Diesel Euro6 / Euro5 / Euro4

Μπορεί τα αυτοκίνητα diesel να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στις πόλεις της Ευρώπης αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επιτράπηκαν από τον 11/2010 και μετά. Μια πολύ θετική εξέλιξη η οποία όμως κρύβει πολλούς κινδύνους για τον υποψήφιο αγοραστή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη επιτρέπονται τα αυτοκίνητα με κινητήρες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας EURO5 και EURO6.Τι είναι όμως η αντιρρυπαντική τεχνολογία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες το διαχωρισμό των κινητήρων ανάλογα με τα ποσοστά ρύπων που εκπέμπουν. Οι πιο φιλικοί κινητήρες προς το περιβάλλον (δηλαδή αυτοί που πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών) διαθέτουν πιστοποίηση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5 ή Euro6 (για τους πιο προσφάτους).

Να επισημάνουμε ότι στην κατάταξη ενός αυτοκινήτου στις προαναφερθέντες κατηγορίες δε διαδραματίζει ρόλο η χρονολογία του αυτοκινήτου. Το σύνηθες είναι τα μοντέλα από το 2011 και μετά να είναι τεχνολογίας Euro5 αλλά αυτό δεν το λαμβάνουμε ως κανόνα. Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις αυτοκινήτων χρονολογίας 2009 ή 2010 που είναι Euro5 καθώς και μοντέλα χρονολογίας 2011 ή 2012 που είναι Euro4.

Το ελληνικό κράτος επιτρέπει την κίνηση και φυσικά την αδειοδότηση για την πόλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μόνο για τους κινητήρες Euro5 και Euro6.

Απαγορεύει ρητά την κίνηση αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro4 –Euro3 – Euro2.

Αυτή την έλλειψη πληροφόρησης εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι και πουλούν αυτοκίνητα Euro3 ή Euro4 σε πολίτες του Νομού Αττικής ή του Νομού Θεσσαλονίκης . Φυσικά τα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro2-3-4 είναι φθηνότερα από τα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro5 (τουλάχιστον κατά 50%). Για το λόγο αυτό θεωρούνται άκρως δελεαστικά από τους καταναλωτές.

Θα ρωτήσει κανείς πώς μεταβιβάζουν το αυτοκίνητο στο όνομά σας εφόσον κατοικείτε σε μια από τις 2 αυτές πόλεις.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Υπάρχει μέθοδος που χρησιμοποιείται για να μεταβιβαστεί το αυτοκίνητου με τέτοιο τρόπο που εσείς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε απολύτως τίποτα για την απάτη. Στην ουσία η πρώτη επαφή με αυτό που σας περιμένει θα ξεκινήσει μόλις σας σταματήσει η Αστυνομία για έναν τυπικό έλεγχο. Μόλις σας ζητηθεί η άδεια κυκλοφορίας θα διαπιστωθεί ότι το αυτοκίνητό σας δεν είναι τεχνολογίας Euro5 ή Euro6 και κυκλοφορεί παράνομα. Η ταυτοποίηση είναι πολύ απλή καθώς μπορεί οι επιτήδειοι να παρέκαμψαν το Υπουργείο όμως όλες οι άδειες αναγράφουν έναν κωδικό ο οποίος διαφοροποιείται ανάλογα με την αντιρρυπαντική τεχνολογία του αυτοκινήτου. Η αστυνομία μπορεί να ξεχωρίσει άμεσα τη διαφορά και να σας επιβάλει τα πρόστιμα που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη παράβαση.

Το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 800€ και αφαίρεση διπλώματος – πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 μήνες. Και σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης (πράγμα απόλυτα λογικό), επιβάλλεται 3πλασιασμός των ποινών.

Το επόμενο και πιο σημαντικό πρόβλημα - μετά τα αλλεπάλληλα πρόστιμα της τροχαίας - θα προκύψει όταν θα θελήσετε να πουλήσετε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Μόλις απευθυνθείτε στο Υπουργείο Μεταφορών για τη μεταβίβαση θα διαπιστωθεί ότι το αυτοκίνητο έβγαλε παράνομα πινακίδες στον νόμο Αττικής-Θεσσαλονίκης και έτσι θα αντιμετωπίσετε τα δυο ακόλουθα προβλήματα.

Πρώτον δε θα μπορέσετε να το πουλήσετε καθώς θα απαγορευτεί η μεταβίβασή του και δεύτερον θα θεωρείστε υπεύθυνος πλαστογράφησης καθώς η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος είναι στο δικό σας όνομα.

Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα κατά την ασφάλιση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν τα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro3-4 τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής κλπ είστε πρακτικά ανασφάλιστος και αντ’ αυτού θα αντιμετωπίσετε νομικό πρόβλημα.


Πώς μπορείτε να αποφύγετε το κίνδυνο αγοράς ενός αυτοκινήτου Euro2-3-4;

  • Προτού δώσετε τα χρήματά σας ζητήστε να δείτε την άδεια κυκλοφορίας (αν το αυτοκίνητο είναι μη ταξινομημένο τότε σίγουρα ο έμπορος έχει την άδεια κυκλοφορίας του εξωτερικού η οποία αναγράφει την αντιρρυπαντική τεχνολογία).
  • Ζητήστε τον αριθμό πλαισίου και επικοινωνήστε με τον αντίστοιχο εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της συγκεκριμένης μάρκας. Η κάθε αντιπροσωπεία με το πλαίσιο μπορεί να σας ενημερώσει για το Euro Standard.
  • Επικοινωνήστε με το τελωνείο της περιοχής σας και ζητήστε αναλυτικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο όχημα (Euro Standard καθώς και χιλιόμετρα).

Να ενημερώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου. Όμως εκεί οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι καθώς το αυτοκίνητο είναι στο όνομα της εταιρίας και οι παραπάνω παραβάσεις θα πιστωθούν στη μητρώο της.