μαζί με τη Ram και την Chrysler. Συνεπώς, για να επιζήσει η Dodge απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις σε μία νέα γκάμα. Ευτυχώς, ο Γενικός Διευθυντής της Stellantis ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα διοχέτευε πόρους σε όλες τις μάρκες του για τα επόμενα 10 χρόνια, δίνοντας ελπίδες στην Dodge.
Επίσης, η Fiat δείχνει να σημειώνει χαμηλές πωλήσεις στις ΗΠΑ, στη διάρκεια αυτής της κούρσας για προσιτή ηλεκτροκίνηση, ενώ η Chrysler δείχνει να βρίσκεται στα τελευταία της. Η αμερικάνικη μάρκα κατάφερε να επιβιώσει για σχεδόν μία δεκαετία με μόλις ένα μίνι βαν, οι πωλήσεις του οποίου συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ και τα sedan της είναι κάθε άλλο παρά πρωτοποριακά.
Η Alfa Romeo κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια κέρδη, παρά τις κακές κριτικές σε αρκετές συγκριτικές δοκιμές. Η ελπίδα που φέρνει η συγχώνευση είναι ότι θα προσφέρει λύσεις που θα χτίσουν μία πιο αξιόπιστη φήμη για τον Ιταλό κατασκευαστή.
Το Jeep ήταν ένας από τους λόγους που η FCA κατάφερε να επιπλεύσει πριν από τη συγχώνευση. Το πολυχρηστικό όχημα εκτός δρόμου σημειώνει υψηλές πωλήσεις εδώ και χρόνια, με τη Stellantis να δηλώνει ότι φιλοδοξεί να επεκτείνει την επιτυχία του. Η πρόσθετη χρηματοδότηση κάνει το μέλλον του Jeep να δείχνει φωτεινό.
Τέλος, η Maserati μπορεί να πέρασε μία περίοδο στασιμότητας σε πωλήσεις, αλλά η MC20 φέρνει ελπίδες ανάκαμψης για την εταιρεία. Υπάρχουν αναφορές ότι η Stellantis σκοπεύει να μετατρέψει τη Maserati σε μία αποκλειστικά ηλεκτρική μάρκα που θα ανταγωνίζεται την Tesla, οπότε το μέλλον της Maserati δείχνει βιώσιμο.
Οι 5 μάρκες της Stellantis που διατίθενται εκτός ΗΠΑ
Η Citroёn είναι γνωστή για τους ρηξικέλευθους πειραματισμούς της, οι οποίοι την κράτησαν ζωντανή σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού. Η DS θα μπορούσε να αποτελέσει τη δίοδο της Stellantis στην αγορά των πολυτελών Crossovers, όπου μέχρι τώρα δεν είχε κάτι να προσφέρει.
Η Peugeot πρόκειται σύντομα να κάνει την επανεμφάνιση της στην αμερικάνικη αγορά και η Stellantis θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη μάρκα για να εντείνει τον ενθουσιασμό του κοινού για τις ευρωπαϊκές μάρκες. Η Opel παρέχει στη Stellantis μία διέξοδο στους τομείς της παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης, ενώ η Vauxhall επιτρέπει στον τιτάνα της αυτοκινητοβιομηχανίας να εισάγει από την Αγγλία την τεχνογνωσία της στη δημιουργία φιλικών προς την οικογένεια και ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων.